Als voormalig eiland zijn ze altijd al gewend om hun eigen plan te trekken en niet afhankelijk te zijn van anderen. Met de grootste visindustrie van Nederland en een percentage van 94% kerkgangers is de gemeente dan ook zeker uniek te nemen. Hoewel Urk tegenwoordig allang geen eiland meer is, is het dat mentaal nog altijd. Dit zorgt tot een grote mate van lokale trots, iets wat je weer terugziet in een eigen dialect én bij de lokale voetbalvereniging die erg leeft bij de Urkers. De topper, de Vis-tapijtderby, tegen rivaal Genemuiden is een prima reden om eens een kijkje te nemen op Urk.

Behalve dat de wedstrijden tussen de lokale trotsen uit Urk en Genemuiden een strijd is om de koppositie in de Hoofdklasse, is het duel nog eens extra beladen door de rivaliteit tussen beide plaatsen. Zowel Urk als Genemuiden kent nog een hoge mate van lokale trots. Bij Urk spelen zelfs alleen maar lokale jongens. Beide plaatsen behoren ook tot de meest kerkelijke locaties van Nederland. Waar Urk zichzelf de visindustrie heeft toegeëigend, is Genemuiden de thuisbasis van de tapijtindustrie. Veel Urkers zijn dankzij deze industrie werkzaam in Genemuiden wat de rivaliteit tussen beide plekken nog eens extra opvoert. Niks botst immer zo goed als mensen met dezelfde mentaliteit!

Scootmobiel

Mooi is het dan ook om te zien dat het Sportpark van SV Urk vandaag heel goed gevuld is. De schitterende tribune aan de lange zijde – met mooie plastic doorkijken en gekanteld dak – zit helemaal vol met thuissupporters. Op de lange zijde staat het publiek overal vijf rijen dik op de staantribunes. Er zijn met gemak een kleine duizend supporters op de ‘vis-tapijtderby’ afgekomen vandaag.

Onder hen ook een grote groep Gaellemunigers die zijn gekomen om de bezoekers te steunen. Zij hebben voor de wedstrijd nog een flinke pyro voorbereid. Een groot aantal groene rookpotten zorgt voor een grote gekleurde rookwolk op de lange zijde. Niet iedereen is onder de indruk van de sfeeractie, een Urker op een scootmobiel rijdt er namelijk simpelweg dwars doorheen en weet met zijn wielen zelfs een van de rookpotten te slopen. Als de rook eenmaal is opgetrokken kan er worden afgetrapt!

Urkse dominantie in de Vis-tapijtderby

Hoewel Genemuiden de koploper is, is het Urk dat al snel het initiatief pakt in de wedstrijd. Tot groot genoegen van de massaal aanwezige thuissupporters komt de trots van het eiland op een verdiende 1-0 voorsprong. Bij de thuissupporters zijn veel vissersmannen aanwezig, onder andere te herkennen aan hun kenmerkende oorbellen. Ondanks de grote aantallen zijn het toch vooral de bezoekers uit Genemuiden die te horen en te zien zijn. Ze hebben twee (helaas gedrukte) doeken mee en zetten regelmatig een liedje in. Dit ‘uitvak’ ontploft van vreugde als uit het niets de gelijkmaker valt. Op slag van rust volgt nog een flink opstootje waarbij de gemoederen hoog oplopen.

In de tweede helft blijft het spelbeeld hetzelfde. De Urkers domineren op het veld, Genemuiden naast het veld. Nog steeds wordt er af en toe wat vuurwerk afgestoken en regelmatig wordt de spelers van SV Urk wat toegeroepen. Dat die daar niet van gediend zijn blijkt wel na de 2-1. In plaats van voor eigen supporters te juichen rennen ze richting het uitvak, waarbij één speler het meerdere keren uitdagend uitschreeuwt van vreugde en een tikkeltje frustatie. Dit leidt tot veel woede bij de bezoekers.

Zij moeten verder lijdzaam toezien hoe hun elftal geen vuist weet te maken. Tot groot genoegen van de blonde spelersvrouwen in de hoek kroont Urk zich vandaag namelijk tot de winnaar. Terwijl wij het sportpark verlaten schiet een supporter tot grote hilariteit van zijn vrienden nog wat vuurwerk in het rond. Een spectaculair einde van een mooie middag. De return van de vis-tapijtderby staat gepland voor de laatste speelronde, dat moet bijna wel een gekkenhuis worden…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.