Against Modern Football

Tegen het moderne voetbal

We kwamen onderstaande column van Thijs tegen op Lunatic News en aangezien zij wel eens wat van ons copy-pasten vinden ze het vast niet erg als wij dit nu even andersom doen. Complimenten aan Thijs trouwens, wat een heerlijke lap tekst!

Tegen het moderne voetbal

Overal in Europa zie je het: de laatste stuiptrekkingen van de fanatieke en romantische voetbalsupporters. Teksten als “Against modern football”, “Voetbal is van ons” en “Watching football is not a crime” prijken wanhopig op spandoeken en T-Shirts. Het lijkt een gespeelde wedstrijd, het Moderne Voetbal staat met 5-0 voor en er zijn nog maar 3 minuten te spelen. Bovendien is de scheidsrechter een enorme thuisfluiter en is het uitvak leeg door te hoge ticketprijzen, stadionverboden, een combiregeling en… Eredivisie Live.

Het thuispubliek is wel aanwezig en bestaat uit sponsors, bobo´s en zakenmannetjes. Her en der loopt een enkel gekkie met oranje klompen en een bos rotte winterpenen boven op zijn ingekleurde bakkes. “Of hij het dweilorkest gemist heeft?”, vraagt hij aan de voorbijlopende Humberto Tan. Maar Humberto reageert niet. Humberto lijkt een beetje gestresst, “Zal ik deze blauwe das bij dit poepbruine colbertje dragen of is dat te fel in contrast met mijn glanzende Vaseline-schedel?”, zijn styliste weet het ook niet meer. Humberto is niet te benijden sinds hij is uitgeroepen tot Best Geklede Neger van Nederland. De druk moet enorm zijn.

Jan van Halst zit er een stuk rustiger bij, lekker met een goed glas wijn in de Eredivisie Live Skybox. Gewoon omdat het kan. En waarom zou je op de tribune gaan zitten, als je de wedstrijd ook gewoon op de Pierrot kan kijken? Kan Jan gelijk de looplijnen van de verdwaalde rechtsback uitstippelen om over 10 minuten te analyseren. Geweldig. Het is te hopen voor Jan dat hij zijn erectie kan verbergen voordat er straks Live naar hem wordt overgeschakeld.

Enfin, de wedstrijd. De fanatieke fans voetballen voor wat ze waard zijn, maar het is vechten tegen de bierkaai. Het Moderne Voetbal speelt met een miljoenenelftal, ze hebben vijf onterechte penalty´s gekregen en beschikken over futuristische voetbalschoenen in de kleuren groen, geel, oranje en paars. Je schijnt ze gratis te krijgen als je naast het voetballen, ook halfbakken hiphop produceert. De fans hebben lederen, zwarte kicksen aan. Het elftal van het Moderne Voetbal probeert al 87 minuten hun lachen in te houden om dit vreemde verschijnsel.

Nog twee minuten. De spits van het Moderne Voetbal wordt getackeld en raakt geblesseerd aan zijn linker Ipod-oordopje. De rechtermiddenvelder heeft meer geluk. Eerder vandaag tekende hij een lucratief vijfjarig contract met een frisdrankmerk en sindsdien zit hij met zijn hoofd in de wolken. Het enige wat hij daarvoor hoefde te doen, was zijn naam veranderen in Christiano RedBulldo. Hij heeft nog nooit zo makkelijk 10 miljoen euro verdiend, “Ha, wat een sukkels”, moet RedBulldo gedacht hebben.

Het team van de voetbalfans speelt al enige tijd met negen man. In de vijfde minuut van de wedstrijd al, moest de eerste speler het veld ruimen wegens het meenemen van een ludiek spandoek naar de wedstrijd. De tuchtcommissie zal op basis van de beelden bepalen of het een stadionverbod van 1 of 2 jaar zal worden. De tweede rode kaart viel ten dele aan de linksback van de fanatieke fans. Hij zou in de rust een hijs van een sigaret hebben genomen, bínnen de poorten van het stadion. “Gelukkig hebben we een voetbalwet om dit soort tuig voortaan te kunnen weren!”, roept Jack van Gelder vanaf de perstribune. Ook de immer vrolijke Tros-nicht is aangeschoven om vanavond zijn Goed-Nieuws-Show vol te kunnen ouwehoeren op Nederland 1. Het schijnt dat Ronald Waterreus ook komt en iets over zijn tijd bij PSV gaat vertellen, zeker kijken dus!

Er staat iets langs de zijlijn met een microfoon, lelijke gympen en een over-sympathiek hoofd. Sommige mensen hebben zo´n hoofd, Zo eentje waar je het liefst een broodje gehaktbal in zijn geheel in duwt om hem vervolgens op een subtiel tikkie in zijn kruis te trakteren. Je kent het wel. Jan Joost van Gangelen heeft zo´n hoofd, een rare vorm en uitpuilende ogen. Als je Jan Joost te lang aankijkt, ga je spontaan huilen om hem vervolgens een briefje van 10 euro mee te geven uit medelijden. Die ogen van Jan Joost. Als Jozef Mengele nog had geleefd zouden ze op sterk water staan in een supergeheim Nazi-lab voor onderzoek. Naast de snor van Johan Derksen en de verzwegen derde tepel van Barbara Barend. Jan Joost heeft geluk, Mengele is dood en hij kan doorgaan met mensen aan het huilen maken en geld verdienen. Lekker man!

Ondertussen verveelt men zich op de tribune. De bospenenclown staart zwijgend voor zich uit en wacht nog op de eerste wave. Jack van Gelder gooit zijn zoveelste brandende sigaar naar een passerende steward en een Georgische zakenman jongleert met wat lege kogelpatronen. Zij zien de ongelijke strijd op het veld niet, zij zien de passie niet, ze missen de uitsupporters niet en waarom zouden ze ook? Want het Moderne Voetbal wint toch. En als je wint, dan heb je vrienden. Heel veel vrienden.

Het eindsignaal klinkt en het Moderne Voetbalteam is binnen no-time van het veld verdwenen. Snel douchen en met de blinkende BMW naar huis. De fans kijken elkaar nog even radeloos aan, alvorens door een peloton stewards, politie en drugshonden naar buiten te worden begeleid. Uiteraard wordt dit alles op de voet gevolgd door het camerateam van de Mobiele Eenheid. Politie, de hooligans van het Moderne Voetbal met een vrijbrief voor geweld en pesterij, die ondertekend wordt door de plaatselijke burgemeester. Daar kan zelfs de baan van Chris Zegers niet tegenop, wat heerlijk moet dat zijn. Alle voetbalfans zijn immers zware criminelen. “Ze hebben het er zelf naar gemaakt”, zou Johan Derksen zeggen.

Ach ja. Uitleggen wat er aan de hand is met het voetbal aan Humberto, Jan Joost, Jan of Johan, is als de relativiteitstheorie uitleggen aan je overleden goudvis. Ze snappen het niet, of ze willen het niet snappen. Één ding is zeker: er is geen beginnen aan. Maar opgeven is geen optie, voetbal is van het volk, een club kan niet zonder supporters. “Ik heb het!”..ja, prima. Geniet er nog maar even van, want wij pakken het terug. En denk maar niet dat we het dan ooit weer weggeven.

Tegen het moderne voetbal!

Thijs

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %