Keuken Kampioen DivisieVoetbalsupporters

Start de normalisatie: Supporters Roda JC met statement

Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. Wat ons betreft het startsein van: “Start de normalisatie!” 

In het in mei 2011 vastgestelde beleidsdocument “Kader voor veiligheid, voetbal en veiligheid” van het ministerie van Veiligheid en justitie wordt voor het eerst openlijk afgesproken te streven naar normalisatie. Hierbij wordt onderkend dat de aanpak van ordeverstoorders niet mag lijden tot het onnodig beperken van de goedwillende supporters in hun bewegingsvrijheid en sportbeleving. En we kennen allemaal de voorbeelden in Duitsland waar duizenden supporters hun club met vrij vervoer achterna reizen en ook de vakken rondom het uitvak gedeeld worden door thuis- en uitsupporters.

Roda JC – MVV

Zondag 12 januari komt Zuid-Limburg opeens volle bak in het nieuws. Tot tweemaal toe leggen supporters van Roda JC door het gebruik van pyrotechnisch materiaal de wedstrijd plat. Nederland is niet mals voor de supporters. We zullen beide vuurwerkincidenten, zoals ze door de kijkers worden genoemd, even uitleggen.

Vuurwerk

Als eerste de actie bij opkomst. Geel-Zwarte rook. De clubkleuren. De kleuren waar je kippenvel van krijgt. Vuurwerk afsteken is niet geheel zonder risico. Wij zijn niet onrealistisch. Let op: het vuurwerk alleen afgestoken op de sfeervakken. Bovendien wordt het vuurwerk op het vak gehouden. Wat ons betreft een prima én veilige actie.

https://twitter.com/Vosskke/status/1216340431476285440

Speeltijden

De tweede actie volgde na een kwartier voetbal. Enkel zwarte rook. Let op, dit is geen sfeeractie. Dit is een protestactie. Een protestactie tegen de speeltijden van FOX. Het statement van de ultras van Roda JC is veelzeggend.

Zo zijn we onderhand al gewend aan vrijdagavond 20:00 of zondag 16:45. Waarom is dit? Omdat FOX zoveel mogelijk wedstrijden wil uitzenden. Dé derby van Limburg, is voor ons nog ongeveer de enige Roda gerelateerde gebeurtenis waar we naar uitkijken. Ondanks het feit, dat deze al jaren kapot wordt gemaakt door belachelijke maatregelen, zo ook afgelopen zondag weer. Als klap op de vuurpijl, bepaalt een platform als FOX, dat ONZE derby op zondag 12:15 gespeeld moest worden. Een platform dat voor de verdere rest totaal geen aandacht aan Roda besteedt. Voor ons was dit de druppel en dat wilden wij laten merken. Of men het nou eens is met de manier waarop wij dit gedaan hebben. Wij doen dit soort dingen niet gewoon omdat het kan, of omdat wij het leuk vinden een wedstrijd stil te leggen. 

https://twitter.com/Shadowland_86/status/1216415158093873153

Maar waarom praten de supporters van Roda JC dan niet gewoon met Fox of met hun eigen club? Het antwoord is even simpel als schrijnend. Dit is niet mogelijk. Fox geeft helemaal niets om supporters of afspraken met supporters. Een maand geleden maakte het Supporterscollectief afspraken met o.a. Fox Sports over de speeltijden. Sterker nog, zelfs clubs negeren die afspraken. Schandalig. Zo zou er niet meer op zondagavond 20.00 gevoetbald worden. Wat gebeurt er enkele weken later: juist. Weer wedstrijden om 20.00 uur. 

De ‘schandalige’ acties van de supporters van Roda JC zorgden voor veel gefronste wenkbrauwen. Ook door mensen waarvan je zou verwachten onze wereld te kennen. Met de juiste achtergrondinformatie zal men de acties van supporters in een heel ander daglicht plaatsen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %