Hoe vaak kom je in het midden van een stadscentrum nog verborgen voetbalpareltjes tegen? Maak daar dan nog eens een ware schat van dat weinig mensen kennen – een absolute must visit voor elke nostalgische groundhopper of voetbalfan. Dat kan je nog steeds vinden in Charleroi.

Voetbal in gehucht La Docherie

Zet je marker op Charleroi. Zoom in op de wijk Marchienne-au-Pont. Zoom dan nog eens verder in op het gehuchtje La Docherie, oftewel Marchienne-Docherie. Een ietwat onbekender deel van Marchienne-au-Pont dat pas rond 1840 ontstaan is. Vooral dankzij de groeiende industrie in en rond Charleroi in die periode en het pas gegraven kanaal dat er vlak naast liep/loopt. Het duurde an sich niet zo heel erg lang voor er ook een voetbalploeg actief werd. In 1927 was daar het eerste team met de naam Racing Club Marchienne-Docherie. Onthou de naam en de blauw/zwarte clubkleuren. Deze ploeg bleef verder actief in de regionale reeksen en hield in 1938 op te bestaan.

33 jaar lang moesten de inwoners van La Docherie het zonder voetbal in eigen regio doen. Tot Pavillon Montagnard Football Club het levenslicht zag. Slechts een jaartje voordat Racing Club Marchienne-Docherie werd (her?)opgericht. Yep, Racing Club was terug en ook deze club speelde met de blauw/zwarte kleuren. Waar het oorspronkelijke Racing Club en later Pavillon Montagnard FC hun thuisbasis hadden is vrij onbekend, maar de heropleving van Racing Club begon te spelen in het Stade de la Docherie. Een prachtig stadion met karakteristieke terracing en een Elascon-achtige tribune, waarvan wij vermoeden dat het een gerenoveerde originele Elascon is.

Modern voetbal catching up

De twee clubs zetten hun voetbalreis verder in de regionale reeksen, terwijl de meeste andere teams in en rond Charleroi vroeg of laat in hun bestaan de nationale reeksen wel wisten te bereiken. Maar dat kon de pret echter niet bederven. Ook al begon het moderne voetbal hen wel meer en meer in te halen. In 1995 zorgde dat ervoor dat RC Marchienne-Docherie en Pavillon Montagnard FC de krachten bundelden in Football Club Pavillon Dochard. De nieuwe club speelde verder met het stamnummer van Pavillon Montagnard FC, maar bleef wel verder spelen in het Stade de la Docherie.

De fusie bracht geen soelaas. Twaalf jaar later gooide FC Pavillon Dochard de handdoek in de ring en leek het er even op dat het Stade de la Docherie voor het eerst in 35 jaar een lost ground zou worden. Maar na een jaar voetbalstilte werd een nieuw team opgericht. Association Sportive de la Docherie probeerde het gat dat was achtergebleven in te vullen. Jammer genoeg hielden ze het zelf ook maar elf jaar vol. In 2019 was het volledig over voor het team.

Intussen werd voetbal in het stadion wel al levendig gehouden door enkele non league teams. Elaqsa United en AS Gerpinnes zijn slechts twee van zulke voorbeelden. Allen speelden ze in een regionale voetbalcompetitie van Charleroi. Maar ook in de officiële competities kwam er terug voetbal in het stadion. Na het verdwijnen van AS de la Docherie werd opnieuw een nieuwe club opgericht. Jeunesse Docherie 61 werd dat nieuwe team en tot op heden (2021) spelen ze in de laagste provinciale reeks van de provincie Henegouwen. Waar de 61 in de naam vandaan komt is een grote vraag, maar wij zijn al blij dat het Stade de la Docherie nog steeds in gebruik is. Het is gewoonweg te mooi om een verborgen parel te blijven.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.