Het Tata Steelstadion. Het Rabobank IJmond Stadion. En tegenwoordig het BUKO Stadion. Echt mooie namen heeft het stadion van Telstar niet gehad door de jaren heen. Vandaar dat we het maar houden bij Sportpark Schoonenberg, de originele en nog altijd officieuze naam. Het stadion werd in 1948 geopend met een onvervalste derby tussen VSV uit Velsen en Stormvogels uit IJmuiden, die twee clubs die 15 jaar later zouden samenkomen tot Telstar. 1954 is het stadion definitief af en dankzij de grote publieke belangstelling heeft het stadion een capaciteit van 15.000 plaatsen. Daarna verandert Schoonenberg door de jaren heen nog meerdere malen tot het karakteristieke stadion dat het nu is.

Stadion van Telstar; van afgekeurd naar cult

In de jaren negentig worden de staantribunes achter beide doelen afgekeurd, maar de resten van deze terraces zijn ook vandaag de dag nog goed te zien. De staantribune aan de oostelijke zijde wordt in 1999 vervangen voor een zittribune. In 2000 wordt de huidige hoofdtribune, met het opvallende dak, geopend. Na al deze wijzigingen blijft er van de originele 15.000 plekken nog 3.000 over. Maar met de opvallende hoofdtribune, karakteristieke uitvak gebouwd op de resten van een staantribune en de bekende mandjes om de score bij te houden, staat er met recht een mooi stadion. De status is de club zeker niet vreemd, maar het mag wel gezegd worden: het stadion van Telstar, Sportpark Schoonenberg, is best een beetje cult.

Vlog over Sportpark Schoonenberg

Darryl Mantel is een YouTuber die voetbalstadions bezoekt en dit vastlegt in zijn vlog. Eind december 2020 bezocht hij het stadion van Telstar en in zijn vlog vertel hij meer over de geschiedenis van de club en laat hij het stadion van alle hoeken en standen zien.

Lees ook ons interview met Glynor Plet, de cultspits van Telstar. In dit interview vertelt hij meer over zijn terugkeer in Velsen-Zuid, maar ook over de rest van zijn carrière.

Sander Wesdijk
Mijn naam is Sander Wesdijk en ik heb een passie voor voetbal, reizen en fotografie. In het weekend volg ik meestal mijn club Excelsior achterna, maar ik ben ook vaak bij een obscure wedstrijd te vinden in bijvoorbeeld Polen of Israël. Tijdens wedstrijden vind ik het schitterend om de emoties van de supporters vast te leggen met mijn camera. Deze foto's wil ik graag met jullie delen!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.