215120_227831040588924_456196_nVeel voetbalsupporters zijn bekend met het bizarre verhaal van SV Austria Salzburg, dat hardhandig werd omgebouwd tot FC Red Bull Salzburg en nu als marketingtool meestrijdt om de titel in de Oostenrijkse Bundesliga. De Bullen worden buiten hun invloedssfeer veelal de Bullenschweine genoemd, en het heropgerichte SV Austria Salzburg kan op veel steun rekenen door het hele land.

Iets minder bekend is echter het eveneens bizarre verhaal van USK Anif. De dorpsclub, die in 1947 werd opgericht met de naam “Turn- und Sportunion Anif”, speelde tot juni 2012 zijn wedstrijden op een steenworp afstand van Salzburg in Anif, veelal in de Regionalliga West en de Salzburger (Landes)liga. Tot in 2010 enkele strakke pakken van Red Bull aan de deur stonden.

De reden? Red Bull Salzburg II degradeerde in 2010 naar de Regionalliga West, maar de ÖFB had besloten dat jeugdploegen vanaf het seizoen 2010/11 niet meer konden promoveren naar het Oostenrijkse profvoetbal. Die ogenschijnlijk uitstekende beslissing heeft echter desastreuze gevolgen gehad voor het kleine USK. De Bullen stalden veel van hun beloften bij de oranje/zwarte amateurs en de club werd langzaam maar zeker geïntegreerd in de marketingmachine die Red Bull heet.

Mocht Anif in eerste instantie nog op eigen veld en in de eigen kleuren spelen, in juni 2012 deed Red Bull een ‘Austriaatje’ door USK Anif om te bouwen tot FC Liefering. Het recept is inmiddels bekend: een nieuw logo, nieuwe clubkleuren, en de geschiedenis van het decennia oude USK Anif ging zonder pardon de prullenbak in.

FC Liefering is voor de ÖFB geen officiële jeugdploeg van Red Bull Salzburg, en hun kampioenschap in de Regionalliga West werd via een play-off tegen LASK Linz bekroond met promotie naar de Erste Liga. Dat de ÖFB dit toestond is haast niet voor te stellen, aangezien aan alles te zien is dat de Lieferingers onderdeel zijn van Red Bull. Omdat de “Akademie Liefering”, het nieuwe speelveld ver weg van Anif, niet voldeed aan de eisen voor de Erste Liga, speelt Liefering sinds het huidige seizoen in de Red Bull Arena. Dit kan, met een participatiegraad van amper één procent, met recht de slechtste grap in de geschiedenis van de Erste Liga genoemd worden.

Er zijn echter toch wat grenzen gesteld aan de promotiedrift van Liefering: omdat het geen jeugdploeg maar een coöperatieclub van Red Bull is, houdt de opmars op in de Erste Liga. Promotie naar de Bundesliga is niet mogelijk, waardoor die strijd voorbehouden blijft aan echte clubs als SCR Altach, SV Mattersburg en Kapfenberger SV. De reserves van Red Bull spelen een vergelijkbare rol als de beloftenteams in onze eigen Eerste Divisie, en dat levert natuurlijk een hoop protesten op van supporters van andere clubs, met name van SV Austria Salzburg. Het nare voor de supporters van de negen andere clubs in de Erste Liga, is dat Liefering maarliefst vier keer per seizoen de tegenstander is. Twee keer per jaar afreizen naar een lege betonbak voor een wedstrijd tegen een verzameling jeugdspelers van Red Bull, er zijn weinig fans die daar zin in hebben.

In reactie op de samenwerking met Red Bull werd door een klein groepje leden van USK Anif de nieuwe club FC Anif opgericht. De meeste leden van USK bleven in eerste instantie grotendeels ‘hangen’, maar zo gauw als de naam FC Liefering viel, stapten alle vijfhonderd aan USK verbonden voetballiefhebbers over naar FC Anif. Dit Anif is echter in zoverre een uitgeklede versie van wat USK ooit was, dat een hernieuwde samenwerking met Red Bull Salzburg alsnog nodig bleek om de club überhaupt in leven te houden. Op die manier werd het ook mogelijk om te starten in de Regionalliga West in plaats van een veel lagere amateurdivisie. De schade namens de suikerwaterfabrikant is enorm, en FC Anif zal, hoe goed ze het ook proberen, nooit meer het USK Anif van vroeger worden. Zeker niet zolang de volledige naam SG FC Anif / Red Bull Juniors is.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.