Derby’s brengen zoals bekend een extra lading mee vóór, tijdens en ná de wedstrijd. Die tussen sv RKDEO en vv OLIVEO is extra bijzonder. OLIVEO besluit namelijk om over te stappen van de zondagcompetitie naar de zaterdagafdeling. Afscheid nemen van een mooi affiche doe je in stijl, iets dat de beide supportersgroepen beseffen. Zij pakken dan ook groots uit: vuurwerk, rookpotten en fakkels. De derby is los!

Aanloop RKDEO – OLIVEO

De beste manier om naar de grootste burenruzie uit de regio toe te leven voor sommige supporters? Het uitvoeren van ludieke acties. Vooral op de amateurvelden komt zoiets regelmatig voorbij. Sponsorborden of andere delen van het sportpark van de rivaal worden onder gekalkt waarna logischerwijs vaak een reactie volgt vanuit de rivaliserende supportersschare. Zo ook bij OLIVEO uit Pijnacker en het Nootdorpse RKDEO. Bij OLIVEO zijn ramen van de commissiekamer met verf beklad en verschillende delen van het sportpark zijn volgens de club zwaar beschadigd. Ook het sportpark bij RKDEO kampt met een beschadigd scorebord en geverfde doelen. Mensen binnen de Pijnackerse club kunnen er in ieder geval niet om lachen, zo is te lezen op de clubsite.

Ondertussen krijgen we beelden ingestuurd. Foto’s van supporters van RKDEO die om half 4 ’s nachts (op matchday dus) met het gestolen spandoek van OLIVEO bij het clubhuis in Pijnacker staan. Supporters van OLIVEO zeggen op hun beurt weer dat dat doek een half jaar geleden is opgehangen op het sportpark van RKDEO en dat dat doek nu is opgeëist. Hoe dan ook, de toon is gezet!

Super Saturday

Het is al bijzonder genoeg dat deze derby-editie in het zondagvoetbal nu op zaterdag (15 februari) plaats vindt. Als klap op de vuurpijl trappen de tweede elftallen van beide ploegen ook op dezelfde dag af. Waar de meeste mensen tussen de twee wedstrijden in de warmte opzoeken in de kantine, zijn de fanatieke supporters van beide clubs al druk in de weer met de voorbereidingen van de sfeeracties. Aan de kant van RKDEO zie ik een half uur voor tijd al enkele rookpotten liggen en bij de rivaal aan de overkant ligt een gigantisch breed doek, klaar om uitgerold te worden. Ondertussen worden een aantal doeken stevig aan de netten en hekken vastgemaakt, klaar om de beginfase van storm Dennis te overleven. “Dieren aan de lijn” is op één van de doeken te lezen, verwijzend naar de bijnaam van OLIVEO. Op een ander doek staat de cynische tekst “Rust zacht, Oliveo Zondag” met daarbij een houten kruis. De voorbereidingen zijn in ieder geval strak gepland, want als de spelers het betreden, is iedereen er klaar voor. Vlak voor het beginsignaal is het sportpark in rap tempo gevuld met honderden toeschouwers.

Support your local!

Tijdens de veldbetreding worden fakkels en rookpotten aan beide kanten afgestoken. Nootdorps rood en Pijnackers blauw sieren het veld. Waar aan de kant van RKDEO flink wat vuurwerk de lucht ingaat door gemaskerde jongens, pakken de supporters van OLIVEO uit met een groot doek. Een man met een bivakmuts is hierop te zien met de tekst “No face, no name”. De geïllustreerde fakkels komen als het ware tot leven doordat achter het doek échte fakkels worden afgestoken. Een prachtig gezicht van beide kanten! Mooi om te zien dat elftallen ook op de amateurvelden met passie gesteund worden. Nadat de spelers van beide ploegen elkaar de hand hebben geschud, kan de wedstrijd nu echt beginnen!

Slordige eerste helft

De eerste helft is niet spectaculair. Beide formaties willen wel, maar er wordt onrustig omgegaan met de bal. Zo nu en dan zingen de supportersgroepen naar elkaar. Maar de meeste geluidloze minuten worden gevuld door de wind of tactische aanwijzingen van spelers. Iedereen kijkt tijdelijk op als de fanatieke aanhang van RKDEO een doek van de uitclub in brand steekt.

OLIVEO probeert het heft in handen te nemen, maar enkele minuten voor de rust komt juist de thuisploeg om voorsprong. Een intikker valt voor de neus van de supporters van OLIVEO binnen. De supporters van RKDEO steken enkele rookpotjes af om het doelpunt te vieren. De voorsprong wordt tot de rust vastgehouden.

Vechtvoetbal

De tweede helft is qua spel niet veel beter. Tóch is deze wel een stuk aantrekkelijker. Spelers gaan meer het duel met elkaar aan, waardoor de gele kaart een aantal keren getoond wordt. Ongeveer halverwege het tweede bedrijf pakt een speler aan de kant van OLIVEO zelfs een rode kaart. De thuissupporters zingen cynisch “always looking on the bright side of life”. De boodschap komt aan, want OLIVEO komt minuten later met 10 man (!) op gelijke hoogte. De uitsupporters zijn in extase en fakkels ondersteunen de blijdschap. Kort daarvoor liet de spits van RKDEO enkele grote kansen onbenut.

Wordt vervolgd

Het eindsignaal klinkt, de derby blijft onbeslist. Symbolisch gezien wel mooi. De (voorlopig) laatste burenruzie zal vast nog wel een staartje krijgen over enkele seizoenen als beide ploegen misschien weer bij elkaar in de competitie zitten. Met de support van beiden kanten zit het in ieder geval snor. Laat de derby maar zo snel mogelijk terugkeren!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.