Actueel

Supporters van 1860 München steunen club op ongekende wijze

De supporters van 1860 München zullen aankomende zaterdag in grote getalen aanwezig zijn bij de uitwedstrijd tegen het tweede elftal van Nürnberg. Verder zullen ze een mars naar het stadion organiseren en een 90-minuten lange choreo tonen aan het publiek.

De steun van de supporters is opmerkelijk en betuigd gezien de omstandigheden van een grote loyaliteit aan de club. De Traditionsverein uit München verkeerde de afgelopen jaren namelijk in een staat van chaos. Een situatie die de club absoluut onwaardig is.

Roemrijk verleden

De leeuwen uit München zijn namelijk van oudsher één van de grote namen in het Duitse voetbal. De club was in 1963 zelfs één van de oprichters van de Bundesliga. Na de bekerwinst van 1964 mocht de club zich gaan bewijzen in Europa. In de Europacup II van 1964/65 wist de club de finale te halen. Deze finale ging echter jammerlijk verloren tegen het Engelse West-Ham United. In 1966 beleefde de club het absolute hoogtepunt in haar roemrijke historie. In het seizoen 1995/96 werd de club namelijk kampioen van West-Duitsland. Het seizoen erna werd de titel zelfs bijna geprolongeerd. Helaas moesten ‘de leeuwen’ dat seizoen genoegen nemen met een tweede positie op de ranglijst. Na deze succesjaren ging het echter bergafwaarts met de club. Ze zakte ver af en bungelde regelmatig tussen het tweede en derde niveau.

Het legendarische kampioensteam van 1966 (Bron onbekend)

De wederopstanding

Na 15 lange jaren afwezigheid op het hoogste niveau wist de club in 1994 terug te keren naar het prestigieuze hoogste niveau. Een niveau waar de club eigenlijk ook thuis hoort. Hier beleefde 1860 een nieuwe glorietijd. Bijna 10 jaar lang wisten ze zich te handhaven op het hoogste niveau. De absolute uitschieter in deze jaren was de vierde plek in het seizoen 1999/00. Dit seizoen was zelfs goed genoeg om een plek in de voorronde van de Champions League af te dwingen. Een plek in het hoofdtoernooi was nog wel te hoog gegrepen voor de Duitsers. Leeds United was net te sterk voor de leeuwen. Hierna mocht er echter nog wel een paar mooie wedstrijden in de UEFA Cup worden gespeeld tot het Italiaanse Parma te sterk was in de derde ronde. Nog geen drie jaar na het avontuur in de Champions League degradeerde 1860 echter weer naar de Bundesliga 2.

Complete chaos

Deze degradatie bleek achteraf nog rampzaliger dan de supporters ooit konden vermoeden. 1860 München kwam in gigantische financiële problemen en was een tijd lang dicht bij een faillissement. Toen Bayern München echter het 50% aandeel in de Allianz Arena overkocht van haar kleinere broertje, had 1860 weer iets meer financiële speelruimte. In 2011 kwam de club echter opnieuw gevaarlijk dicht bij bankroet gaan. Hoewel de supporters van 1860 hier allesbehalve blij mee waren, werd de hulp opnieuw aangeboden door het gehate Bayern.

De club werd echter gered door haar ziel te verkopen aan een investeerder uit Jordanië. De eigenaar bleek echter niet de beloofde redder te zijn en 1860 ging in rap tempo richting een degradatie. Dit gebeurde uiteindelijk afgelopen seizoen. Door de financiele problemen kon de club echter haar proflicentie niet behouden en degradeerde derhalve naar het 4e niveau van de Duitse voetbalpiramide. Hierdoor keerde de club terug naar de Grünwalder Strasse, terug naar waar de club hoort! Inmiddels speelt de 1860 ruim een half jaar in het Grünwalder Stadion, dat elke thuiswedstrijd uitverkocht is. De club is weer thuis, de fans zijn weer thuis en de club leeft weer!

Aankomende zaterdag

Dit seizoen komt de ploeg dus uit in de Regionalliga Bayern. Na het aftreden van de eigenaar uit Jordanië eind januari is het optimisme gelukkig weer geheel teruggekeerd bij de Traditionsverein. Aankomende zaterdag neemt de koploper uit München het op tegen haar naaste concurrent; het tweede elftal van Nürnberg. Om de steun uit te spreken aan de club zullen de supporters zaterdag groots uitpakken. Ongeveer 12.000 supporters zullen de reis van München naar Nürnberg maken om de club te steunen. Hiermee verpulveren de supporters het record van aantal uitsupporters in de Regionalliga. Ook organiseren ze een mars naar het stadion en zal er 90 minuten lang een choreo worden getoond door de fans van 1860 München.

Ondanks de chaos en degradatie blijven de supporters van 1860 München hondstrouw.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %