Keuken Kampioen Divisie

Supporters NAC en De Graafschap blinken uit rondom onderlinge topper

Nu het einde van de competitie steeds dichterbij komt, neemt de spanning in de top van de Eerste Divisie steeds meer toe. Cambuur lijkt toch wel bijna zeker te zijn van promotie, maar voor plek 2 is het nog razend spannend. Twee van de ploegen die de meeste kans maken zijn NAC en De Graafschap. De supporters van beide ploegen deden er dus ook alles aan om hun ploeg op scherp te zetten. Dat leverde geweldige beelden op in de week voorafgaand aan de wedstrijddag, op de wedstrijddag zelf en zelfs tijdens de wedstrijd. Hulde voor de supporters die er in deze coronatijd nog wat moois van maken ondanks de lege tribunes.

De Graafschap

In de week voorafgaan aan de wedstrijd was het eerst de beurt aan De Graafschap. Met nog negen wedstrijden te gaan was de competitie voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC op exact hetzelfde punt als toen hij vorig seizoen werd stilgelegd dankzij corona. Toen stond De Graafschap tweede, maar de KNVB besliste dat de competities niet meer werden afgespeeld en dat er geen promotie/degradatie zou plaatsvinden. Met negen speelrondes te gaan staat De Graafschap wederom op de tweede plek en dat was de inspiratie voor een spandoek van 5 bij 140 meter van de supporters tijdens de training met onderstaande tekst:
‘2019 – 2020: Keihard genaaid. Niet gekregen wat we verdienden. Wekenlang door de KNVB gekleineerd…
2020 – 2021: Trots op dat we daar staan waar we toen stonden. Nog 9 finales op weg naar het ultieme doel!’

Wat hierbij overigens al gelijk opvalt is dat het nieuwe Spinside collectief gelijk haar vruchten afwerpt. De samenwerking tussen Brigata Tifosi en de andere sfeergroepen komt de massaliteit van de sfeeracties zeker ten goede. Zo ook op de wedstrijddag zelf. Ruim 300 supporters zijn aanwezig om de spelersbus uit te zwaaien met fakkels. Ook zijn er 4 spandoeken verdeeld over de weg die in totaal de volgende boodschap uitdragen:
Van ver gekomen
Alles in eigen hand
Beloon jezelf
Beloon de Achterhoekers langs de kant!

Foto’s zijn afkomstig van de Brigata Tifosi

NAC Breda

Ook bij NAC Breda zaten ze niet stil. Supporters werden via een berichtje opgeroepen door Stichting Breda Loco’s, Stichting VakG en Fr0nt76 om de spelers een steuntje in de rug te geven. De oproep werd bewust niet verspreid op social media om de drukte nog een beetje tegen te gaan i.v.m. corona. Terwijl de spelersbus over het industrieterrein werd geleid stonden supporters klaar met bakken vuurwerk om de motivatie nog wat extra te verhogen.

Ook op de parkeerplaats tijdens de aftrap van de wedstrijd hadden de supporters nog een sfeeractie voorbereid met veel vuurwerk. Dit was duidelijk te zien vanuit het stadion en doordat de actie zo lang duurde (of het verzet van De Graafschap zo kort) dat het vuurwerk nog aan het ontploffen was terwijl de 1-0 binnenviel. Dat zorgde uiteraard voor schitterende plaatjes.

Gezien het grote aantal onderlinge topwedstrijden dat er nog op de planning staat kunnen we wel stellen dat deze sfeeracties een voorproefje zijn van wat ons nog te wachten staat. Voetbal zonder supporters is niks! Zelfs als ze het stadion niet in kunnen.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %