Amateurvoetbal

Super Sunday in Oosterhout: grote pyroshow bij OSC – Ewijk

Super sunday! In het amateurvoetbal ook wel bekend als de zondag dat veel teams thuis spelen en er groots wordt uitgepakt in de kantine. In het dorpje Oosterhout, nabij Nijmegen, was het afgelopen weekend zo ver. Met de wedstrijd tussen VV OSC en VV Ewijk als klap op de vuurpijl. Reden voor de supporters van OSC om eens groots uit te pakken! 

Fanatieke support kent een lange geschiedenis in Oosterhout. Zo’n 15 jaar geleden, in een periode dat het nog totaal niet populair is in het amateurvoetbal, kent het dorp al een fanatieke groep supporters. De UTO (ultra terror Oosterhout) verzorgt meerdere sfeeracties en brengt een trommel en megafoon langs de Oosterhoutse velden. Ze zijn een voorloper van de sfeer die je vandaag de dag op veel amateurvelden in Nederland ziet.

Blue white dynamite

In 2023 is het inmiddels wel eens tijd voor een opvolger van de UTO – inmiddels allemaal mannen van middelbare leeftijd. Dus verzamelen wat jongens en meisjes uit Oosterhout zich de afgelopen tijd om weer eens wat fanatieke support te geven op Sportpark Nieuw Balveren in Oosterhout. Helaas wel een vernieuwd en modern sportpark. De locatie tussen Arnhem en Nijmegen is duidelijk te zien op Nieuw Balveren. In de kantine hangt zowel een shirt van NEC als een shirt van Vitesse…

Vanwege Super Sunday wordt de wedstrijd tegen VV Ewijk uitgekozen als moment voor een grote show. Een nieuw spandoek wordt gemaakt, dat naast het jarenoude blue white dynamite kan hangen en er wordt flink wat vuurwerk ingekocht. Als de spelers het veld betreden wordt er blauwe rook afgestoken en meerdere fakkels. Het hele sportpark verandert in een rookwolk. Als alles klaar is wordt het vuurwerk netjes opgeruimd en in emmers met water gegooid.

Bier en broodje kroket

Op het veld heeft de sfeeractie in eerste instantie nog weinig succes, want de gasten uit Ewijk komen op een 1-0 voorsprong. En dat terwijl de wedstrijd van vandaag van groot belang is voor OSC, actief in de Vierde Klasse. Er moet vandaag gewonnen worden om de kansen op promotie levend te houden. Er is dus ook groot feest als er een penalty wordt toegekend voor de 1-1. De supporters steken nog maar eens een fakkel af. Ondertussen worden er aardig wat biertjes ingeschonken en broodjes kroket gegeten. Amateurvoetbal is het heerlijkste wat er is!

Nog voor rust wordt het ook nog eens 2-1 voor de gasten uit Oosterhout. Terecht ook gezien het spelbeeld. In de rust verplaatst de groep zich naar het terras naast de moderne kantine. In de tweede helft kantelt het spelbeeld steeds meer en Ewijk creëert steeds meer kansen. Terwijl de DJ zich al opwarmt in de kantine wijst de scheidsrechter in de 90e minuut naar de stip en gaat Ewijk alsnog met een puntje naar huis. Een kleine smet op een fantastische voetbalmiddag, maar het mag de sfeer niet verpesten. Super Sunday begint natuurlijk pas echt ná de wedstrijd!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %