Actueel

Voetbalclub Eibar gestraft voor z’n succes?

eibar1

Eibar is een dorp in Baskenland, in het noorden van Spanje met slechts zo’n 27000 inwoners. De gelijknamige club speelt momenteel in de Segunda Division van Spanje nadat het vorige seizoen na play-offs wist te promoveren vanuit de Segunda Division B.

Eibar is de kleinste club die momenteel actief is op het tweede niveau. De club komt uit het kleinste dorp, heeft het kleinste stadion, heeft het laagste toeschouwersgemiddelde en ook verreweg het kleinste budget in de hele Segunda División. Toch weet het team dit seizoen alle andere clubs te verrassen en staat het op dit moment zelfs tweede in de competitie, een plaats die recht geeft op directe promotie naar de Primera Division. Met nog slechts drie wedstrijden te spelen en een voorsprong van vier punten op Barcelona B (dat niet mag promoveren) en Las Palmas lijkt promotie naar het hoogste niveau dichterbij dan ooit.

Toch heerst er op het moment geen feestvreugde bij de club en de supporters. Een belachelijke regel van de Spaanse voetbalbond is namelijk dat elke club een vermogen moet hebben dat minimaal gelijk is aan 25% van de gemiddelde uitgaven van alle clubs in de tweede divisie (de twee clubs met de grootste uitgaven en de twee met de kleinste uitgaven worden niet meegerekend). Een regel die in theorie bedoeld is om clubs te beschermen, maar ook een regel waar het kleine Eibar niet aan kan voldoen. De club die op financieel gebied als een van de gezondste clubs in het betaald voetbal gezien kan worden lijkt dus te worden gestraft voor jaren van goed beleid. Terwijl andere clubs al jaren teveel uitgeven en veel clubs in de schulden zitten heeft Eibar een eigen vermogen van ruim 400.000 euro en dat is iets waar de rest van Spanje een puntje aan kan zuigen.

Om toch aan deze regel te voldoen zal Eibar voor augustus 1.7 miljoen euro bij elkaar moeten sprokkelen, een bijna onmogelijke opgave voor zo’n kleine club uit zo’n klein dorp. De club is nu begonnen met het uitgeven van aandelen van 50 euro, maar toch zal het een hels karwei worden om dit voor elkaar te krijgen. De club trekt gemiddeld 3000 toeschouwers en om die 1.7 miljoen bij elkaar te krijgen zouden deze toeschouwers dus gemiddeld 11 aandelen per persoon moeten aanschaffen. Een moeilijk verhaal voor een dorp waar veel jongeren onder de 18 jaar, werklozen en oude vandagen wonen. De hulp van buitenaf is dus van harte welkom!

Mocht Eibar de benodigde 1.7 miljoen euro niet op tijd bij elkaar krijgen, dan zal de club direct gestraft worden met degradatie naar de Segunda División B.  Eibar zal dan niet promoveren naar de Primera División en spelen tegen teams als Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid, maar degraderen naar de Segunda División B. Oftewel de wereld op z’n kop!

Zelf een bijdrage leveren kan, teken de petitie of koop een aandeel en krijg als dank van de club een ereplek aan de muur op de hoofdtribune.

Aupa Eibar!

eibar

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %