Interviews

Support vanuit het buitenland #10: Wayne uit Edinburgh

Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek: Support vanuit het buitenland. Ditmaal is Wayne uit East Calder (Edinburgh) aan het woord. Wayne is al een lange tijd supporter van FC Twente.

Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ik ben Wayne Marshall. Een 40-jarige uit East Calder bij Edinburgh in Schotland en ik steun FC Twente al meer dan 20 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Twente en wanneer was je eerste wedstrijd?

In 1998 ontving ik mijn eerste FC Twente-shirt van de werkmaat van mijn vader, waardoor ik interesse kreeg in de club. Later dat jaar bezocht ik het gebied, maar kreeg het pas gebouwde Arke Stadion alleen van buitenaf te zien. Het zou een paar jaar duren voordat ik weer terugkwam. Mijn eerste wedstrijd was in de vroege jaren 2000. Als ik het me goed herinner was het tegen FC Groningen en op de tifo stond een slager afgebeeld die een varkenskop afsneed.

Had je na deze wedstrijd het gevoel dat dit de club is voor jou? Wat maakt Twente zo speciaal?

Ik herinner me dat ik meteen van de sfeer hield. Het VAK-P-gebied zag er geweldig uit en ik wilde er deel van uitmaken. En dat deed ik ook. De tifo’s, fakkels en het volume van de tribune maken de wedstrijden geweldig voor mij. Maar de VAK-P-supporters thuis voor, tijdens en na de wedstrijd was iets dat ik niet had ervaren in het Schotse voetbal. Lokale bars natuurlijk wel, maar geen gebied in het stadion met lekkere hardcore deuntjes en herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden op de prachtige muren.

Hoe vaak bezoek je wedstrijden tijdens een seizoen? Zijn dit altijd thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

Het bedrijf waarvoor ik werk, stuurt me voor verschillende periodes naar het buitenland. Maar ik keer altijd terug naar Nederland en regelrecht terug naar FC Twente. Als ik in het land ben, bezoek ik elke thuiswedstrijd en elke mogelijke uitwedstrijd. Als lid van supportersclub SV Goor kan ik dat doen. Ik ben vaak vanuit continenten als Azië en Zuid-Amerika teruggereisd om FC Twente te zien spelen. En reisde zelfs in betere tijden af naar de Champions League en de Europa League, in landen als Italië, Duitsland en Engeland.

Bezoek je Twente alleen of met vrienden en/ of familie?

Ik heb veel vrienden in de buurt en dit zijn de jongens met wie ik naar het voetbal ga. Iedereen is hier Twente. Mijn broer werd enkele jaren geleden ook supporter en hij komt regelmatig op bezoek om wedstrijden te bekijken en de jongens bij te praten. Andere vrienden uit Schotland zouden hetzelfde willen doen, maar dat is helaas niet mogelijk in mijn vak.

Wat vind je van de kwaliteit van het voetbal in Nederland?

Over het algemeen is het oké. De kwaliteit van Twente heeft door de jaren heen ups en downs gekend. De jaren voorafgaand aan en na de landstitel waren er enkele uitstekende wedstrijden. Toen, net als vorig seizoen, keek ik overal in de Keuken Kampioen Divisie naar FC Twente. Het was wel leuk om naar een stadion te gaan dat ik nog niet eerder had bezocht met goede Twentse steun. De uitwedstrijden kunnen vaak veel beter zijn dan het spel zelf.

Wat vind je de beste speler van Twente? Heb je ook een beste speler aller tijden? Wie is dit en waarom?

Van de huidige ploeg is dat moeilijk te zeggen, want het verandert altijd in mijn ogen. Als doelpuntenmaker toen ik jonger was, zijn dit het soort spelers dat ik het leukst vind om te kijken. In Twente zijn er veel goede geweest. Blaise Nkufo, Luuk de Jong, Bryan Ruiz, Nacer Chadli, Marc Janko, Hakim Ziyech en Dusan Tadic. Alhoewel ik ook spelers moet noemen als Theo Janssen, Sander Boschker en Wout Brama. Ondanks dat we niet op elkaar leken, noemden sommige mensen mij Heubach. Dus werd op een of andere manier Jeroen Heubach in die tijd een favoriet van mij.

Hoe is het met je Nederlands? En hoe communiceer je met je kameraden bij Twente?

Ik krijg veel opmerkingen over waarom ik nog geen Nederlands spreek en ik wil het daarom ook echt leren. Het is gewoon te gemakkelijk als iedereen goed Engels spreekt. Je team aanmoedigen vanaf de tribunes met een biertje in de hand is hetzelfde in alle talen. Ik zing trouwens de liedjes mee zonder de betekenis van het te weten.

Wat vinden andere mensen in Schotland van je merkwaardige clubvoorkeur?

Niet alleen Schotland, maar vrienden van over de hele wereld weten van mijn steun voor Twente en velen volgen ze nu ook. Ik heb verschillende shirts uitgedeeld aan vrienden in Brazilië en de Verenigde Staten om er maar een paar te noemen. Als andere Nederlanders mijn tatoeage zien en mijn Schotse accent horen, dan zijn dat de nieuwsgierigen.

Heb je in Schotland ook een favoriete club? Welke en zijn er overeenkomsten met Twente?

Mijn club is Heart of Midlothian F.C, die het opnieuw moeilijk hebben. Momenteel loopt er een juridische uitdaging tegen degradatie vanwege het voortijdige einde van het seizoen. Er zijn in het verleden een aantal spelers tussen Hearts en Twente geweest. Bijvoorbeeld Rob McKinnon. Ook Twentse spelers van en naar andere Schotse clubs: Theo Snelders, Scott Booth. Hearts speelt in kastanjebruin en Twente in rood, dus ik kan bepaalde kleding beide dragen. Twentse vrienden zijn naar Edinburgh gekomen om ook Hearts te zien spelen. Er vlogen zelfs een keer 28 personen over naar Schotland.

Wil je verder nog iets kwijt aan onze volgers? 

Ik hoop dat we snel weer in volle stadions zijn om onze teams te ondersteunen. Football without fans is nothing.
Geniet van jullie bier. Come on FC Twente!

Dit is een verhaal uit de serie Support vanuit het buitenland. Klik hier voor alle verhalen van de serie.

 

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %