Actueel

Total Football Festival

image002Dit weekend staat debat- en filmcentrum De Balie aan het Leidseplein in Amsterdam in het teken van het Total Football Festival. Drie dagen lang zijn er onder meer films, documentaires, presentaties en theatervoorstellingen te zien. Een greep uit het aanbod van het evenement dat dit jaar voor het eerst wordt gehouden.

Football Is God + interview met regisseur Ole Bendtzen. Vrijdag 20:00-21:30 uur. Toegang 12,50 euro.

De eerste dag staat in het teken van Argentijns voetbal. Na de opening van Edwin Winkels, die Diego Maradona en Lionel Messi analyseert en vergelijkt, is de vertoning van de film Football is God en het interview met de Deense regisseur Ole Bendtzen het hoofdonderdeel van de avond. In de anderhalf uur durende documentaire die vanavond voor het eerst in Nederland wordt vertoond worden drie supporters van Boca Juniors gevolgd om te proberen een antwoord te vinden op de vraag wat het verschil tussen religie en voetbal is, als dat verschil al bestaat. De intellectueel Hernan, die door Boca wordt meegesleurd in irrationele emotie, de arbeideristische Pablo die Maradona als God vereert en de bejaarde vrouw La Tia die de spelers als haar zoons ziet geven een van de beroemdste clubs ter wereld een gezicht. Wie hierna nog geen genoeg heeft van de Zuid-Amerikaanse passie kan om 22:00 uur aanschuiven voor de 60 minuten durende documentaire Argentina Fútbol Club over de rivaliteit tussen Boca Juniors en River Plate.

Voetbalquiz met Frenk der Nederlanden. Zaterdag 16:30-18:30 uur. Toegang/deelname 5 euro.

Op zaterdagmiddag komen de liefhebbers van het spel zelf meer aan hun trekken. Jan van Halst videoanalyseert vanaf 13:30 uur het totaalvoetbal en schuift daarna aan in een  panel met onder meer Kees Jansma en Edwin Winkels om het over dit onderwerp te hebben. Terwijl de documentaire Rivals: Celtic & Rangers en de film The Damned United – over de legendarische trainer Brian Clough bij Derby County en Leeds United – worden vertoond kun je tegen het einde van de middag ook meedoen aan de voetbalquiz onder leiding van Frenk van der Linden, sportjournalist van Het Parool. In de volgens de organisatie ‘dynamische’ en ‘ongeëvenaarde’ voetbalquiz die speciaal voor deze dag is gemaakt zijn uiteraard ook diverse prijzen te winnen. Wie de smaak helemaal te pakken heeft gekregen kan ’s avonds nog onder meer aanschuiven bij Iwan van Duren die verhaalt over het onbekende en misschien zelfs niet bestaande probleem van matchfixing in het topvoetbal. Verder zijn er uiteraard films, waaronder de documentaire FC Barcelona Confidential, over corruptie en torenhoge schulden bij de Nederlandse troetelclub en Escape to Victory over voetballen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fotografie op Europese amateurvelden door Hans van der Meer. Zondag 15:00-16:00 uur. Toegang 7,50 euro.

Op zondag staat onder meer een paneldiscussie op het programma over voetbal en statistiek, met de statistici die vorig seizoen Sparta onder de loep namen. Later op de middag zijn voetbalfilmklassiekers te zien als The Other Final (interland Bhutan-Montserrat, de slechtste landen ter wereld) en Kill The Referee (achter de schermen bij de scheidsrechters tijdens het EK 2008) . Tegelijkertijd vertelt Hans van der Meer over zijn werk waarbij hij met zijn camera langs de amateurvelden van Europa trok. De mooiste foto’s staan in zijn boek European Fields: The Landscape of Lower League Football. Van groene Engelse heuvels tot dorre trapveldjes in Portugal, iedere foto ademt voetbal. Hans van der Meer licht zijn werk toe en gebruikt hierbij ook fragmenten uit zijn films die volgens de organisatie ‘op een soms hilarische manier de theatraliteit van het voetbal laten zien’. Van der Meer is net op tijd klaar voor PSV-Ajax, een stap terug in de voetbalrealiteit van deze zondag, op groot scherm uitgezonden en ter plekke van commentaar voorzien door Peter Heerschop en Viggo Waas. Wie dit allemaal wel gelooft kan tegelijkertijd ook The Two Escobars kijken, een tragisch verhaal over voetballen in het van misdaad en corruptie doordrongen Colombia. Afsluiting van het Total Football Festival is zondagavond vanaf 19:00 uur met het bord op schoot Studio Sport kijken.

Naamloos

Website Total Football Festival

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %