Actueel

Uitsupporters Ranglijst 2013

Feyenoord is met gemiddeld 801 supporters per uitwedstrijd net als vorig seizoen  landskampioen uitsupporters. De Rotterdammers verkochten dit seizoen elk uitvak in de Eredivisie uit. Ajax deed dat ook, maar de Amsterdammers mochten bij twee uitwedstrijden niet komen en kregen twee keer om veiligheidsredenen minder kaarten toebedeeld. De ranglijst wordt gesloten door VVV, dat gemiddeld 115 supporters meeneemt.

Het gemiddeld aantal supporters dit seizoen is 310. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar, toen het gemiddelde 298 was. De stijging is vooral te danken aan de gepromoveerde clubs Willem II en PEC Zwolle, die veel meer supporters meenemen dan hun voorgangers De Graafschap (142) en zeker Excelsior (72). Willem II staat ondanks de laatste plaats op de sportieve ranglijst zelfs vijfde op de Uitsupporters Ranglijst. Toch daalt het aantal uitsupporters bij 11 van de andere 16 clubs. Als alleen naar de clubs wordt gekeken die dit en vorig seizoen in de Eredivisie speelden daalt het gemiddelde van 320 uitsupporters vorig jaar naar 310 dit jaar, een daling van ruim 3%. Enerzijds komt dit doordat meerdere clubs hun uitvak verkleinden, anderzijds door steeds minder animo. De wedstrijd kijken op Eredivisie Live wordt een steeds aantrekkelijker alternatief voor de uitsupporter die ook dit seizoen weer geconfronteerd werd met combi’s, dure kaarten, slechte uitvakken en onzalige aanvangstijdstippen. Zeker in economisch zware tijden is de keuze om de hindernistochten vaker te laten schieten steeds sneller gemaakt.

Het gemiddelde aantal uitsupporters wordt omhoog getrokken door Feyenoord en Ajax en in mindere mate PSV en FC Twente. Het gros van de clubs neemt echter veel minder uitsupporters mee.  Voor een goed beeld zegt het daarom meer om te kijken naar de mediaan, het middelste getal in de reeks. Dat is 206. De doorsnee Eredivisiewedstrijd wordt dus door zo’n 200 uitsupporters bezocht. Ruim een kwart van de wedstrijden in de Eredivisie trekt minder dan 100 uitsupporters. Vorig seizoen was dit nog 21%. De wedstrijden waar  uitsupporters zijn verboden zijn hierbij niet meegerekend. Een recordaantal van zes wedstrijden werd dit seizoen gespeeld zonder uitsupporters.

Ranglijst Uitsupporters 2013

Veel meer informatie, details, analyses, tabellen en nieuws over uitwedstrijden in de Eredivisie in seizoen 2012-2013 staan in het onderstaande PDF-document. Hier vind je ook de exacte aantallen uitsupporters van alle 306 wedstrijden in de Eredivisie van afgelopen seizoen. 27 pagina’s gevuld met 9000 woorden, 15 foto’s, 13 tabellen en 2 grafieken over uitsupporters in Nederland. Van gloryhunters en masochisten via combiregelingen en uitsupportersverboden naar goede gastheren en kaartprijzen:

—> Uitsupportersranglijst 2013

(als de viewer het niet doet dan is de rechtermuisknop en ‘opslaan als’ of ‘koppeling opslaan’ ook een optie natuurlijk)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %