Actueel

Smaakmakers: Ilunga Mwepu

Ilunga Mwepu - ZaïreOm nou eens de échte clubiconen en culthelden de eer te geven die ze verdienen heeft de redactie van In de Hekken een nieuwe rubriek: Smaakmakers. In deze rubriek zul je regelmatig voetballers uit vervlogen tijden tegenkomen die we nog eens in het zonnetje willen zetten. Maar je kunt hier ook spelers als Ryan Giggs aantreffen, club icoon en cultheld die al zijn hele leven al voor ‘United’ speelt.

In deze aflevering gaan we het hebben over Ilunga Mwepu, een simpele verdediger uit Zaïre (het huidige Congo) die meespeelde op de WK van 1974 en verantwoordelijk was voor misschien wel het meest hilarische voetbalmoment ooit. Zaïre was het enige Afrikaanse land dat deelnam aan dit WK en had reeds van Schotland (2-0) en Joegoslavië (9-0) verloren toen ze de laatste groepswedstrijd tegen regerend wereldkampioen Brazilië moesten spelen.

Ook deze wedstrijd ging kansloos verloren, het werd 3-0, maar dat weerhield Mwepu niet om bij een vrije trap voor Brazilië  geschiedenis te schrijven. Nadat de scheidsrechter al een paar keer moeite had gehad om de muur van Zaïre op de gewenste afstand te krijgen en er al een duw- en trekpartij had plaatsgevonden omdat een Braziliaan het nodig vond zich in deze muur te mengen, stond eindelijk iedereen klaar. De scheidsrechter floot en Mwepu kon zich niet langer beheersen. Hij stormde de muur uit en schoot de bal, nog voordat een Braziliaan hem geraakt had, de sintelbaan op. Je moet de beelden maar bekijken, je gelooft je ogen niet. Net zoals die Braziliaan die hoofdschuddend wegloopt over zoveel onkunde…

Achteraf bleek dat dit incident totaal niet knullig bedoeld was, maar als protest. Mwepu was vast van plan om voor deze actie een rode kaart te krijgen, want het team Zaïre was de weken ervoor bestolen van het deelnamegeld. Dit geld was gestolen door de wachters van dictator Mobutu Sese Seko. Diezelfde wachters hadden de spelers van Zaïre ook al gedreigd met geweld als ze met meer dan drie doelpunten verschil zouden verliezen. Gelukkig is dat niet gebeurd en hebben we vreselijk gelachen.

Ilunga Mwepu, een held!

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %