Eredivisie

Ultras Volendam zijn het enige hoogtepunt op deprimerende avond tegen PEC

FC Volendam is een unieke club binnen het Nederlandse voetbal. Tot op zekere hoogte kun je stellen dat “het andere Oranje” de enige echte dorpsclub is in de profdivisies. Een club die symbool is aan de cultuur van de plaats waar het vandaan komt. Het nadeel daarvan is dat het ook wel eens op zijn “dorps” wil rommelen binnen de club. Dan is het kijken naar de supporters voor het enige hoogtepuntje…

FC Volendam staat sinds korte tijd namelijk in brand. Na meer dan 10 jaar werd er 1,5 jaar geleden eindelijk weer eens gepromoveerd. Vorig seizoen verliep op het veld prima, maar dit seizoen gaat alles mis. Een dramatische transferzomer + een grote soap rondom financiën kwam deze week tot ontploffing. Jan Smit werd ontslagen door de RVC en ’team Jonk’ verklaarde zich solidair. Binnenkort zit de club dus zonder een trainer, algemeen directeur en technisch directeur. Tel er een ondermaatse selectie bij op en degradatie komt met de week dichterbij.

Ultras Volendam

Gigantisch zonde want de plek in de Eredivisie was juist behaald door goed en gericht beleid. Daardoor maakte de club de afgelopen jaren op het veld een duidelijke ontwikkeling door. Maar ook naast het veld maakte de club op het gebied van sfeer de afgelopen jaren een positieve verandering door. Rond 2019 kwam de Hekside Maffia op met als doel alle fanatieke jongeren bij de FC te verzamelen en iets te doen aan de ingekakte sfeer in Volendam. Tijdens coronatijd werd bijvoorbeeld door de groep het stadion beschilderd met enkele clubhelden.

In 2021/22 kwamen hier ook nog de Ultras Volendam bij, bedoeld om de volgende stap te zetten door middel van meer tifo’s, pyro en trommels. Iets wat goed gelukt is tijdens de Eredivisieseizoenen. De doeken worden steeds groter en beter en er werden al enkele goede pyroshows gegeven. Sinds dit seizoen is de hele boel van de lange zijde verplaatst naar de Pé Mühren tribune. Vanaf hier moet de volgende stap gezet worden richting meer fanatieke support bij FC Volendam.

Het mooiste dorp van Nederland

Te beginnen met de wedstrijd tegen PEC Zwolle van vanavond. De laatste thuiswedstrijd van het jaar en bovendien een belangrijke wedstrijd voor FC Volendam. Thuis tegen een promovendus uit Overijssel, dat zijn toch een beetje de potjes waar de punten uit gehaald moeten worden. De supporters hebben daarom besloten om voor deze wedstrijd groot uit te pakken. Het grootste spandoek dat de groep tot nu toe heeft gemaakt staat op het programma. Genoeg reden voor ons om richting het charmante Kras-stadion te trekken.

Dat blijkt uiteindelijk zeker niet voor niks. Enkele minuten voordat de spelers het veld betreden beginnen zo’n 10 tot 15 supporters met het omhoog takelen van een doek dat de gehele korte zijde vult. Het mooiste dorp van Nederland is al gauw te lezen. Als het doek helemaal boven is is er een ook een skyline te zien. De skyline van waarschijnlijk het bekendste dorp van Nederland. Inderdaad iets om trots op te zijn en schitterend neergezet door de gasten van Ultras Volendam. Uiteraard mogen de lichtmasten van “De Tempel” niet ontbreken op het doek. Het is een goed spandoek en weer een mooie volgende stap in de ontwikkeling van Ultras Volendam. Het enthousiasme van de leden zelf nadat de actie geslaagd is, is misschien nog wel het mooiste van alles.

Dan is het aan de spelers om te bewijzen dat ze er nog wat van kunnen maken dit seizoen. Aan de sfeer ligt het vandaag weer niet, die is namelijk meer dan prima. Er staat een goede groep en er wordt regelmatig aardig wat geluid gemaakt door de tientallen supporters die fanatiek mee doen. Met twee trommels is er ook goede begeleiding. Er zit nog meer potentie in, maar als de supporters zo doorgaan kunnen er nog hele leuke dingen gebeuren in Volendam de komende jaren. Naast het veld dan, want op het veld is het ook vanavond weer erg matig en er valt weinig af te dingen op de 0-0 ruststand.

De Twaalfde Man

Bij tegenstander PEC Zwolle is het tegenovergestelde gaande van de Volendammers. Sportief gaat het best aardig, maar naast het veld is het juist een drama. Enkele weken geleden spreken we twee gasten van FEU over hun voorlopige sfeerboycot. Sinds dat gesprek is de situatie tussen de club en de groep alleen meer verslechterd. Er zijn weer enkele SV’s bijgekomen en de groep is vandaag dus ook wederom niet zichtbaar of hoorbaar aanwezig in het blauw-witte vak. Het leidt tot een sfeerloze bedoening waar nauwelijks gezongen wordt.

Pas in de tweede helft komt er regelmatig geluid uit het uitvak, maar dit heeft vooral te maken met de gebeurtenissen op het veld. Binnen 8 minuten wordt er namelijk 3 keer gescoord door de bezoekers uit Zwolle. Dit zorgt uiteraard voor veel gejuich en dankzij de comfortabele voorsprong is er zelfs wat ruimte voor interactie tussen de uitsupporters en wat mensen op de thuisvakken. Ook is er ruimte voor wat andere voetbalhumor en liedjes tegen de Eagles. Een groot contrast met de situatie op het thuisvak, waar het humeur in de tweede helft tot ver onder het vriespunt zakt.

Na de vijfde (en uiteindelijk ook laatste goal) wordt de sfeer steeds cynischer. Elke goede pass van een speler in Oranje wordt begroet met een gejuich alsof het een wereldwonder betreft. Het gevoel van de supporters is goed te begrijpen na al het gedoe van de afgelopen weken. Bij Volendam gaat er momenteel maar heel weinig goed. Er is eigenlijk maar één hoogtepuntje in het historische dorp momenteel. Dat weet de club zelf ook dondersgoed. “Tot man of the match is vandaag gekozen: de twaalfde man!”. Als een boer met kiespijn klappen de supporters de aankondiging toe. Het wordt nog een lang en lastig seizoen in Volendam…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %