Voetbal in Noorwegen

Uitgelicht: SK Brann

In uitgelicht zetten wij iedere week een club en haar supportersscene in de spotlights. Gedurende het jaar 2018 zullen wij iedere twee weken op donderdag een nieuwe club aan de orde stellen. Deze week is het SK Brann aan de beurt, een van de weinige clubs in Noorwegen met een fanatieke en grote achterban. 

SK Brann is een voetbalclub uit het Noorse Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen. Drie keer werd de ploeg kampioen van Noorwegen, de meest recente keer was in 2009. Doorgaans is de club een middenmoter in de competitie. In 2014 degradeerde de club, opvallend was dat de toeschouwersaantallen ongeveer hetzelfde bleven: ruim 10.000 supporters waren wekelijks in het stadion te vinden. Niet alleen wat betreft thuiswedstrijd behoort Brann tot de Noorse top, maar ook in uitwedstrijden is Brann een van de weinige clubs welke kan rekenen op goede steun. Iets dat zeker vanwege de grote afstanden in Noorwegen als een knappe prestatie gezien kan worden. Met regelmaat moeten de supporters per vliegtuig afreizen naar een awayday. Onderstaand filmpje bevat beelden van 750 Brann fans on tour naar Stromsgodset.

Naast Brann zijn er weinig clubs in Noorwegen die een actieve supportersscene hebben. Naast Brann hebben ook Lillestrom, Rosenborg en Valerenga fanatieke supporters.

Nederlander Vito Wormgoor, die op het moment aanvoerder is van Brann, spreekt vol lof over de supporters van de club. “Brann is het Feyenoord van Noorwegen, overal zit ons uitvak bomvol.” 

Legale pyroshows

De ultras van Brann gaan door het leven als de Bergens Glade Gutter. Voorafgaande aan wedstrijden is er veelvuldig vlagvertoon op de tribunes, dit gaat vaak gepaard met een pyro-show. In Noorwegen hebben supporters de mogelijkheid van zulke grootschalige pyroshows, deze zijn namelijk gelegaliseerd in Noorwegen. Niet iedere club maakt gebruik van deze legale shows, sommige ultra-groepen houden het bij ‘illegale’ pyroshows tijdens de wedstrijd. COPA90 heeft reeds aandacht besteed aan de legale pyroshows in Noorwegen, ze brachten een bezoek aan de supporters van Brann.

Dit is een verhaal uit de serie Uitgelicht. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %