Actueel

The spirit of the terraces

De Midlands-derby Coventry City-Derby County een paar maanden geleden. De wedstrijd in de Engelse Championship wordt gespeeld voor halflege tribunes. Kaarten zijn peperduur, de prestaties van The Sky Blues niet goed genoeg om de ruim 30.000 plaatsen tellende [sponsornaam] Arena (sinds 2005) te vullen. Eigenaar van de club is het hedgefund SISU, dat de club in 2007 van een faillissement redde. Sindsdien zijn er veel beloftes gedaan, maar is hier bar weinig van waargemaakt. Er wordt eerder geld uit de club gehaald door SISU dan dat er in CCFC geïnvesteerd wordt. De club doet het beroerd, en staat stijf onderaan in de Championship. Voor de supporters is sinds enkele maanden de maat vol. Ze strijden sinds het begin van dit seizoen voor het aftreden van SISU. Het begon in augustus met protesten buiten het stadion, gevolgd door een vreedzaam protest in de lobby van het stadion. Dit laatste protest werd door veiligheidsmensen ruw beëindigd, zonder dat iemand van de club de supporters te woord kon staan. In het stadion zijn sindsdien bij vrijwel iedere wedstrijd spandoeken te zien met de tekst ‘SISU OUT’ en steeds massalere spreekkoren te horen van eenzelfde strekking .

Als reactie op de protesten heeft de club nu ‘Security Response Guards’ in het leven geroepen, die erop moeten toezien dat er geen protestdoeken in het stadion te zien zijn. Deze oranje censoren moeten erop toezien dat er geen kritiek geuit wordt door de supporters die ondanks het erbarmelijke voetbal toch weer op de tribune van hun club zitten. Gelukkig is onder deze trouwe supportersschare – ondanks het halflege nieuwe stadion, de peperdure kaarten en de extreme veiligheidsmaatregelen – nog altijd de ‘spirit of the terraces’ te zien. Door de hoge straffen worden de stewards die een spandoek in willen nemen niet zoals vroeger van de tribune afgeslagen, omdat dit zou betekenen dat je nooit meer je club kunt bezoeken en ook nog een boete moet betalen waar je jaren voor moet kromliggen. Dus wordt het anno 2011 wat subtieler aangepakt, maar wel gebaseerd op dezelfde waarden als toen: rechtvaardigheid en kameraadschap. In onderstaand filmpje zien we een supporter die door stewards wordt meegenomen, waarschijnlijk omdat hij betrokken zou zijn bij het tonen van een spandoek. Andere supporters laten dit niet zomaar gebeuren, en weten uiteindelijk – zonder een klap uit te delen of de stewards rechtstreeks te duwen of te slaan – de handvol stewards en toegesnelde agenten van de trap te flikkeren en het vak uit te bonjouren. That’s the spirit! De supporters zijn de club, en hebben recht om hun mening te laten horen. Het is goed om te zien dat er ook in Engeland nog altijd wordt gevochten voor dit recht, en dat niet iedereen zich zomaar laat opslokken in het Health & Safety-monster dat Engeland is geworden. Voor de supporter die in het begin door stewards wordt aangepakt mag het helaas niet baten. Hij is voor drie jaar verbannen uit het stadion.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %