Interviews

Support vanuit het buitenland #9: Bradley uit Halifax

Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek: Support vanuit het buitenland. Ditmaal is Bradley uit Halifax aan het woord. Bradley is al van kleins af aan supporter van Ajax en heeft al heel wat avonturen beleefd.

Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ten eerste, In De Hekken bedankt dat jullie mij de kans hebben gegeven om over mezelf te vertellen. Ik ben Bradley Dobson, 30 jaar oud en kom uit het Verenigd Koninkrijk. Ik kom uit een klein stadje in het noorden van Engeland: Halifax. Ik ben een retailmanager wat veel van mijn tijd in beslag neemt, maar door de flexibiliteit van mijn baan kan ik mijn club Ajax goed volgen. De mooiste club van allemaal.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Ajax en wanneer was je eerste wedstrijd?

In 2002 verhuisden mijn oom en tante voor werk naar Amsterdam. Mijn oom werkte voor de gemeente en mijn tante kreeg een baan als receptioniste van een tandheelkunde praktijk. Uiteindelijk ging ik samen met mijn oom voor het eerst naar een Ajax-wedstrijd. Ik was destijds twaalf jaar, dus mijn geheugen is niet meer zo fris. Ik weet wel nog dat iedere keer dat ik naar Ajax ging, de liefde voor de club begon te groeien. De eerste wedstrijd was een comfortable 2-0 zege op FC Den Bosch. Doelpunten, die ik toch echt moest opzoeken op het internet, kwamen van Ahmed Hossam (voetbalnaam Mido) en Niklos Machlas.

De speler die ik altijd zal blijven herinneren is Christian Chivu. Voor welke reden dan ook, hij is de enige speler die in mijn hoofd is blijven hangen.

Had je na deze wedstrijd het gevoel dat dit de club is voor jou? Wat maakt Ajax zo speciaal?

Ik was toen nog jong en leerde nog steeds wat voetbal was als het ging om het volgen van een club. Ik zou zeggen dat vanaf 2009/2010 mijn liefde voor de club iets bijzonders werd. Toen ik eenmaal een fulltime baan had met mijn eigen vaste loon, kon ik ook zo vaak als ik wilde naar Amsterdam gaan. Elke keer als ik naar Ajax kom, voel ik me zo welkom door mensen die horen dat ik vanuit Engeland ben gereisd om hen te steunen. Ik heb het geluk dat ik zo’n geweldige groep Amsterdamse vrienden heb die elke wedstrijddag heel goed voor me zorgen. Ik ben ze veel dank verschuldigd voor alle steun en hulp die ze me in de loop der jaren hebben gegeven.

Hoe vaak bezoek je wedstrijden tijdens een seizoen? Zijn dit altijd thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

Als ik een rijk man was, zou ik elke week in Amsterdam zijn, maar dat is niet het geval. Ik bezoek ongeveer negen van de tien wedstrijden per seizoen en alle Europese wedstrijden die ik me kan veroorloven. Het is een dure hobby, maar het is het elke keer waard! Ik ben naar een paar uitwedstrijden van Ajax in de competitie gegaan, maar niet in het daadwerkelijke uitvak. Ik heb altijd kaartjes moeten kopen voor het thuisvak, maar zo dicht mogelijk bij de uitfans. Verder ben ik recentelijk naar PAOK- en Valencia-uit geweest.

Bezoek je Ajax alleen of met vrienden en/ of familie?

Ik bezoek voornamelijk de wedstrijden alleen, maar als een van mijn vrienden of familie met me mee wil, heb ik altijd vrienden die bereid zijn hen te helpen kaartjes te bemachtigen. Dit is ook mijn eerste seizoen met een seizoenskaart. Ik had van tevoren een Ajax Club Card. Ik had zoveel geluk dat ik er een in handen kreeg. Vooral om het feit dat ik óók nog in hetzelfde vak zit als mijn Nederlandse vrienden.

Wat vind je van de kwaliteit van het voetbal in Nederland?

Als ik eerlijk ben, weg van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ,  is het middelmatig voetbal. Ik heb het gevoel dat de teams die consequent in de onderste helft van de competitie zitten van het Engelse Championship-niveau zijn.  Misschien zelfs nog toppositie League One-niveau. De kwaliteit van het voetbal is wat mij naar Ajax lokte, maar ook de wedstrijddagcultuur vergeleken met hoe het in Engeland is.

Ajax had afgelopen jaar een geweldig seizoen. Kun je mij iets vertellen over je ervaringen?

Waar moet ik beginnen? Ik zal je mijn beste moment van dat seizoen vertellen. Ik deed mee aan een prijsvraag op de officiële Facebook-pagina van Ajax. De winnaar kreeg een gratis vlucht, gratis hotel en gratis wedstrijdkaartjes voor Ajax tegen Real Madrid in de Johan Cruijff ArenA. Ik dacht: wat maakt het uit? Ik zal het voor de lol maar invoeren. Ongeveer een week later werd ik op het werk gebeld door een onbekend nummer dat me een paar keer belde. Zoals vele anderen, beantwoord ik geen onbekende nummers, maar deze was persistent. Ik beantwoordde het en de dame aan de telefoon zei tegen me: “Hallo, Bradley. Het is Ajax. We willen je laten weten dat je onze Facebook-prijsvraag van Ajax tegen Real Madrid hebt gewonnen”. Ik was door het dolle heen! Ik belde een van mijn beste vrienden en vertelde hem het nieuws en dat ik hem meenam, omdat het een reis voor twee was. We vlogen vanuit Leeds naar Amsterdam. In Amsterdam wachtte een taxi die ons naar het hotel bracht. De sfeer vooraf was adembenemend. De entrada onder de brug, de lekkere biertjes en het samenzijn met je vrienden. Ongelofelijk. We verloren de wedstrijd helaas met 1-2, maar het was een van mijn mooiste levenservaringen.

Wie vind je de beste speler van Ajax? Heb je ook een beste speler aller tijden? Wie is dit en waarom?

Hoe is het met je Nederlands? En hoe communiceer je met je kameraden bij Ajax?

Ik weet héél weinig van de Nederlandse taal. Gelukkig spreken de Nederlanders beter Engels dan de Engelsen zelf. Waar ik vandaan kom in Engeland is ons accent voor de Nederlanders heel moeilijk te begrijpen. Het is al een aantal keren gebeurd dat ik heb moeten nadenken voordat ik iets zei om ervoor te zorgen dat mijn vrienden me begrijpen.

Wat vinden andere mensen in Engeland van je merkwaardige clubvoorkeur?

Ze bewonderen mijn steun! Het is iets unieks en anders. Het is mijn gelukkige plek waar ik weet dat ik weg kan komen van alle problemen of stress thuis en kan relaxen met een paar biertjes met mijn vrienden of familie.

Heb je in Engeland ook een favoriete club? Welke en zijn er overeenkomsten met Ajax?

Ik zal altijd mijn thuisclub FC Halifax Town volgen. Zij zijn mijn lokale team en ik ben er nog steeds van overtuigd dat je altijd je lokale team moet steunen. Mijn vader volgt zijn geboortestad en club Lincoln City, maar toen hij opgroeide nam hij me mee naar Old Trafford voor wedstrijden van Manchester United. Toen de Glazers de club overnamen en de ticketprijzen verhoogden, kon mijn vader het niet meer opbrengen om te gaan. Hij spaarde vanaf dat moment altijd en zorgde ervoor dat ik één of twee Ajax-wedstrijden per seizoen kon bezoeken.

Wil je verder nog iets kwijt aan onze volgers? 

Jullie kunnen mij altijd volgen op Instagram (@ukajacied), want dat is mijn meest gebruikte platform. Ik hou ervan om met andere Ajacieden of iemand anders te praten over alles wat met voetbal te maken heeft. Ik hoop dat jullie allemaal veilig zijn gebleven tijdens deze pandemie en ik kijk er naar uit om jullie binnenkort te spreken én te horen.

Dit is een verhaal uit de serie Support vanuit het buitenland. Klik hier voor alle verhalen van de serie.

 

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %