Actueel

Verborgen (voetbal)museum

DSC_0077

Soms ga je naar een kroeg of restaurant en blijkt het bij binnenkomst een voetbalmuseum te zijn. Het zijn van die verborgen juweeltjes die je per ongeluk tegenkomt en waar je vriendin zich afvraagt of je nu zo gelukkig kijkt door de date met haar of door al het moois wat er aan de muren hangt.

In de wijk Hillegersberg in Rotterdam zit Italiaans restaurant La Salute. En ja, dit is zo`n verborgen museum. Hier is iedere centimeter van de muren bedekt met voetbalmemorabilia. Alle Rotterdamse clubs zijn vertegenwoordigd en natuurlijk Italië. Als ik aan eigenaar Libero Lo Monaco vraag hoe hij in godsnaam aan al die spullen komt, is zijn antwoord: “Van klanten. Alles krijg ik van klanten”. Als ik dan vraag hoe hun eraan komen, moet hij een beetje lachen, “Ze hebben er zelf in gevoetbald of kennen de mensen die er in hebben gevoetbald”.

We lopen een rondje door zijn zaak en Libero verteld trots wat hij allemaal heeft, “Dit is het shirt van mijn vriend Pellè. Hij kwam hier vaak eten of voor een koffie. Vaak met Kostas Lamprou. Kijk, daar hangt zijn keepersshirt”. Er hangen ook veel foto`s van Faas Wilkes uit zijn Inter tijd, “Allemaal gekregen van de familie Wilkes. Faas heb ik ook nog gekend. Een hele vriendelijke man”.

Achterin zie ik opeens een foto van Johan Cruijf hangen. Er op staat geschreven ‘voor Libero’ met de handtekening van de maestro. “Gekregen van een compagnon van Johan” zegt hij met een hele grote grijns op zijn gezicht. Als ik me omdraai zie ik een foto van een weglopende Van Hanegem en een op de grond liggende Neeskens. Willem had daar net een elleboogje uitgedeeld. Een weergaloze foto. Niet ver daarnaast hangt een Van Hanegem replica uitshirt met ook al ‘voor Libero’ erop geschreven. “Gekregen van Willem voor zijn verjaardag”. Als ik goed kijk, staat bijna overal ‘voor Libero’ opgeschreven, zoals de ingelijste foto van Van Bronckhorst uit zijn Barça tijd, het shirt van Lex Immers, de andere ingelijste foto`s van Wijnstekers, Doesburg, Van Gastel, etc.

Dan zie ik opeens een foto van de legendarische Rotterdamse club Xerxes hangen. Als ik goed naar het elftalfoto kijk zie ik Wilkes en Moulijn er tussen staan. Wat een genot moet het zijn geweest om die twee samen te zien ballen.

Op de vraag hoe hij aan de door het hele elftal gesigneerde shirts van Sparta en Exelsior komt, zegt hij: “kadootje van de clubs. Ik verzorg soms het eten bij hun of breng voor de hele selectie pizza”.

Verderop hangt het AC Milan shirt van de verloren Champions League finale van Jaap Stam. Er op pronken de handtekeningen van de Milan spelers. Daarnaast hangt het Italiaans elftal shirt van Damiani. “Allebei gekregen van Jan Everse”. Daarboven hangt een foto van Maradona en Mario Been. De foto is net gemaakt voor de aftrap van de wedstrijd Napoli-Pisa. Been staat glunderend naast zijn grote idool.

Net als ik weg wil gaan zie ik boven de bar de voorpagina van La Gazetta Dello Sport hangen. Met grote letters staat er te lezen “TUTTO VERO! CAMPIONI DEL MONDO” en een foto van Cannavaro die de wereld cup omhoog houdt. “Gaat dat nog eens weg?”, vraag ik Libero. “Nooit. Die blijft voor altijd”.

Ken jij ook zo’n restaurant of kroeg en wil je ze graag in het zonnetje zetten? Stuur je verhaal en foto’s in via [email protected] en wij maken met liefde gratis reclame voor deze echte liefhebbers!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %