Amateurvoetbal

SV Huizen kroont zich tot kampioen in derby tegen De Zuidvogels

Huizen is een plaats en tevens gemeente van ongeveer 40.000 inwoners. Met Blaricum en Hilversum als aangrenzende gemeenten kunnen we wel stellen dat Huizen midden in het welbekende Gooi ligt. Toch niet de allereerste plek die bij ons te binnen schiet als we denken aan voetbalcultuur. Hoe chiquer de plaats, hoe saaier de supporters is toch vaak een beetje het motto. Dat is hier niet het geval. Huizen heeft een schitterende derby, SV Huizen – De Zuidvogels, die ook echt leeft bij de bevolking en elk jaar goed is voor flink wat vuurwerk. En laat voor het onderonsje van vandaag nou ook nog eens een kampioenschap op het spel staan!

Huizen heeft twee voetbalclubs die altijd op redelijk hoog niveau hebben geacteerd. SV Huizen is het overgrote deel van de eeuw actief geweest in de Hoofdklasse, terwijl rivaal De Zuidvogels bijna altijd in de Eerste Klasse actief was. In zowel 1974 als 2003 kroont SV Huizen zich zelfs tot algeheel amateurkampioen van Nederland. Zuidvogels zal dan weer, helaas om niet zo positieve redenen, bij de wat oudere mensen nog wel een belletje doen rinkelen. In 1997 verliezen 3 supporters van de club namelijk het leven wanneer zij op de terugweg van een uitwedstrijd hun hoofd uit het dak van de touringcar steken en met hun hoofd tegen een stalen balk botsen. Een tragedie die de club voor altijd bij zich draagt.

Wandelcombi met de band

Vandaag de dag zijn beide ploegen actief in de Eerste Klasse. Daar staat SV Huizen, met nog twee wedstrijden te gaan vijf punten voor op de nummer 2: De Zuidvogels! Voor het onderonsje van vandaag kan SV Huizen dus de titel pakken óf De Zuidvogels kan de spanning in de kampioenstrijd volledig terugbrengen. Veel meer kan er toch niet op het spel staan bij zo’n derby! Om het nog eens extra spannend te maken speelt achtervolger De Zuidvogels ook nog eens thuis. Alhoewel thuis misschien wat veel gezegd is, aangezien beide clubs het Sportpark Wolfskamer delen en opsplitsen in een geelgroen deel en een roodgroen deel. Voor vandaag begeven we ons naar het roodgroene deel van de Vogels.

De uitsupporters van SV Huizen gebruiken daarom de gelegenheid om groots af te reizen naar “de andere kant” in een wandelcombi. Deze groep horen we al van grote afstand aankomen, want de stoet wordt geleid door een ware band met meerdere trommels. Het geeft een best wel vreemd, maar uniek beeld. Verder hebben de bezoekende supporters nog veel gele ballonnen meegenomen die over het sportpark waaien. Bij de opkomst van de spelers hebben beide supportersgroepen een mooie actie gepland. Bij de mogelijke kampioenen van vandaag is een bult gele rook te zien, terwijl de thuisploeg een rookmuur van rode en groene rook vormen. Het is derbytime!

Thriller

Voor het oog van ongeveer 3.000 supporters schiet de thuisploeg vervolgens uit de startblokken. Zij hebben vandaag allesbehalve zin om het kampioensfeestje van de grote rivaal te organiseren. Al in de derde minuut werpt dit zijn vruchten af: 1-0. Een voorsprong die vlak na rust weer wordt verdubbeld. De strijd om het kampioenschap ligt weer open. Alles lijkt beslist te gaan worden op de laatste speeldag. En zo kabbelt de wedstrijd zonder dat Huizen een vuist weet te maken voort tot de 70e minuut, wanneer uit het niets de aansluitingstreffer valt. Als De Zuidvogels vervolgens ook nog eens de uitgelezen kans op de 3-1 mist weet je bijna al dat ze de deksel op de neus gaan krijgen. En zo geschiedde.

In de laatst 10 minuten draait SV Huizen het compleet om. 2-2, 2-3, 2-4. Met de veilige haven in zicht geven De Zuidvogels het alsnog weg. De supporters moeten lijdzaam toezien hoe de grote rivaal zich op haar veld tot kampioen van de competitie kroont. Nadat de apotheose al heeft geleid tot meerdere pitch invasions vindt de scheidsrechter het namelijk mooi geweest. De wedstrijd is klaar, de kampioenstrijd is beslist. Het feestje achteraf moeten wij vanwege andere verplichtingen helaas missen, maar daar zal het vast niet minder om geweest zijn. Felicitaties aan SV Huizen en laten we nu hopen dat De Zuidvogels zich in de nacompetitie bij haar concurrent voegen zodat wij volgend jaar de derby van Huizen in de Hoofdklasse kunnen zien schitteren!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %