Actueel

Supporters mogen ook in de spiegel kijken

Het gaat de laatste weken aardig los rondom de velden in Nederland en dat is de reden dat de KNVB een werkgroep heeft samengesteld met vertegenwoordigers van de clubs en het Supporterscollectief. Het doel is om het aantal incidenten terug te brengen, met welke middelen dan ook.

Veel meer incidenten

In het eerste deel van de competities ligt het aantal zaken veel hoger dan normaal. De KNVB maakte al melding van 45 tuchtzaken en daar is het afgelopen weekend waarschijnlijk nog niet in meegenomen. Normaal gesproken heeft de bond zo’n 70 tot 90 zaken per jaar, hetgeen natuurlijk in het niet valt als je dit afzet tegen incidenten in de horeca bijvoorbeeld.

Er werden 300 stadionverboden uitgedeeld en ook dat is een forse toename volgens de KNVB. Een woordvoerder wijt de groei aan incidenten aan het einde van de coronabeperkingen. We zouden een uitlaatklep nodig hebben voor onze opgekropte frustraties. Nu is dat wat kort door de bocht geredeneerd, maar als je het landelijk (en zeker online) bekijkt, lijken we geen blij volkje momenteel.

Registratie voor uitvakken

Vooralsnog is besloten om te proberen om de verantwoordelijken persoonlijk op te sporen en te straffen, maar zwaardere maatregelen zijn niet uitgesloten. De eerste maatregel is dat supporters van de bezoekende clubs zich moeten laten registreren voordat ze een uitvak betreden. Dat is bij sommige clubs altijd zo geweest, maar elders is dat in de laatste jaren wel wat versoepeld.

Gooien met bier en andere voorwerpen gaat lijden tot een stadionverbod, net als kwetsende spreekkoren en geweld. Wedstrijden zullen tijdelijk worden stilgelegd en desnoods worden gestaakt. Dit lijken geen nieuwe maatregelen, maar eerder middelen waar nu sneller naar zal worden gegrepen.

Dat gekke gooien met bier is een vreemd staaltje kopieergedrag de laatste maanden en we zitten daar echt met open mond naar te kijken. Je trekt er natuurlijk lekker de aandacht mee, maar we kunnen je op een briefje geven wat er gaat gebeuren als dit doorgaat. Kijk maar naar een land als Engeland, waar je al heel lang geen drank mee de tribune op mag nemen. En hoe kut is het om een gemiddelde wedstrijd nuchter te aanschouwen? Juist ja!

Een beetje in de spiegel kijken

Nu schieten fanatieke supporters vaak in een reflex waarbij de eigen verantwoordelijkheid snel wordt afgeschoven op clubs, lokale driehoeken en bonden, maar misschien is het ook wel tijd om eens een klein beetje in de spiegel te kijken. We snappen allemaal wel dat er een bepaald spanningsveld rondom ons spelletje hoort te hangen, maar de laatste weken doen ons allen weinig goed. We horen het ‘de goeden moeten niet onder de kwaden lijden’ alweer doorkomen en je kunt er de donder op zeggen dat dit gaat gebeuren ook.

Schreeuwen naar een leeg uitvak

Voor je het weet wordt het je als supporter weer onmogelijk gemaakt om een (uit) wedstrijd op enigszins normale wijze te bezoeken. Gaat een gewoon biertje op de tribune weer in de ban en sta je als thuissupporter richting een leeg uitvak te schreeuwen. Sterker nog, voor je het weet zit je weer verplicht met een klapper in je hand omdat ze tot de conclusie komen dat staanvakken bijdragen aan incidenten…

Misschien is het goed dat je twee tellen nadenkt voordat je dat biertje op de kop van een keeper probeert te mikken of voordat je op een politiebusje gaat lopen springen als een halve tamme. Daarnaast kan het ook geen kwaad om elkaar ouderwets te corrigeren als het echt uit de hand dreigt te lopen. Zoals gezegd snappen we allemaal wel dat een beetje spanning en sensatie erbij hoort maar het zou toch verdomde zonde zijn als we met z’n allen de prijs moeten betalen voor het gedrag van een kleine groep.

[Foto via Pro Shots / Erik Pasman]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %