Voetbal in Portugal

Uitgelicht: SL Benfica

In uitgelicht zetten wij iedere week een club en haar supportersscene in de spotlights. Gedurende het jaar 2018 zullen wij iedere twee weken op donderdag een nieuwe club aan de orde stellen. Deze week is het de beurt aan de ultras van SL Benfica.

SL Benfica een voetbalclub uit Portugal, welke is opgericht in 1904. Destijds werd ging Benfica door het leven als Sport Lisboa, na een fusie in 1908 heet de club officieel Sport Lisboa e Benfica. De club uit Lissabon heeft maar liefst zesendertig keer de nationale titel gewonnen. Lang leek FC Porto de status als grootmacht van Portugal te hebben overgenomen. Echter, Benfica werd de afgelopen drie jaar landskampioen. De supporters van Benfica hebben indirect inspraak op bestuurlijke zaken. De leden van de club, de socios, verkiezen het dagelijks bestuur.

Fanatieke ultra-groeperingen

De harde kern van Benfica bestaat uit meerdere fanatieke ultra-groeperingen. De bekendste zijn The Diabos Vermelhos en No Name Boys. De Diabos bestaan al ruim 35 jaar en waren ook in de zware tijden van Benfica altijd aanwezig met circa 200 man. De groep toont met regelmaat schitterende sfeeracties in het stadion. De No Name Boys zijn ontstaan na onenigheid binnen de Diabos. Leden van beide groepen zijn in het verleden meermaals met elkaar in conflict gekomen. Waar de Diabos relatief modern zijn (website, sociale media, lidmaatschap), zijn de No Name Boys een stuk minder tastbaar voor normale supporters(geen website, weinig tifo’s en geen open lidmaatschap).

De wedstrijd tussen grootmachten Benfica en Porto staat in Portugal aangeschreven als de grootste wedstrijd van het land. UltrasWorld bracht een bezoek een de derby en bracht deze in de vorm van een reportage schitterend in beeld. In de reportage komt niet alleen de rivaliteit tussen Benfica en Porto aan bod, maar komt ook de gehele Portugese supportersscene aan de orde. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op het Portugese fenomeen Legalized and non-Legalized firms.

Dit is een verhaal uit de serie Uitgelicht. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %