Columns

Veendam is Cult!

De voorpret begon al weken geleden; de redactie van Ultra-in-ruste en enkele andere “oldies” hadden zich voorgenomen weer eens gezamenlijk een “on tour” te organiseren. De keuze viel al snel op Veendam omdat de meesten daar nog niet geweest waren en omdat Veendam volgens velen een cultclub zou zijn. Angst voor een verplichte combi was er, maar vanuit het hoge noorden bevestigde men keer op keer dat de kassa’s gewoon open zouden zijn; zoals het hoort!

Via de mail werd de reis gepland en nog wat over en weer gediscussieerd over het verschil tussen toen en nu. Waar we 15 jaar geleden allemaal genoegen namen met een aftandse kroeg, een smerige shoarma zaak en half lauw bier, spreken we nu af in een grand café met kleine kaart en nemen we eerst de verschillende bieren van tap met de serveerster door… Daddy’s on tour zou misschien een beter titel voor deze column zijn.

Het is een prachtige nazomerdag, deze vrijdag 19 oktober. We rijden in de buurt van Zwolle als we horen dat de bus van de Brigata Tifosi in de file staat en ook de andere auto’s achter lopen op schema. Meppel, Hoogeveen, Assen en een aantal “kanalen” verder voordat eindelijk Veendam in beeld komt. We vragen ons af of turftel wel door onze telefoons kan worden ontvangen, maar Twitter en whatsapp werken nog steeds. We parkeren de auto op een parkeerplaats met het onnavolgbare bord: “gratis parkeren vanaf juni 2010” bij de ingang,… Veendam trekt blijkbaar mensen die 1x in de twee jaar het centrum bezoeken. Terwijl de winkels sluiten lopen we door het centrum op zoek naar een terras en bier! Veendam is gastvrij, men verwijst ons naar grandcafe Parkzicht waarvandaan vandaag ook de “processie” start richting stadion. Dit lijkt ons gezellig, we volgen de aanwijzingen en onderweg sluiten nog meer bekenden aan. Het is bij Parkzicht opvallend rustig, net als in de rest van Veendam trouwens! We nemen plaats op de steigerhouten bank en stoelen en bestellen bier van de tap. Geheel in stijl drinken we Jupiler! Op het terras vertellen we verhalen van vroeger en als de andere auto arriveert vliegen de anekdotes helemaal over het museumplein. We hebben het uitermate naar ons zin, maar vragen ons om 19:00 uur toch af waar die Veendam supporters blijven, navraag levert weinig op waarna wij zelf in processie naar de langeleegte trekken.

Omdat we natuurlijk een foto van De Langeleegte willen maken lopen we via de hoofdingang naar het uitvak. Daar lopen we cultheld Cijntje tegen het lijf die met plezier met ons op de foto gaat, we fluisteren hem toe dat hij eigenlijk bij de Graafschap had moeten voetballen. We kletsen wat, zingen wat en vervolgen onze weg naar het uitvak. De kassa’s zijn inderdaad open! Het kaartje is hier alleen wel 3 euro goedkoper dan onze eigen club ons in rekening zou brengen in de voorverkoop; schande! Wel geweldig is deze ouderwetse uitwedstrijd, heerlijk dat je gewoon 200km kan rijden om aan het stadion een kaartje te kopen nadat je je auto ergens in de woonwijk hebt geparkeerd. Prachtig! Omdat we van die 200km toch honger hebben gekregen bestellen we een patatje bij de Snackwagen achter het uitvak (oldskool!) Achter de balie een man die ook de cultstatus verdient; 20 man voor de kar en de man vraagt; “wat wil-iej eten dan?” Doe mij maar een patatje met, zeg ik en hij begint aan mijn bestelling, de rest van de wachtenden in verwarring achterlatend! “Rustig wacht’n jongs, iej komt allemaal wel áán de beurt” zegt hij met de rug naar de balie; we like!

Het uitvak is wat ons betreft bijna perfect; beton, stalen achterwand, hekken en prikkeldraad, of eigenlijk scheermesjesdraad! Enig minpuntje aan dit uitvak zijn de stoeltjes, die hadden er wat ons betreft niet in gehoeven. De wedstrijd is al begonnen als de Brigata Tifosi bus eindelijk in Veendam aankomt. Met pijn en moeite worden de spandoeken met kritische teksten tegen het beleid bij De Graafschap naar binnen gepraat en opgehangen. De sfeer zit er goed in, de wedstrijd is niet bepaald het aanzien waard, maar wij hebben wel enorm plezier in dit geweldige stadion. Fakkels, hekken en spandoeken, wat wil je nou eigenlijk nog meer op een vrijdagavond? We zingen spelers van weleer toe, Redeker, Godee, Viscaal komen voorbij en natuurlijk onze eigen cultheld Simon Kistemaker schalt door de Langeleegte! Toekomstig cultheld Ted van de Pavert komt het veld binnen en kopt nog geen 10 seconden later de winnende treffer binnen waarna ons vak compleet uit zijn plaat gaat; onverdiende overwinningen zijn de mooiste!

We verlaten het stadion om onze auto’s weer op te zoeken, een agent in burger volgt ons en kan ons duidelijk niet bijhouden terwijl hij aan het bellen is. We besluiten op hem te wachten en excuseren ons voor het feit dat wij nog op eredivisieniveau lopen, we zullen een tandje terugnemen wat de man kan waarderen.  Conclusie van een middag en avond Veendam; behalve de plaatselijke voetbalclub is er geen donder te beleven! We hebben genoten van de snackwagen, de hekken en de Meet en Greet met Cijntje. De sfeer was, tenminste in ons vak, uitermate goed en van de gastvrijheid van SC Veendam zullen we ook volgend seizoen weer met plezier gebruik maken! Veendam-uit is voor iedere In de Hekken liefhebber een echte aanrader!

Voor meer sfeerbeelden zie ook www.brigata-tifosi.nl

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %