Amateurvoetbal

Spakenburg Derby: ijskoude tegenvaller

De beste derby van Nederland, volgens de speaker van de Vogels. Afgeladen vol. Geluiden spraken over nog nooit zo veel bezoekers bij een Spakenburg derby. Hooggespannen verwachtingen. Een wedstrijd met “internationale allure”. Het zijn vrienden, familie en buren, maar twee dagen per jaar rivalen. Er wordt al weken van te voren over gesproken. De wedstrijd van het jaar.

Teleurstelling

Eerder dit seizoen spraken we over een unieke burenruzie. En dat is de Spakenburg derby absoluut. Het twintigduizend inwoners tellende dorp heeft zichzelf hiermee op de internationale kaart gezet. Vanuit het buitenland werden al meerdere reportages gemaakt. En waar zie je dit nou meer? Een derby die een dorp letterlijk tot aan het sportpark in tweeën splitst? Het is dat de KNVB van die belachelijke licentie-eisen heeft voor het betaalde voetbal. Deze twee ploegen zouden zeker niet misstaan in de Jupiler League.

Misschien dat het aan de temperatuur lag, maar afgelopen zaterdag zakte de derby door het ijs. Zowel spelers als menigeen op de tribune leek bevangen door de kou. Het voetbal was niet om aan te gluren op enkele spaarzame momenten na. Het begin op de tribunes was hoopvol, maar het hoogtepunt was slechts van korte duur.

La Casa de Los Pájaros

Was het afgesproken of puur toeval? Zowel de Roden als de Blauwen hadden hun sfeeractie in het thema van La Casa de Papel. Bij het thuispubliek kwam een prachtig, groot doek naar beneden: La Casa de Los Pájaros oftewel Het Huis van de Vogels. Volledig in stijl van de populaire serie.

De Blauwen hadden ook een niet te misverstane boodschap: Spaar geen geld, maar momenten!. En die woorden werden ook vocaal kracht bijgezet. De Roden hadden veruit de mooiste sfeeractie, maar werden op het gebied van vocale support toch overklast door de Blauwen.Die maakten er nog enigszins een feestje van. Vooral ook de beleving bij de gelijkmaker sprak boekdelen. Spelers en supporters vierden het doelpunt met elkaar. Aan strijdlust geen gebrek bij de Blauwen. Ondanks een domme rode kaart aan Rode zijde, konden ze nauwelijks potten breken.

Bij de Vogels probeerden ze het wel, zowel op het veld als op de tribune. Maar teleurstellend genoeg kwam er na de prachtige sfeeractie geen passend vervolg. En zo kabbelde de wedstrijd traag naar het einde waarbij de supporters vooral leken te snakken naar een flinke borrel of warme chocolademelk om weer wat gevoel terug te krijgen.

Gastvrij voetbalfeest

Ondanks het teleurstellende voetbal, tegenvallende sfeer en ijskoude voeten heb ik toch absoluut genoten van Spakenburg. Gastvrij, levendig en maken er in alles een voetbalfeest van. Waar je ook vandaan komt, je krijgt een warm welkom. En dat is meer dan waardevol. Ik hoop dan ook dat bij de beleidsbepalers van Spakenburg, maar zeer zeker ook vanuit de voetbalbond, beseft wordt dat dit een uniek voetbalfeest is waarbij ruimte moet zijn voor een biertje en (naar mijn idee) ook voor vuurwerk, al dan niet georganiseerd.

Ik kom zeker graag nog eens terug! Spakenburg bedankt! Een sfeerimpressie

IJsselmeervogels

SV Spakenburg

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %