De vraag of clubs en supporters wel toe zijn aan normalisatie, is de afgelopen week regelmatig gesteld. Telstar en De Graafschap gaven vrijdag met de Simon Kistemaker-tribute een voorbeeldig antwoord.

De ode aan ‘De Kist’ is een initiatief van De Graafschap-supporter Maarten Hagelstein. Eind 2013 had hij Kistemaker al eens naar Doetinchem gehaald om hem samen met Hans Kraay een avond te laten vullen met verhalen uit hun tijd bij de Superboeren. Het werd een onvergetelijke avond met een ontroerde Kistemaker. Dat dit een vervolg zou krijgen was toen al duidelijk. De vraag was alleen nog waar en wanneer?

Telstar en De Graafschap hebben in de afgelopen jaren een goede band opgebouwd. Het waren de Superboeren die in 2005 een schitterend eerbetoon hielden voor de overleden Telstar-speler Luciano van den Berg, terwijl de Witte Leeuwen er meteen bij waren om de club te steunen tijdens hun D’ran-actie. Telstar werd daarmee zelfs voor heel even shirtsponsor van de Doetinchemmers, maar nog belangrijker in deze context: beide clubs werden getraind door Kistemaker. Een ode aan de Kist bij een wedstrijd tussen beide clubs: veel mooier ga je het toch niet krijgen dacht Hagelstein en stuurde een mailtje naar Telstar met de vraag of zij wilde meewerken.  En óf ze dat wilden bij Telstar.

De club verleende meteen alle medewerking. De prijzen van het uitvak werden voor deze wedstrijd verlaagd naar 4,63 (een verwijzing naar het oprichtingsjaar van de club), de paar honderd Graafschap-supporters werden gastvrij ontvangen en de Kist kon gewoon de tribunes op voor zijn ererondje. Na afloop van de wedstrijd waarvan Kistemaker ook nog de aftrap zou verrichten, konden supporters van beide ploegen een gezamenlijk feestje bouwen in het paviljoen achter de hoofdtribune. En een feest werd het. Met Si-mon Kist-e-maker als middelpunt.

Telstar-voorzitter Pieter de Waard liet vooraf al weten dat hij alle vertrouwen had in een goede afloop. Zolang je supporters normaal behandelt, zullen ze ook zeker normaal met elkaar omgaan. Waarvan akte.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.