Enkele jaren geleden gingen wij graag en vaak naar uitwedstrijden, lekker op het gemakje met een busje naar de plaats van bestemming, kratje bier mee en slap ouwehoeren.De wedstrijd was vaak amper de moeite waard (NAC presteert in uitwedstrijden nou eenmaal stukken minder dan thuis), daarom zochten wij ons vertier vaak na de wedstrijd in een plaatselijke kroeg of discotheek. De laatste jaren zijn er echter zoveel onzinnige regels gekomen dat het plezier om een uitwedstrijd te bezoeken ver te zoeken is. Af en toe konden we nog kaarten regelen voor een thuisvak, maar dan moet je jezelf toch inhouden bij het meeleven van de wedstrijd een doelpunten van NAC (Heel af en toe). Dit jaar zijn er weinig buscombi’s meer (hulde) en dus besloten wij maar weer eens on tour te gaan, naar PSV en vooral Eindhoven. Het busje en de 9 bijbehorende mensen waren gauw gevonden, het omwisselbiljet (daar begint het al) online gekocht en het bier ingeladen.

Het was een zogenaamde autocombi waarbij we ergens op een parkeerterrein langs de snelweg om kunnen wisselen (Mochten er kwaadgezinde supporters van de tegenpartij zijn weten ze ons in ieder geval snel te vinden). Dit waarschijnlijk om te voorkomen dat er in de binnenstad alvast een feestje kan beginnen. Bij het omwisselen begon het gesodemieter al: Eenieder moest zijn seizoenskaart en identiteitskaart laten zien en dan kreeg je een papier met de namen erop. We zagen al gevallen waarbij het niet goed ging, zo stond er een jongen die teruggestuurd werd. Zijn vader had een kaart besteld, maar was van de trap gevallen waardoor zoonlief de kaart overnam, netjes zijn identiteitskaart en seizoenskaart bij de hand. Helaas, deze jongen had zelf zijn kaart maar moeten bestellen en mocht zijn reis niet voortzetten. Bij ons zelf had 1 van de 9 geen identiteitskaart bij waardoor de wedstrijd aan hem voorbij zou gaan (overigens tot zijn eigen genoegen, hij zou alvast de Irish Pub induiken). Na een hoop amok en gedoe hebben we er ons maar bij neergelegd.

Een paar kilometer later kwamen we in de file naar onze parkeerplaats, waar we het busje parkeerden en onze omwisselbiljetten inleverden en gewoon 9 kaarten kregen (Kan iemand mij het nut van de eerdere omwisselplaats vertellen?). Te voet werd de laatste kilometer afgelegd en na grondig gefouilleerd te zijn kwamen we bij zo’n 350 anderen ergens in de nok van het stadion tussen glazen wanden en netten terecht. Nu was het nog 90 minuten uitzitten, een 5-0 nederlaag aanschouwen en we konden weer aan het bier (dit was er natuurlijk niet in het uitvak, stel je voor dat we dronken worden!). De wedstrijd viel alles mee, NAC had zowaar nog kans op een puntje, maar uiteindelijk werd er met 1-0 verloren. Tijdens de rust had de catering alvast besloten om ermee te stoppen.

Na de wedstrijd lopen wij ietwat naïef naar de uitgang, terwijl we eigenlijk toch wel weten dat wij, als bloeddorstige wolven zijnde, nog een half uur moeten wachten tot de 32.000 PSV’ers weg zijn bij het stadion. Na dat half uur kunnen we eindelijk vertrekken. Buiten ziet het geel van de hesjes, met heeft besloten om de hele route van het uitvak tot de parkeerplaats een levende muur te vormen. Mochten er aan de andere kant PSV hooligans staan en ik wil die aanvallen dan denk ik dat ik die vrouwen van 25 en mannen van 62 wel weg kan duwen. Vandaar dat er voor de zekerheid op de weg maar een stuk of 50 agenten meelopen. Blijkbaar  waren er vanavond niet genoeg stewards beschikbaar aangezien op driekwart van de route de levende muur opeens ophield. Ondertussen komen er uit zijstraten gewoon PSV supporters ons tegemoet gelopen.

