Keuken Kampioen Divisie

Veel KKD clubs zijn nooit live op FOX

Het Coronavirus houdt de wereld nu al een tijd bezig. De situatie ziet er een stuk beter uit, maar het vaccin is er voorlopig nog niet. Natuurlijk hopen alle voetballiefhebbers in september gewoon weer in het stadion te zitten. Echter moeten we ook rekening houden met een scenario waarin de stadions leeg blijven. Gelukkig kunnen de supporters alle wedstrijden live kijken op FOX Sports, althans als je voor een club uit de Eredivisie bent. Uit onderzoek naar de afgelopen twee seizoenen blijkt dat de kleinere clubs uit de KKD bijna niet live FOX zijn.

Eerste Divisie 2018-2019

De KKD was in 2018-2019 sterker dan ooit. FC Twente, Roda JC en Sparta degradeerden uit de Eredivisie. Fortuna Sittard, FC Emmen en de Graafschap vertrokken uit de Eerste Divisie. Op papier bestond de competitie dus uit meer grote clubs. In dit seizoen werden 110 wedstrijden van de 380 in totaal live uitgezonden op FOX Sports. Dit betekende 220 plaatsen in de tv-gids voor de Keuken Kampioen Divisie clubs. Uit onderzoek naar live uitzendingen van FOX zijn de volgende cijfers gekomen:

KKD_2018-2019_live_op_fox

Er is duidelijk te zien dat supporters van FC Twente zonder seizoenskaart hun lol op konden bij de sportzender. 32 keer waren de Tukkers live op televisie. Dit betekent dat ze maar zes keer niet op TV kwamen. Daarentegen waren FC Dordrecht, FC Eindhoven, Telstar, Helmond Sport en RKC bijna niet live op FOX te zien. De zender kiest overduidelijk voor clubs hoog op de ranglijst en het liefst met een grote achterban. NEC eindigde een plek onder RKC maar was wel 12 keer meer live op TV.

Eerste Divisie 2019-2020

Dit seizoen is de KKD niet afgemaakt. 290 van 380 wedstrijd zijn gespeeld. Van die wedstrijden waren er 72 live op FOX Sports. Dit betekent 142 plaatsen voor de clubs in de televisiegids. In de tabel en grafiek is te zien welke Keuken Kampioen Divisie clubs vaak en welke bijna niet live op FOX kwamen.

KKD_live_FOX_2019-2020

Logischerwijs staat Cambuur bovenaan. De nummer 1 trekt de meeste kijkers. De Jong elftallen scoren hoog omdat zij vaak op maandag spelen. Een grote groep clubs is maar 4 keer live op televisie geweest. Een supporter van FC Dordrecht of Telstar kan maar beter in het stadion zitten,want live op FOX zijn ze bijna nooit.

Schakelkanaal is geen oplossing

Natuurlijk is FOX Sports een zender die werkt  met kijkcijfers. Bij de programmering wordt gelet op wat de meeste kijkers trekt. De overige wedstrijden worden niet live aangeboden, want dat gaat ten koste van de kijkers voor het schakelkanaal. Het schakelkanaal is een mooie uitvinding voor mensen die geen voorkeur voor een club hebben. Het is vermakelijk om alle doelpunten te kunnen zien. Voor een echte supporter is het schakelkanaal echter verschrikkelijk. Kort gezegd: je ziet in totaal ongeveer 15 seconden van je club en pas 15 minuten later dan het daadwerkelijk is gebeurt. Gelukkig zitten de echte supporters zoveel mogelijk in het stadion, althans als dat mogelijk is.

Eerste Divisie 2020-2021: geen stadion, niet live op FOX?

We hopen nog steeds op volle stadions komend seizoen. Toch moet er bij een doemscenario gedacht worden aan een oplossing voor supporters in de Keuken Kampioen Divisie. Stel je voor in het slechtste geval mag er een seizoen geen publiek of maar een deel van het publiek aanwezig zijn. Als FOX Sport niks verandert betekent dat voor supporters van Telstar dat ze komend seizoen drie of vier wedstrijden van hun club kunnen volgen. Hopelijk wordt er achter de schermen al nagedacht over een oplossing. Iedere supporter moet de mogelijkheid krijgen om zijn club te volgen.

Veel KKD clubs komen bijna niet live op FOX. Normaal gesproken is dat niet erg, want supporters horen in het stadion. Valt deze mogelijkheid weg? Dan moet er voor een andere oplossing worden gezorgd. Een livestream van elke wedstrijd is een idee. Het is sowieso belachelijk dat dit niet al jaren een optie is. Hopelijk komen de doemscenario’s niet uit en zitten we over een paar maanden gewoon in het stadion.

 

 

Tom van Pinxteren
Tom is helemaal voetbalgek en met name liefhebber van de supporterscultuur op de tribunes. Opgevoed als Ajacied maar al jaren bij FC Volendam op de tribune te vinden. Passie voor schrijven over de voetbalwereld. Oprichter Metgestrektbeen.com

Reageren is niet mogelijk.

0 %