AmateurvoetbalVoetbalderbys

SV Heumen wint heerlijke dorpsderby van Overasseltse Boys

In de gemeente Heumen bevinden zich de dorpen Malden, Overasselt, Heumen en Nederasselt. Waar laatstgenoemde een fusievereniging heeft en eerstgenoemde twee clubs op hoger niveau heeft zijn het Overasseltse Boys en SV Heumen die de echte dorpsderby van de gemeente spelen. Een wedstrijd in de vierde klasse met de echte charme van het amateurvoetbal; tijd voor pils en pyro!

Van echte haat is er geen sprake tussen beide dorpen. Daarvoor beschikken Heumen en Overasselt toch te veel over dezelfde mentaliteit. De dorpen trekken regelmatig samen op en vieren bijvoorbeeld hun feesten samen. Veel van de jongeren komen elkaar ook regelmatig tegen op de tribune bij NEC. Een vechtpartij zal het niet snel worden bij de onderlinge dorpsderby, maar vergis je niet; op derbyday willen beide supportersgroepen niks liever dan de winst!

Gender Reveal Party

Het is al weer enkele jaren geleden dat deze Heumense derby op het programma stond. Waar SV Heumen tot de promotie van afgelopen seizoen liep te ploeteren in de Zondag Vijfde Klasse (het laagste niveau), speelde Overasseltse Boys in de vooraanstaande Zondag Vierde Klasse. Nu is de derby gelukkig dus weer terug. Zowel SV Heumen als Overasseltse Boys heeft een groep fanatieke supporters, te zien aan de stickers rondom Sportpark De Toppenberg, waardoor de verwachtingen voor de burenruzie van vandaag hoog zijn.

Al ruim voor de wedstrijd is duidelijk dat dit niet voor niets is. Waar veel supporters hun eerste pilsje van de dag nuttigen – hopen we dan maar, gezien de aftrap om 13:00 gepland staat – zijn de Heumen Fanatics al bezig met de voorbereidingen voor een sfeeractie. Pyro wordt uitgedeeld en boven het doel wordt een schitterend, geverfd doek met Heumen omhoog getakeld. Ook hangt er een Spaanse vlag met ‘Viva Huub Spanjaards’ erop – een van de spelers van SV Heumen.

Bij de opkomst van de spelers gaat er vervolgens een gigantische lading vuurwerk de lucht in. De supporters van Heumen hebben voor honderden euro’s aan vuurwerk ingekocht en dat is te zien. Binnen no-time verandert het gehele veld in een gigantische wolk aan rode rook. Daarachter staat nog een rij aan fakkels en worden meerdere shooters afgestoken. Ook Overasseltse Boys heeft wat zwart-witte pyro, maar door de rookwolken van Heumen is dat voor mij niet te zien. Het spektakel bij de opkomst is zelfs zo groot dat het bij wandelaars uit de buurt vraagtekens opwekt. De meest logische verklaring op twitter lijkt de mensen een Gender Reveal Party…

De Toppenberg

Buiten de pyro is het ook mooi om te zien hoe druk het vandaag is op Sportpark de Toppenberg. Ondanks het ietwat vreemde tijdstip van 13:00 voor de aftrap is een groot deel van het dorp uitgelopen om de Heumense derby te bekijken. Hierbij ook geholpen door de aanwezigheid van een heerlijk nazomers zonnetje. Om de kinderen te vermaken is er zelfs een springkussen afgehuurd. Op het natuurgras zelf zijn de spelers intussen bezig om er een leuke wedstrijd van te maken.

Hoe lager het niveau, hoe leuker de wedstrijd vaak is. Dat blijkt vandaag wel weer. De angst voor een saaie 0-0 kan al snel de prullenbak in wanneer Overasseltse Boys op een 0-1 voorsprong komt. Hierna volgt de gelijkmaker van Heumen, waarna het toch weer de bezoekers zijn die op voorsprong komen. Spektakel genoeg voor de aanwezige supporters dus. En dan hebben we nog 45 minuten voetbal te gaan.

Zes bier!

In de tweede helft draait het spelbeeld vervolgens weer compleet om. Nu is het SV Heumen dat het initiatief pakt. Binnen een kort tijdsbestek wordt de achterstand omgedraaid en staat er plots een 3-2 voorsprong op het scorebord. Tot grote vreugde van de rij supporters aan de lange zijde. Als echte gloryhunters verplaatsen we ons naar de korte zijde waar de fanatieke supporters van Heumen staan om mee te genieten van de naderende derbywinst.

Precies op tijd blijkt achteraf, want even later valt ook de 4-2 in het voordeel van de thuisploeg. Een speler van Heumen springt van enthousiasme zelfs over de boarding en kopt zo letterlijk een biertje weg uit de handen van een supporter. Even lijkt het nog spannend te worden als het toch weer 4-3 wordt maar in de laatste minuten wordt de wedstrijd dankzij een bijzondere motivatie definitief in het slot gegooid.

“Als je deze maakt, krijg je van mij zes bier!” klinkt het langs de kant als de speler van SV Heumen aanlegt voor een vrije trap. Reden genoeg om de bal feilloos in de bovenhoek te rammen. 5-3 en een heerlijke derbywinst voor SV Heumen. Gezien het bordje op de ticketbox zal er overigens wel tot ná de wedstrijd gewacht moeten worden met het nuttigen van deze biertjes. Gelegenheid genoeg nog daarvoor. Na afloop zet de DJ de muziek wat harder en trekken beide supportersgroepen gebroederlijk naar de kantine. Dit gaat nog een hele gezellige avond worden in de gemeente Heumen. Zó hoort een goeie amateurderby te zijn!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %