Vincent Kompany, verdediger van (rijkeluisspeeltje) Manchester City, pleit in een interview met het BBC-programma ‘Wake up the Money’ voor lagere kaartprijzen in de voetballerij. Hij komt tot deze conclusie nadat hij een MBA-studie deed waarin hij onderzocht hoe clubs meer profijt kunnen halen uit het thuisvoordeel. Kompany concludeerde dat Premier League clubs moeten beseffen dat een groot deel van de inkomsten (TV-gelden) te danken zijn aan de sfeer in de stadions en dat die sfeer cruciaal is voor de thuisspelende clubs.

Kompany zegt in zijn onderzoek dat betrokken supporters dezelfde belangen hebben als de spelers op het veld en dat die betrokkenheid kan zorgen voor een magische sfeer tijdens de thuiswedstrijden. Die sfeer zou spelers eerder motiveren om er alles uit te halen, hetgeen uiteraard weer zorgt voor betere resultaten en meer inkomsten. Kompany komt tot deze conclusie nadat hij sprak met 25 topspelers uit de Premier League, die allemaal aangaven dat een geweldige sfeer op de tribunes een verschil kan maken in de prestaties. Kompany zegt in zijn onderzoek niet dat het nu tegenvalt, maar de groundhoppers en volgers van het Engelse voetbal zullen beamen dat een bezoek aan de Premier League vaak uitdraait op een tegenvaller op sfeergebied. Veel stadions zijn anno 2018 stilgevallen door de hoge kaartprijzen en de enorme hoeveelheden toeristen op de tribunes.

De Belgische international zegt verder dat de jacht naar meer geld voor de clubs niet oneindig ten koste kan gaan van de supporters en ook dat die paar pond per kaartje het echte verschil niet gaan maken. Volgens de Belg zouden de clubs zich beter kunnen richten op de marketing van ‘het mooiste product ter wereld’.

Dat Vincent Kompany gelijk heeft hoeven we jullie uiteraard niet uit te leggen, maar of hij met zijn pleidooi een gewillig oor gaat vinden in de Money League valt te betwijfelen. Geconfronteerd met de uitspraken van Kompany gaf Arsenal-trainer Arsene Wenger aan dat hij niets zit in het plan. De Fransman geeft als argumenten dat de stadions toch vol zitten en het eigenlijk gewoon een kwestie van vraag en aanbod is. Dat hij daarmee meteen aangeeft dat hij niet al te veel om de reputatie van Arsenal en de sfeer in het Emirates Stadion geeft is pijnlijk te noemen…

[foto via Pro Shots / Action Images]

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.