AmateurvoetbalVoetbalderbys

Vliegtuigjes, spandoeken en pyro; de Panhuisderby is weer terug!

Hoewel we GVVV echt geen degradatie gunnen, konden we toch niet anders dan een klein juichmomentje hebben toen Kozakken Boys zich vorig seizoen ten koste van de Veenendalers veilig speelde. De degradatie naar de Derde Divisie betekent namelijk dat de twee grote Veenendaalse clubs GVVV en DOVO weer in dezelfde competitie. Na een afwezigheid van 12 jaar keert dit jaar de Panhuisderby eindelijk terug!

In 2010 namen beide buren het voor het laatst tegen elkaar op in een officiële wedstrijd. Niemand die toen had kunnen vermoeden dat het zoveel jaren zou duren tot de derby van Veenendaal zou terugkeren. Waar DOVO van oudsher de grotere club is van de twee, is het juist GVVV dat de afgelopen jaren sportief meer succes kent. Slechts één parkeerplaats scheidt de ingangen van beide clubs op Sportpark Panhuis. Ondanks het gebrek aan derby’s is de rivaliteit daardoor nooit verdwenen. In 2019 eindigt een vriendschappelijke zaalwedstrijd tussen beide clubs in diverse vechtpartijen. En begin 2020 gaan beide supportersgroepen op de gezamenlijke parkeerplaats met elkaar op de vuist bij het verlaten van hun eigen kantine’s.

Did you miss us?

Vooral bij DOVO zal het terugkeren van de derby met groot gejuich zijn ontvangen. Zij moeten al jaren gefrustreerd toekijken hoe de rivaal furore maakt op het hoogste niveau, een plek waar ook zij graag hun kunsten willen vertonen. Afgelopen seizoen werd echter maar nipt degradatie uit de Derde Divisie vermeden. Voor GVVV voelt de terugkeer van de derby als een schrale troost na de pijnlijke degradatie van vorig seizoen. Lang zal het mogelijk niet genieten zijn van de Panhuisderby in de Derde Divisie. GVVV staat op de eerste plek, terwijl DOVO de tweede plek bezit. Alsof er nog extra lading nodig was voor de wedstrijd van vandaag!

Het is dan ook een drukte van jewelste op de blauwe zijde van Sportpark Panhuis, want GVVV mag dit seizoen als eerste de derby organiseren. Met 5.000 supporters is het Sportpark al dagen van tevoren volledig uitverkocht. De publieke belangstelling is gigantisch. Er worden lootjes verkocht waarmee een blauwe of rode scooter te winnen is. Ook vliegen er voor de wedstrijd vliegtuigjes door de lucht met tekstdoeken voor de spelers. Op een flatgebouw in de buurt hebben de supporters van DOVO een groot spandoek met ‘Veenendaal is rood’ gehangen. De thuissupporters hebben dan weer een spandoek met ‘did you miss us?‘ en een smurf in het midden.

Dinner time

Voor de supporters van DOVO is vandaag een waar uitvak gebouwd. Met groten ijzeren hekken worden zij afgescheiden van het speelveld. In het Nederlandse amateurvoetbal toch een maatregel die je niet vaak ziet. Ook in het uitvak zijn er meerdere spandoeken. Een grote ‘Veenendaal is rood‘, vergelijkbaar met degene op het flatgebouw. Ook zien we ‘Fuck blauw‘ en een spandoek met ‘dinner time‘ waarop een smurf wordt opgegeten. Er is bij de ingang streng gefouilleerd op vuurwerk. Als we meerdere supporters al voor de wedstrijd bezig zien met gezichtsbedekking weten we gelijk dat de stewards weer niet geslaagd zijn. Enkele van deze supporters dragen trouwens bivaks van Ajax, een club die sowieso veel zichtbaar is in het uitvak vandaag.

