Voetbal in Portugal

Vloek van Guttmann

Met een 2-2 gelijkspel in de heenwedstrijd tegen Ajax heeft Benfica nog steeds zicht op de volgende ronde van de Champions League. De laatste keer dat de ploeg uit Lissabon in een Europese finale stond dateert uit 2014. Toen verloren ze na penalty’s van Sevilla. Volgens de vloek van Guttmann zal Benfica nooit meer een Europese finale winnen. Een vloek die inmiddels al 60 jaar op de Portugese club rust.

Béla Guttmann was trainer van Benfica in de jaren ’60 en won zowel in 1961 als in 1962 de Europa Cup I. In 1962 vond de finale tegen Real Madrid plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het werd één van de beroemdste voetbalwedstrijden aller tijden en vooral een strijd tussen de sterren Eusébio en Puskás. De ploeg van Guttmann won ondanks een snelle voorsprong van Real met 5-3, waarbij Eusébio de laatste twee doelpunten maakte.

Foto via het Nationaal Archief

De eeuwige vloek

Nadat Benfica twee keer op rij de Europa Cup I had gewonnen besloot Guttmann dat hij een verbeterd contract verdiende. Het bestuur wilde hier niet aan mee werken, waarna de coach zijn ontslag indiende. De Hongaar sprak toen de legendarische woorden:

Zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese finale winnen

Sinds die uitspraak stond Benfica in acht finales en telkens ging het mis. De trainer overleed in 1981 en Eusébio knielde ooit nog bij het graf om te smeken dat Guttmann een einde zou maken aan deze vloek. Tevergeefs. Dit seizoen heeft Benfica een kans om deze vloek op te heffen. Dan moet er eerst gewonnen worden van Ajax.

Meer lezen over deze vloek. Check dan zeker dit artikel op Sportgeschiedenis!

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %