Normaal gesproken kunnen we erg van ze genieten, maar deze week moeten supporters van Fenerbahçe zich een beetje schamen. In de derby van afgelopen zondag tegen Galatasaray hadden ze het gemunt op Didier Drogba. Zijn balcontacten werden steevast begeleid met oerwoudgeluiden en er werd met bananen gezwaaid.

n_46955_4

Drogba reageerde dinsdag op de officiële Facebookpagina van Galatasaray: “Jullie noemden mij een aap, maar huilden toen je werd verslagen door Chelsea in 2008. Jullie noemden mij een aap, maar jullie stonden te springen toen ik de Champions League won. (…) En het meest trieste: jullie noemden mij een aap, en sprongen op toen mijn ‘aap-broeder’ (Fener-spits Pierre Webo, red.) tweemaal scoorde. En jullie noemen je echte fans?”

Eergisteren belegde Fenerbahce een opvallende persconferentie. De fan op de bovenstaande foto was daar aanwezig. “Ik heb net een operatie achter de rug en eet vooral fruit”, zou hij hebben gezegd. Sommige vrienden van hem zijn ook zwart, voegde hij toe. Een andere vriend kreeg ook een banaan en stond op een foto. Hij vertelde dat ze de (blanke) keeper uitscholden, niet Drogba. Fenerbahçe had foto’s waarop volgens de club, was aangetoond dat Drogba en Eboué toen niet eens op het veld stonden. Ze legden uit dat racisme ‘niet strookt met Turkse tradities’ en dat men ‘Turkije wil redden van de negatieve beeldvorming, vooral in buitenlandse media’.

Ondanks dat we ons op deze site eigenlijk nooit negatief zijn over supporters steunen we Drogba in zijn strijd tegen het racisme en vinden we dat Fenerbahçe zich moet schamen voor het goedpraten van de incidenten. Ze hadden deze kleine groep (want daar hebben we het over) ook vanuit de club kunnen veroordelen door ze nooit meer naar binnen te laten. Door te doen alsof er niets gebeurd is maken ze het probleem eigenlijk alleen maar erger.

(Foto en vertaling van de persconferentie van www.hurriyetdailynews.com)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.