Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. Wat ons betreft het startsein van: “Start de normalisatie!”

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal 2020. Al geruime tijd wordt er in dit kader vanuit de KNVB en de overheden normalisatie bij betaald voetbalwedstrijden gepredikt. Ontvang je publiek op een gastvrije manier, bied veiligheid, een goede sfeer en niet in de laatste plaats: toon lef!

In Eindhoven, de speelstad waar we volgende week te gast zijn, hebben ze blijkbaar echter nog nooit van de term ‘normalisatie’ gehoord, getuige de voorwaarden waar supporters van De Graafschap aan moeten voldoen. Week in week uit reizen wij het hele land door om onze club op een positieve manier te steunen, echter doen een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven, elke keer weer een poging om het ons onmogelijk te maken.

Ook dit seizoen heeft de gemeente Eindhoven alle toeters en bellen uit de kast gehaald om het ons zo lastig mogelijk te maken om op een normale wijze de wedstrijd te bezoeken. Het gastenvak van FC Eindhoven biedt plaats aan 475 supporters, echter worden er slechts 25 parkeerplaatsen beschikbaar gesteld. Dat FC Eindhoven slechts 25 parkeerplaatsen heeft, is op zich nog wel te begrijpen gezien het geringe aantal uitsupporters dat er in de Keuken Kampioen Divisie over het algemeen meereist, maar wanneer er een club als De Graafschap, met gemiddeld ruim 300 uitsupporters, op bezoek komt, dan zul je moeten kijken naar alternatieven. Lef tonen dus.

In plaats hiervan hebben de autoriteiten de voorstellen die De Graafschap in het voortraject heeft aangedragen, naast zich neergelegd. Extra parkeerplaatsen, eventueel in de nabijheid van het stadion, bleken onbespreekbaar. Wel zouden we bij wijze van hoge uitzondering gebruik mogen maken van 9-persoons busjes, echter zouden dan alle inzittenden van deze busjes vooraf geregistreerd moeten zijn.

Bovenstaande is absurd en voor ons onacceptabel, maar het kan nog gekker: de burgemeester van Eindhoven heeft namelijk ook nog eens bepaald dat de tickets twee keer omgewisseld zouden moeten worden. Ons ontgaat het nut hiervan volledig… Beste gemeente Eindhoven, denkt u dat we niets beters te doen hebben op een vrijdagmiddag?

Dit keer is het Eindhoven, hiervoor was het Maastricht en de volgende keer is het weer een andere gemeente. Normalisatie lijkt inmiddels steeds iets verder weg, zeker in de Keuken Kampioen Divisie. Echter is de tijd dat wij ons als vee laten behandelen definitief voorbij. Net als in Maastricht voelen wij ons in Eindhoven verre van welkom. De betekenis van de woorden gastvrij- en toegankelijkheid zijn er in ieder geval nog niet doorgedrongen. Het moet maar eens afgelopen zijn! We hebben daarom dan ook besloten om niet naar Eindhoven af te reizen.

We verwachten dat alle supporters, sponsoren, bc-leden en bestuurders ons steunen in deze normalisatiestrijd die al veel te lang duurt en waar, alle beloften ten spijt, maar geen eind aan lijkt te komen.

Geen Superboeren naar Eindhoven!

Namens:
SV Superboeren
BT’03
Oldies Dtc
D’ran Neede
Didam
SYL Winterswijk

Bovenstaand statement is afkomstig van de site van de Brigata Tifosi van De Graafschap. Het laat zien waarom zij zich genoodzaakt voelen om al voor de tweede keer dit seizoen een uitwedstrijd van hun club te moeten missen. Stop met het behandelen van supporters als criminelen. Vrijheid voor supporters!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.