Groundhopping

Vergane Glorie: Kaalheide

Profiteer als In de Hekken supporter van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend (niet te combineren met andere kortingen)!


Iedere voetballiefhebber heeft wel een mening over een voetbalstadion met een sintelbaan. Over Kaalheide zijn die meningen er ook, die op het internet verrassend positief zijn. De commentaren lopen uiteen van “Mooi vanwege haar lelijkheid” tot aan “een van de sfeervolste stadions met een sintelbaan”. Stadion Kaalheide is een begrip in voetballend Nederland en ondanks dat Roda JC al een ruime 10 jaar in een modern onderkomen speelt, staat Stadion Kaalheide nog steeds te pronken.

De geschiedenis van Kaalheide begint ergens net na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers waren verslagen en de NSB-ers werden massaal in Nederland te werk gesteld om Nederland in de wederopbouw te helpen. Dat gold ook voor de vuilstort bij het Kerkraadse gehucht Kaalheide. Vanuit de overheid was besloten om op de plaats van de vuilstort een heus multifunctioneel stadion te bouwen. Dus moesten de NSB-ers met de hand al het vuilnis verplaatsen en nadien de grond afgraven; Het stadion zou namelijk verdiept aangelegd worden. Na 6 jaar ploeteren mocht het resultaat er zijn; Een spiksplinternieuw stadion, dat plaats bood aan 20.000 toeschouwers.

De eerste bespeler was de voetbalclub Juliana. De jaren ’50 was de periode waarin bepaalde clubs en de ‘wilde’ profbond KBVB probeerden het professioneel voetbal in Nederland door te drukken. In dat kader werd Rapid 54 opgericht, betrok het Kaalheide en binnen de kortste keren trok deze club gemiddeld 10.000 mensen. Juliana daarentegen mocht blij zijn dat het überhaupt nog toeschouwers trok, raakte al snel in de financiële problemen en diende Kaalheide onder dwang van de gemeente Kerkrade te verlaten. In 1954 fuseerden beide clubs, deels noodgedwongen, tot Rapid JC.
In de zomer van 1962 vindt er weer een fusie in Kerkrade plaats; Dit maal fuseren Roda Sport en Rapid JC tot Roda JC. De nieuwe club heeft haar thuisbasis op Kaalheide en start dat seizoen in de Eerste Divisie. Kaalheide moet 11 jaar wachten tot het Eredivisie voetbal mag verwelkomen. In 1973 promoveert Roda JC naar de Eredivisie, om daar vervolgens onafgebroken in te spelen.

Op Kaalheide behaalt Roda JC vele hoogtepunten, waaronder een tweede plaats in de Eredivisie, halverwege jaren ’90. De successen zorgden voor het Europees voetbal en dat bracht het volgende dilemma met zich mee. De strikte regelgeving van de UEFA staat geen staanplaatsen toe. En laat Kaalheide nou net 2000 zitplaatsen en 18000 staanplaatsen hebben. Roda JC moet noodgedwongen stoeltjes monteren, tot groot ongenoegen van de fanatieke supporters op de North Side. Echter: Zo langzaam als de stoeltjes gemonteerd zijn op de North Side, zo snel liggen de stoeltjes op een paar mooie bergen op de sintelbaan. De boodschap van de North Side is duidelijk: ‘Wij’ staan hier al jaren en een nietszeggend bondje á la UEFA hoeft ‘ons’ niet te vertellen hoe ‘wij’ voetbal moeten beleven.
De KNVB, hoe kan het anders, krijgt het ook op haar heupen en besluit dat vanaf 1999 ieder stadion in het betaalde voetbal uit louter zitplaatsen mag bestaan. Roda JC heeft enige tijd voor deze regel besloten om een nieuw stadion te betrekken en krijgt van de KNVB uitstel. Kaalheide is het laatste stadion in die periode waarin nog staanplaatsen toegestaan zijn. Op zondag 14 mei nemen de Roda fans met pijn in hun hart afscheid van ‘hun’ Kaalheide. In de thuiswedstrijd tegen AZ wint Roda JC met 3-2, sluit het een mooie periode op Kaalheide af en verhuist naar het Parkstad Limburg stadion.

Echter, Roda JC besluit Kaalheide toch nog te gebruiken als trainings accommodatie en als thuisbasis voor Jong Roda JC. Gedurende 5 jaar staat een lege North Side als stille getuige van de tijden van weleer de trainingen als het ware gade te slaan. Vijf jaar later blijkt dat de tribunes van de Noord Tribune echter door en door verrot zijn en dat de tribune noodgedwongen afgebroken moet worden. In oktober valt de North Side dan ook voor de sloophamer en herinnert een hoop zand aan de thuishaven van de fanatieke fans van Roda JC.

Het zal niet meer lang duren voordat Kaalheide in zijn huidige vorm ophoudt te bestaan. Het complex krijgt waarschijnlijk een grote metamorfose, aangezien de voetbal academie voor Zuid-Limburg op het sportpark gevestigd gaat worden. De kans is groot dat het binnen enkele jaren definitief gedaan kan zijn met Kaalheide. Dit tot groot verdriet van een van de supporters, die ik tijdens mijn rondje Kaalheide tegen het lijf liep. Lief en leed had hij op Kaalheide meegemaakt, maar zoals hij al terecht opmerkte, was de ziel van Kaalheide verloren gegaan toen de Noord Tribune tegen de vlakte ging.

Een uitgebreider verslag van Kaalheide tref je hier aan. Meer foto’s hier. Veel plezier ermee!

Foto’s

De hoofdtribune


Een van de stadionlampen


Stadion Kaalheide


Een van de trappen naar het stadion


De afgebroken North Side

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %