recensie voetbalavonturiers boek

Drie boeken over groundhoppen bracht Tom Bodde reeds uit. Omdat er steeds meer vraag kwam naar de foto’s bij de verhalen volgde er vorig jaar zelfs een eigen tijdschrift: Panenka Magazine. Tegelijkertijd werkte Bodde aan een vierde boek, alleen nu niet hoofdzakelijk met zijn eigen verhalen. Met duizenden Nederlanders die de grens overtrekken op zoek naar authentieke voetbalbeleving zijn er meer dan genoeg andere boeiende verhalen te vertellen. Bodde verzamelde 31 van deze groundhop-anekdotes, inclusief twee eigen verhalen. Voetbalavonturiers. Groundhoppend de wereld over was geboren.

De verscheidenheid in de bundel is enorm. Verschillende auteurs betekent ook verschillende schrijfstijlen en veel verschillende avonturen. Het ene moment bevind je je vredig op de Tibetaanse hoogvlaktes, om enkele hoofdstukken later door de Hongaarse ME te worden opgejaagd. Een verhaal over een kolkend Estadio Monumental bij de derby River Plate – Boca Juniors wordt moeiteloos afgewisseld met een werkelijk briljant verhaal van Joris van de Wier over voetbal kijken onder de rook van de Engelse Cadbury-fabrieken. Daar waar je eerder naar chocola gaat ruiken, dan naar zweet en bier.

Het mooiste verhaal komt echter van Agnes de Vos, die dan ook het boek mag openen. Want natuurlijk is groundhoppen een serieuze hobby, maar wat is het heerlijk als er een keer een vrouw zonder groundhop-fascinatie de lezers, en vooral de groundhoppers, een spiegel voorhoudt. Vol humor beschrijft ze hoe zij een keer mee ging op een lezersreis van Tom Bodde en daar als leek haar ogen uitkeek. Een prachtige opening van een mooi boek dat met auteurs van onder andere Panenka Magazine, Staantribune en, jawel, In De Hekken aan echte liefhebbers van voetbalcultuur en –romantiek niets te klagen heeft.

Hoewel het aardig druk wordt in het voetbalcultuur landschap, is Voetbalavonturiers een boek dat in je boekenkast thuishoort. Juist omdat er veel verhalen instaan van pure liefhebbers, die uit pure passie voor het groundhoppen hun verhaal hebben opgeschreven. Auteurs die hun meest bijzondere belevenis hebben gedeeld. Voetbalavonturiers neemt je al groundhoppend mee op wereldreis en verveelt geen moment.

Voetbalavonturiers. Groundhoppend de wereld over

Tom Bodde, Joris van de Wier, Thomas Rensen en vele anderen

240 pagina’s – verschenen november 2015

paperback – € 12,50

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.