Het inmiddels al een klein uur na de wedstrijd, maar we zijn bij ons busje terug. Nu snel naar Stratum, het is immers al bijna half 12. Door de politie worden we 1 kant opgeleid en wel die van de snelweg naar Breda. Wij besluiten daardoor maar de eerste afslag weer te pakken naar het centrum. We staan voor een stoplicht en een politieauto komt voorbij gescheurd, parkeert schuin voor ons zodat we niet weg kunnen rijden. Een agent stapt uit en zegt dat we verkeerd rijden. Onze chauffeur vertelt hem echter dat wij niet terug gaan naar Breda, maar de Eindhovense binnenstad in. Hier is geen sprake van volgens oom agent en legt ons de weg uit terug naar de snelweg. Wij besluiten dit verder maar te negeren en vervolgen onze toch naar het centrum.

Twee straten verder komt er met loeiende sirene een busje voor ons rijden met het welbekende: ‘Stop Politie’ op de achteruit. Wij gestopt en 1 van ons besluit alvast uit te stappen, meteen komen er 4 agenten op hem af. Zelf zit ik achterin het busje en zie door de achterruit dat er nog 4 busjes in volle vaart aankomen. Een vrouwelijke agent komt bij het raampje staan en kan geen antwoord geven op de vraag wat wij verkeerd doen. We moeten allemaal uit het busje stappen om (wederom) gefouilleerd te worden en (wederom) onze ID kaart te laten zien. Die ene persoon heeft deze nog steeds niet bij, tot verbazing van de agenten aangezien hij dan de wedstrijd helemaal niet had mogen kijken. Hij moet in een van de 5 busjes gaan zitten. Ik stap naar buiten en tel 20 agenten op straat + nog een aantal in de busjes. De straat is inmiddels afgesloten. Nadat er uiteraard niets vreemds gevonden werd mochten we weer gaan, zelfs de jongen zonder  ID kwam er zonder boete vanaf. Dit terwijl wij niet echt vriendelijk zijn geweest tegen deze mensen. Hoofdofficier Schifferling sommeert ons onmiddellijk te vertrekken uit Eindhoven. Wij melden hem daarop fijntjes dat het geen combiwedstrijd is geweest en dat wij vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. Wat als we een vrijgezellenfeest hadden in Eindhoven, en helemaal niet naar de wedstrijd waren gegaan? Hij vertelt ons dat hij de baas is en niet wij en dat hij de maatregel heeft genomen dat iedere NAC supporter Eindhoven onmiddellijk verlaat wegens het ‘Mogelijk creëren van wanordelijkheden’

Om er zeker van te  zijn dat we nu echt weggaan rijd er een busje voor ons en een busje achter ons tot we op de snelweg zijn. Dit trekt veel bekijks onderweg, nu weet ik ook hoe de Koningin zich moet voelen, met het enige verschil dat zij wel gewoon in Eindhoven kan gaan zuipen als ze daar zin in heeft. Onderweg besluiten wij maar naar het iets verder gelegen Valkenswaard te trekken, terwijl de politiebusjes afhaken blijft er een auto achter ons rijden. Het vreemde is dat als wij verkeerd rijden en moeten draaien dat hij dat ook doet en wanneer wij door het rode licht rijden hij er gewoon achteraan komt. Dit schijnt dus een ‘stille’ te zijn, al maakte zijn motor nog aardig wat geluid. Pas wanneer wij Valkenswaard binnenrijden haakt hij af.

Wij bellen onze 5 PSV vrienden dat we in Eindhoven niet meer welkom zijn en uiteindelijk komen zij maar onze kant op, waar we ons nog een uurtje of 3 nog prima vermaken. We hebben ons lesje weer geleerd, het is nog geen haar beter als eerst. Volgend jaar PSV-NAC zitten wij lekker tussen de PSV’ers, zodat we weer als mensen behandeld kunnen worden.

Het bovenstaande verhaal is geschreven door Ferry, die dankzij het Nederlandse supportersbeleid en het optreden van de politie volgend jaar weer lekker buiten de combi om naar Eindhoven gaat.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en is ook druk met PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.