De oproep tot een massaal vuurwerkverbod ten spijt gaat het tot onze grote vreugde en niemands verbazing natuurlijk los wanneer de spelers het veld betreden. Beide supportersgroepen wachten al meer dan een decennium op deze derby en zijn niet van plan zich te laten tegenhouden door een simpele fouillering. Bij het thuisvak gaan er vooral rookbommen af, met enkele supporters die een soort blauwe fakkels vasthouden die van afstand helaas weinig effect hebben. In het uitvak wordt rode rook gecombineerd met een goede kwaliteit aan roodgloeiende fakkels. Een derbywaardige opkomst dus.

GVVV:

DOVO:

Middelvingers

De rook is nog niet opgetrokken of de uitsupporters hebben de boel al aardig op scherp gezet. Er wordt massaal tegen de hekken aan geramd en binnen no-time ligt het eerste hek er al uit. Meerdere stewards houden de boel rustig. Daarna is het in de eerste minuten veel gezang aan beide kanten. Dit gezang begint langzaamaan weg te sterven en bij vlagen is het bijna doodstil op Sportpark Panhuis terwijl de supporters gespannen toekijken hoe beide ploegen vechten voor een openingsgoal.

Zo zien de supporters dat in het eerste halfuur het spel op en neer golft en beide ploegen veel strijd op de mat leggen. Uiteindelijk zijn het de roden van DOVO die de eerste slag uitdelen. Zij maken na een goed halfuur spelen de openingstreffer. De uitsupporters vliegen in de hekken om het doelpunt te vieren en het restant van het vuurwerk wordt meteen afgestoken. Ook regent het middelvingers naar de thuissupporters.

Groot is dan ook de verbijstering als nog geen minuut later maar liefst twee spelers van GVVV vrij voor de keeper opduiken. De rook van de pyro is nog lang niet opgetrokken en de supporters zijn nog bezig met het juichen voor de goal als dit tweetal het kunstje klaart en de gelijkmaker op het bord zet. Nu is het de blauwe kant van het sportpark dat ontploft en de hekken in gaat. Deze minuut aan actie blijkt ook tevens voor de ruststand te zorgen

Hollandse hits

In de tweede helft draait de boel zich om en spelen beide elftallen naar hun fanatieke zijde toe. Voor de supporters van GVVV een mooie mogelijkheid om doelpunten met hun eigen supporters te vieren. Die mogelijkheden komen er ook, want in de tweede helft trekt GVVV de wedstrijd definitief naar zich toe en komt op een 3-1 voorsprong. Voor de supporters van DOVO is de kantwisseling daardoor vooral een mooie gelegenheid om ruzie te maken met de keeper van GVVV. Dit heeft overigens wel effect, want wanneer de keeper een gegooid stokje probeert op te ruimen krijgt hij tot hilariteit van de supporters geel voor tijdrekken.

Veel valt er voor de bezoekers verder niet te juichen in de tweede helft. DOVO kan geen vuist meer maken in het resterende deel van de wedstrijd en komt niet verder dan wat overtredingen uit frustratie. Na enkele minuten blessuretijd vindt de scheids het welletjes en is het afgelopen met de eerste Panhuisderby in 12 jaar.

Terwijl de uitsupporters vervolgens teleurgesteld afdruipen, geeft de keeper ze nog even een applausje mee als bedankje voor al het gedoe tijdens de wedstrijd. Hierna haasten de spelers van GVVV zich naar de andere zijde om het feest te vieren met de eigen supporters. Gelijk springen ze de hekken in om zo dicht mogelijk bij de uitzinnige supporters te komen. Ook wordt er ergens een microfoon vandaan getoverd zodat de spelers het feestje kunnen leiden. Als deze na minuten vieren richting de kleedkamers verdwijnen, slingert de DJ nog wat Hollandse Hits aan. Dit feest zal nog wel eventjes doorgaan op Sportpark Panhuis. GVVV is voor nu de baas in Veenendaal.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %