FotoreportagesVoetbalgeschiedenis

Vergane glorie: Dordrechtse voetbalgeschiedenis aan de Reeweg

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Dordrecht. Vandaag de dag in voetbaltermen vaak synoniem met de kelder van het profvoetbal. Dat is wel eens anders geweest. Er was een tijd dat Dordrecht maar liefst drie elftallen in het betaalde voetbal kende. Een permanente herinnering daaraan staat aan de Reeweg, op een steenworp afstand van de Krommedijk. Een historische tribune, waarvoor schitterende wedstrijden zijn gespeeld, die vandaag de dag een rijksmonument is.

De tribune is oorspronkelijk in 1923 gebouwd in opdracht van de voetbalvereniging O.D.S. De zittribune met plaats voor 1.400 toeschouwers wordt gebouwd door de lokale aannemingsmaatschappij Groeneveld. Het ontwerp wordt gemaakt door de architect C.F. Sepmeijer uit Dordrecht. De constructie loopt echter flinke vertraging op en de eerste wedstrijd op Sportpark Reeweg – tegen Haarlem (3-5) op 7 oktober 1923 – wordt gespeeld op de bouwplaats. De officiële opening van de tribune vindt uiteindelijk plaats op 16 februari 1924. Op het programma staat die dag geen voetbalwedstrijd, maar een veldloop. Het verdere sportpark wordt opgevuld met verhoogde wallen, waardoor het een totale capaciteit kent van 12.000.

Ajax & PSV op bezoek

In 1933 krijgt ODS gezelschap van SC Emma op Sportpark Reeweg. Die club bereikt in 1941 de Eerste Klasse. In de jaren vijftig wordt de geschiedenis van het Sportpark voor een groot deel bepaald door de vier broers Cor, Freek, Janus en Wim van der Gijp. Onder hun leiding wordt er gestreden op het hoogste nationale niveau en speelt Emma tussen 1954 en 1958 betaald voetbal aan de Reeweg. Clubs als Ajax en PSV spelen hun wedstrijden voor de supporters op de Dordrechtse tribune.

Die hoogtepunten liggen al ver achter de tribune en Sportpark Reeweg. In 2007 vertrok originele speler ODS naar een ander sportpark. Vandaag de dag speelt SC Emma nog altijd op Sportpark Reeweg, maar helaas niet langer voor de schitterende tribune. Dat pronkstuk maakt tegenwoordig namelijk deel uit van de atletiekaccommodatie. Wat lokale hardlopers kijken ons dan ook vreemd aan als wij foto’s komen maken van de tribune waarvoor zij hun oefeningen staan af te werken.

Rijksmonument

De fraaie tribune is vandaag de dag namelijk zeker weten een bezoekje waard. De betonnen kolos staat inmiddels (zeer terecht) op de monumentenlijst en als een van de oudste nog overeind staande voetbaltribunes van het land is het toch een onderdeel van onze voetbalgeschiedenis. Na een recente renovatie is de tribune zo veel als mogelijk in oude staat hersteld.

De tribune is qua uitstraling ook een unieke in Nederland. De in baksteen en beton uitgevoerde onderkant van de tribune wordt gekenmerkt door een expressionistische bouwstijl – heel populair aan het begin van de 20e eeuw. Als enige tribune in Nederland is het houten schilddak van de tribune met pannen gedekt. In de buik van de tribune bevinden zich kleedkamers en een kantine. Van voren heeft het een symmetrisch vooraanzicht met meerdere rechtgesloten en rondboogvormige gevelopeningen. Zo is de tribune behalve een stukje voetbalhistorie, ook van grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Met recht een monument!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %