Voor FC Lisse is er maar één echte rivaal: Ter Leede uit Sassenheim. De afstand tussen de sportparken van beide ploegen bedraagt een kilometertje of acht, waardoor de kans op een écht derbygevoel groot is. Spelers en supporters van beide clubs kennen elkaar, ook buiten het veld. Het mes tussen de tanden op het veld, een biertje met elkaar drinken na de wedstrijd. Ruim 22 jaar geleden stond deze Bollenstreekderby voor het eerst op het programma. In de tussentijd zijn er al heel wat ludieke acties voorbij gekomen, zoals de plotselinge verdwijning van een middenstip. In de Hekken was er 2 november bij in de hoop dat de derby ouderwets los gaat!

Stalen ros

Vanwege de verwachte drukte, adviseert FC Lisse iedereen om met de fiets naar Ter Specke te komen. Dit om verkeerschaos te voorkomen. Achteraf is de waarschuwing niet nodig geweest, aangezien de opkomst enigszins tegenviel voor een derby die zich in de Derde Divisie afspeelt. De laatste paar minuten voor de aftrap stroomt het sportpark iets voller, nadat het volk wat consumpties heeft gescoord.
Voordat de spelers het veld betreden, verzorgen meegereisde jeugdige supporters uit Sassenheim alvast de sfeer. Het groepje heeft plaats genomen achter de goal en er is, dubbelzinnig genoeg, een drum opgetrommeld. Een klein jochie neemt de rol aan van capo en hij probeert dan ook om de rest van het groepje op te zwepen.

Van herrie naar stilte

Eenmaal het veld te hebben betreden, zien de spelers dat thuissupporters blauw-gele rookbommen hebben afgestoken, de clubkleuren van Lisse. De toon is alvast gezet. Niet lang erna een contrast van jewelste. Er wordt een minuut lang stilgestaan bij het overlijden van Joop Hoekstra, een clubman van FC Lisse die twee jaar terug zelfs nog op 82-jarige (!) leeftijd een wedstrijd floot van oud-zaterdag en –zondag.

Bollenstreekderby: Lisse de bal, Ter Leede de winst

Lisse begint giftig aan de wedstrijd. Ze breken de achterste linie van Ter Leede enkele keren open in de eerste vijf minuten. Gescoord wordt er niet, tót de 20e minuut. Een aanvaller van Ter Leede vindt de lange hoek en hij laat op die manier een flink gedeelte op de tribune opveren. Ook de jonge supporters achter de goal hebben de smaak te pakken en een fakkel wordt tevoorschijn getoverd. Een prima ‘awayday’ voor hen tot nu toe!
Nog voor rust valt de 0-2, een klap die Lisse niet meer te boven komt.

Bikkelen

De tweede helft lijkt enkel voor de formaliteit te worden gespeeld. Het stormachtige begin van FC Lisse heeft onderhand plaats gemaakt voor een langdurige en stevige wind van Moeder Natuur. Bikkelen voor iedereen op Ter Specke, want door het gure weer wordt het spel er ook niet beter op helaas. In de slotfase wil de bal maar steeds niet goed vallen voor de thuisploeg, waardoor 0-2 ook gewoon de eindstand is.

Feest bij iedereen die Ter Leede lief heeft! De kinderen verplaatsen zich na het laatste fluitsignaal naar de lange zijde en een klein partijtje pyro wordt afgestoken. De enigen die zich prima vermaken in de regenbuien, Ter Leede wint namelijk deze lelijke editie van de Bollenstreekderby. Dat telt.

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.