Etihad Stadium ManchesterNu het dagelijks leven in Manchester eindelijk weer op gang is gekomen na de spectaculaire ontknoping van de Premier League, waarin City na 44 jaar eindelijk weer eens kampioen werd, vond het bestuur van de ‘Citizens’ het een goed idee om alvast de prijzen voor nieuwe seizoenkaarten bekend te maken. Je moet het ijzer smeden als het heet is, zo dachten de wijze heren, toen ze bekend maakten dat de prijzen met gemiddeld 9% zullen stijgen. En dat na een verhoging van 6% het vorige seizoen.

Een groot aantal trouwe seizoenkaarthouders zal dus 60 Pond (zo’n € 65) meer moeten neerleggen om hun club het kampioenschap te zien verdedigen. En om de boel wat te verlichten heeft City bekendgemaakt dat er ook een beperkt aantal ‘value gold’ kaarten op de markt worden gebracht. Deze gaan ‘slechts’ 275 pond kosten, waarmee ze inderdaad in de meest goedkope prijsklasse voor de Premier League liggen, maar dan mag je niet kiezen waar je wil zitten in het ‘Etihad Stadium’. Dat bepaalt de club voor je.

Manchester City is overigens niet de enige club die de trouwe fans met een prijsverhoging confronteert. Ook Everton, Tottenham Hotspur en Fulham verhogen de prijzen, maar een stuk minder drastisch. Alle andere clubs zullen hooguit een inflatiecorrectie doorvoeren, of op het niveau van vorig seizoen blijven.

Met een prijsverhoging van 15% in twee seizoen geeft City dus duidelijk aan dat ‘hun’ Sjeik Mansour niet eindeloos geld in de club kan blijven pompen. Waarschijnlijk gaat een deel van het geld ook naar de woordvoerder van de club die de prijsverhoging mocht verdedigen: ‘We hebben deze zomer (?) eens kritisch gekeken naar de prijsstellingsstructuur en zijn tot de conclusie gekomen dat een Manchester City-lidmaatschap meer dan waar voor je geld vertegenwoordigd. Het afgelopen seizoen hebben we het beste product voor supporters geboden, zowel op als rond het veld. We werden kampioen van de Premier League en hebben 18 van de 19 thuiswedstrijden gewonnen. We werden ook gekozen tot beste club voor ‘supporters experience’. Dit onderzoek is gedaan door het Brits verkeersbureau Visit Britain in opdracht van de Premier League.

En zo gaat het nog even door. Bedenk er het hoofd van een Munsterman van Twente of Van der Aat van Ajax bij en je weet genoeg. De ‘slimme’ marketingmensen die tegenwoordig bij elke zichzelf respecterende club rondlopen, zien voetbal als een ‘product’ en supporters als ‘klanten’. Zolang het product het goed doet, zijn er altijd klanten die daar de hoofdprijs voor willen betalen. En als die klanten het niet langer kunnen betalen, dan zijn er genoeg anderen die dolgraag deze ‘experience’ willen ondergaan. Trouwe supporters die hun club jarenlang door dik en dun gesteund hebben tegemoet komen? Vergeet het maar, van loyaliteit kan de kachel niet branden…

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.