Actueel

FC Utrecht laat supporters in de kou staan

nac

Ruim een week geleden vroeg de stadionspeaker van FC Utrecht de bezoekende NAC-fans het woord ‘kanker’ niet meer te scanderen. Het uitvak reageerde vol onbegrip: dat woord werd helemaal niet gebruikt. Een week later is duidelijk dat het om een vergissing ging, maar FC Utrecht weigert excuses aan te bieden en daardoor staat de voetbalsupporter weer onnodig in een kwaad daglicht.

Vorige week zondag waren 450 patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis aanwezig bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en NAC Breda. Blijkbaar hadden enkele mensen binnen Utrecht het woord ‘kanker’ uit de hoek van het uitvak gehoord. De stadionspeaker kwam in actie: “Supporters van NAC, graag jullie aandacht. Wij willen uit jullie vak geen spreekkoren met het woord ‘kanker’ erin hebben.” De bezoekers keken elkaar vragend aan en ook Utrecht- supporters fronsten hun wenkbrauwen. Niemand had het woord verder gehoord, behalve een journalist van RTV Utrecht die uiteraard meteen veel bijval kreeg van heel veel Nederlanders die gezamenlijk concludeerden dat het schorremorrie dat zich voetbalsupporter noemt zich weer eens diep moest schamen voor deze wandaad.

De reacties uit Bredase hoek waren vol afschuw. NAC besloot de zaak te onderzoeken en sprak met fans van beide kanten. Ook werd de geluidstape beluisterd.  Nergens is het betreffende woord te horen. De stadionspeaker heeft waarschijnlijk het ‘schijt aan Utrecht’ verwisseld met ‘Kanker-Utrecht’. Een menselijke fout: kan gebeuren. Voor de NAC- directie zou een simpele ‘sorry’ voldoen, maar FC Utrecht probeert het zaakje onder een kleed te vegen om gezichtsverlies te voorkomen.

FC Utrecht vertelt vandaag dat NAC hen een brief heeft gestuurd met een aantal vragen. Die brief is beantwoord en dus ligt de bal nu in Breda. Verder komt er niets meer in de media en is de kous af, aldus een woordvoerder van de club tegenover de In de Hekken redactie. Volgens Utrecht is het namelijk een ‘zaak tussen twee clubs’, maar dat is niet het geval. Dit is geen zaak tussen de clubs, maar tussen de leiding van FC Utrecht en de geschoffeerde supporters van NAC.

In een reactie aan In de Hekken laat NAC weten dat er maar weinig klopt aan het verhaal van de Utrechters. De club uit Breda had de Domstedelingen gevraagd om bewijsmateriaal waaruit hun weergave van de werkelijkheid blijkt. Utrecht heeft hier, anders dan een korte reactie dat ze hiermee aan de slag gingen – nog geen vervolg aan gegeven.

Twee totaal verschillende lezingen dus. Ook in Utrecht komt steeds meer kritiek op de clubleiding. Utrecht-fans stapten zelfs naar supportersverenigingen uit Breda. Een vertegenwoordiger van Fanzine De Rat, legt uit: “We kregen mailtjes van zes supporters en meerdere sponsoren. Zij zijn ook helemaal klaar met de clubleiding. Volgens hen flikt FC Utrecht het al jaren. ‘Nu zetten ze jullie in de zeik, maar dat gebeurt ook vaak bij ons.’ Helaas kregen we op al onze mails geen antwoord.”

Wat ons betreft moet FC Utrecht diep door het stof. Het is wel duidelijk dat de veiligheidsafdeling van FC Utrecht heeft gefaald. Fouten maken mag, maar geef het dan gewoon toe. Nu worden de supporters van NAC onterecht neergezet als een groep barbaren die het nodig vonden om zieke kleine kinderen te kwetsen, terwijl niets er op wijst dat ze dit ook daadwerkelijk gedaan hebben.

(Foto via Breda Vandaag)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %