Amateurvoetbal

Supporters van Gemert stelen spandoek van GVVV op tumultueuze avond

In maart van dit jaar staat VV Gemert 9 punten los van de eerstvolgende achtervolger in de Derde Divisie. Niks staat een naderend kampioenschap nog in de weg. De zwart-witte trots van het Noord-Brabantse dorpje met zo’n 16.000 inwoners lijkt voorbestemd voor een entree op het hoogste amateurniveau. In de laatste negen (!) wedstrijden van het seizoen wordt echter geen een keer meer gewonnen. Om onverklaarbare redenen stort alles in elkaar en de zeker lijkende titel gaat in rook op. Vandaar dat de club zich nu mag gaan opmaken voor de lange weg van play-offs voor promotie en degradatie.

Het is wel even een klap geweest op Sportpark Molenhoek. Met het verdwijnen van de titel had eigenlijk niemand nog rekening gehouden medio april. Dat het seizoen nog een staartje zou krijgen door middel van de play-offs voor promotie en degradatie had niemand verwacht. Met acht teams die strijden om één plekje in de Tweede Divisie gaat het ook allesbehalve makkelijk worden. Zeker voor een team dat sinds 14 april geen wedstrijd meer gewonnen heeft. Ondanks dat de verwachtingen dus niet heel hoog zijn deze nacompetitie is het topdrukte op Sportpark Molenhoek voor de heenwedstrijd tegen GVVV (nummer 17 van de Tweede Divisie) in de Eerste Ronde. Ondanks dat de wedstrijd zich op een donderdagavond afspeelt zijn er ruim meer dan 1000 supporters aanwezig in Gemert.

Harde kern

Onder dat aantal supporters zit ook zo’n 200 uitsupporters uit Utrecht. GVVV mag rekenen op de steun van een goeie groep supporters die met bussen de reis van ongeveer een uur hebben afgelegd. De blauw-witten uit Veenendaal zijn al jarenlang een vaste naam in de Tweede Divisie, maar de club vindt zich nog terug in de keiharde strijd voor lijfsbehoud. Hoe belangrijk deze strijd is wordt al voor de wedstrijd duidelijk. Bij de aftrap hebben de supporters van GVVV een flinke pyro om de ploeg te ondersteunen. Een gigantische blauwe rookwolk met ertussen wat fakkels verandert het hoekje van het “uitvak” tot een gekkenhuis.

Een mooie bijvangst voor ons, want de eigenlijke reden om af te reizen naar Brabant was een tip vanuit de andere kant. VV Gemert had eerder dit jaar al een flinke pyro op bezoek bij Staphorst en ook vandaag staat er dus schijnbaar wat moois gepland. Voor de wedstrijd valt het ons al op dat er veel groepjes in het zwart rond lopen. Het is Stone Island en North Face dat de klok slaat. We horen de stewards naast ons al naarstig overleggen over een “groep PSV’ers” en ook het woord “harde kern” valt. Dat belooft gezellig te worden!

Behalve de pyro voor de aftrap van de GVVV Fanatics hebben de supporters van Gemert inderdaad ook iets moois voorbereid. Over de gehele lange zijde zijn rookpotten uitgedeeld. Aan de ene kant van het doel wordt alles zwart, terwijl aan de andere kant alles wit wordt. Een prima actie, zeker omdat zwarte rook toch altijd een mooi effect geeft. Het gevolg van beide acties is dat de wedstrijd voor de eerste 10 minuten wordt getransformeerd tot een soort mistwedstrijd.

Mistwedstrijd

Daarover hoor je van ons geen klachten, want het is niet alsof het echt heel leuk is om de daadwerkelijke wedstrijd te zien. Hoe hoger het niveau bij de amateurs, hoe ingewikkelder de tactiek, hoe minder ruimte voor fouten en hoe saaier daardoor de wedstrijden. Ondanks een vroege aanzet van Gemert is het vervolgens GVVV dat de wedstrijd overneemt en op een 2-0 voorsprong komt.

Na de rust mist Gemert een penalty om vervolgens tegen 10 man ook niet tot een doelpunt te komen, terwijl GVVV op de counter een paar uitgelezen kansen mist om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Het grootste vermaak tijdens de wedstrijd komt echter van het heen en weer zingen en gebaren van beide supportersgroepen. Een jochie van nog geen 10 neemt het gedrag over en is bijna een halfuur bezig met het provoceren van het uitvak.

Spandoek gejat

En dan komt het rond de 85e minuut toch nog tot een spectaculair einde. In de rust van de wedstrijd is een groepje van 4 supporters van Gemert al naar het ‘uitvak’ van GVVV gelopen om een boodschap te brengen. Wat daar is gezegd is voor ons een mysterie, maar het zal vast een uitnodiging of waarschuwing zijn geweest. Aan het einde van de wedstrijd komen twee jongens van Gemert wederom richting de groep van GVVV. Ze sluiten achteraan aan en doen dan niks anders dan een beetje staan en een jongen aanspreken. De meeste GVVV’ers lijken niks door te hebben.

Vervolgens komt bijna de hele groep van Gemert in beweging. Tientallen supporters bewegen richting GVVV-gebied. Als de ogen van alle uitsupporters gericht zijn op deze groep doen de twee vooruitgezonden supporter hun ding. Ze rukken de vlag van de GVVV Fanatics los van de reclameborden en rennen richting de grotere groep. Voor de GVVV-supporters goed en wel doorhebben wat er is gebeurd zijn ze hun spandoek kwijt. Onmiddellijk komen er tientallen uitsupporters in actie en sprinten richting de gasten van Gemert. Nu gaat het helemaal los en er vallen meteen klappen.

In eerste instantie dringt GVVV Gemert ver terug in de jacht op de vlag. Zodra Gemert weet te hergroeperen weet ze zich ook te herpakken. Dan is het juist weer Gemert dat de klappen uitdeelt en de Veenendalers naar achteren forceert. Enkele supporters eindigen op de grond en wordt op meerdere plekken gevochten. De bloedspetters liggen op de stoeptegels. Na een hard gevecht van beide kanten springen de spelers van Gemert over de reclameborden en komen tussenbeide, waarbij zij zich vooral richten op de supporters van GVVV.

Nog lang onrustig

Ondertussen maken de supporters van Gemert gebruik van de situatie om te ontkomen. Zij snappen ook wel hoe laat het is – terwijl het gevecht nog niet eens is afgelopen bellen stewards al de politie – en gebruiken een hek in de hoek van het sportpark om te ontkomen. Vanuit hier kunnen ze vervolgens allemaal de wijk in vluchten.

De wedstrijd is logischerwijs even stilgelegd, maar wordt na een kwartiertje weer hervat. Uitgerekend wanneer alle supporters al weg zijn en er nog slechts minuten te spelen is weet Gemert wél te scoren. Met deze aansluitingstreffer maken ze de return in Veenendaal weer enigszins interessant. Het zal daar moeten gebeuren, want voor nu blaast de scheidsrechter voor de laatste keer op het fluitje. Na afloop staat de wijk rondom het sportpark vol met politie. De busjes rijden nog door de smalle straten op zoek naar mannen in het zwart als wij op huis aangaan. Verderop klinken de sirenes van een brandweerwagen. Het was al met al een tumultueuze avond in Gemert!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %