In de actualiteit

Slechte beurt voor Fenerbahce-fans

Normaal gesproken kunnen we erg van ze genieten, maar deze week moeten supporters van Fenerbahçe zich een beetje schamen. In de derby van afgelopen zondag tegen Galatasaray hadden ze het gemunt op Didier Drogba. Zijn balcontacten werden steevast begeleid met oerwoudgeluiden en er werd met bananen gezwaaid.

n_46955_4

Drogba reageerde dinsdag op de officiële Facebookpagina van Galatasaray: “Jullie noemden mij een aap, maar huilden toen je werd verslagen door Chelsea in 2008. Jullie noemden mij een aap, maar jullie stonden te springen toen ik de Champions League won. (…) En het meest trieste: jullie noemden mij een aap, en sprongen op toen mijn ‘aap-broeder’ (Fener-spits Pierre Webo, red.) tweemaal scoorde. En jullie noemen je echte fans?”

Eergisteren belegde Fenerbahce een opvallende persconferentie. De fan op de bovenstaande foto was daar aanwezig. “Ik heb net een operatie achter de rug en eet vooral fruit”, zou hij hebben gezegd. Sommige vrienden van hem zijn ook zwart, voegde hij toe. Een andere vriend kreeg ook een banaan en stond op een foto. Hij vertelde dat ze de (blanke) keeper uitscholden, niet Drogba. Fenerbahçe had foto’s waarop volgens de club, was aangetoond dat Drogba en Eboué toen niet eens op het veld stonden. Ze legden uit dat racisme ‘niet strookt met Turkse tradities’ en dat men ‘Turkije wil redden van de negatieve beeldvorming, vooral in buitenlandse media’.

Ondanks dat we ons op deze site eigenlijk nooit negatief zijn over supporters steunen we Drogba in zijn strijd tegen het racisme en vinden we dat Fenerbahçe zich moet schamen voor het goedpraten van de incidenten. Ze hadden deze kleine groep (want daar hebben we het over) ook vanuit de club kunnen veroordelen door ze nooit meer naar binnen te laten. Door te doen alsof er niets gebeurd is maken ze het probleem eigenlijk alleen maar erger.

(Foto en vertaling van de persconferentie van www.hurriyetdailynews.com)

Het is SALE op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Wees er snel bij, want op = altijd ook echt op!

Jannes van Roermund
Over de schrijver

Jannes van Roermund is fan van NAC. Hij werd journalist vanwege voetbal en leerde dat er meer was. Gelukkig bleef de passie. Voor In de Hekken schrijft hij over politiegeweld, de KNVB en de farce Qatar. "Ronaldo en Messi zullen schitteren op een massagraf."
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Galatasaray SK: De leeuwen brullen

  In de actualiteit

  Een middelvinger naar Terrorisme

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 43)

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 38)