Keuken Kampioen Divisie

Sfeerboycot leidt tot gezapige maandagavond bij FC Groningen – FC Emmen

We zullen zeker niet beweren dat de wedstrijd tussen Groningen en Emmen een derby is. Daarvoor bestaat er simpelweg veel te weinig historie tussen beide clubs en supportersgroepen. Maar met de regelmatige onderlinge wedstrijden de afgelopen seizoenen en de afstand van slechts 50 kilometer ontwikkelt de wedstrijd zich wel tot een van de leukere van het seizoen voor beide clubs. Genoeg reden om eens een kijkje te nemen in het hoge Noorden.

Eerste tegenvaller is wel dat de KNVB heeft besloten om FC Groningen – FC Emmen op de maandagavond te zetten. Vanwege de reisafstand wel een verstandige keuze, maar met het oog op een leuke sfeervolle avond niet optimaal. Voetbal hoort gewoon op de vrijdagavond, zaterdagavond of zondagmiddag. Enige lichtpuntje is dat het herfstvakantie is in district Noord, waardoor de jongere supporters in ieder geval aanwezig kunnen zijn. Alle beschikbare kaarten gaan dan ook over de toonbank en de Euroborg raakt ‘gewoon’ uitverkocht. Tel daar nog eens meer dan 1000 Emmenaren bij op en de opkomst valt zeker niet tegen.

Sfeerboycot

Zeker als je bedenkt dat het gaat om een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Voor FC Emmen geen onbekend terrein, maar voor FC Groningen toch een dieptepunt in de recente historie. Zeker gezien de stand voor deze wedstrijd. Het rommelt gigantisch bij de ’trots van het Noorden’. Zij gaan de wedstrijd van vanavond in als nummer 14 van de KKD. Voor een club die vooraf bestempeld werd als favoriet voor promotie een bittere pil om te slikken. FC Emmen doet het op een 5e plek aanzienlijk beter. Pijnlijk voor FC Groningen.

Toch zijn de supporters weer massaal naar de Euroborg gekomen. Clubliefde kent namelijk geen divisie. Boven de korte zijde hangt een doek met “stadionverboden breken ons nooit” en “welkom terug ultras”. Voor het vak hangt ook een doekje van Rot-Weiss Erfurt, waar de Ultras Cruoninga van Groningen een goede vriendschap mee hebben. Drie kwartier voor de aftrap, wanneer het hele stadion nog zo goed als leeg is, zit de Noordtribune al afgeladen vol. Wel valt op de tribune doodstil is. Dat blijkt helaas geen momentopname.

Vlak voor de wedstrijd gooit de Noordtribune een statement online met de titel: “Wij altijd voor jullie, jullie niet voor ons.” De boodschap is duidelijk. Het wordt tijd dat de spelers eens wat passie en strijd gaan tonen op het veld om de ondersteuning van de supporters weer te verdienen. Al 1,5 jaar gaat de groen-witte achterban vol passie achter de spelers staan, een moeite die niet bepaald wederzijds is. Daarom hebben de ultras vandaag besloten tot een sfeerboycot. Ze zullen wel aanwezig zijn, maar dan in totale stilte.

Uitvak vol Emmenaren

Vanaf minuut 1 is het effect van de sfeerboycot merkbaar. Zonder de inzet van de ultras blijft er verdomd weinig over aan geluid bij de Groningen-zijde. Het enige geluid in de Euroborg komt hierdoor uit het uitvak vol Emmenaren. Met meer dan 1000 man weten de gasten van Emmen gelukkig een prima geluid te maken. Een aantal dat een nieuw record is voor de club uit Drenthe. Niet al te lang geleden paste 1000 man van FC Emmen eerder bij een thuiswedstrijd van de Emmenaren, dan bij een uitvak. Een teken van de snelle groei van de Drentse achterban.

Na de eerste 25 minuten zakt het uitvak door het gebrek aan kansen echter ook wat weg en wordt de sfeer in het stadion bijna pijnlijk. Het lijkt wel een oefenwedstrijd vanavond. Het is alsof de spelers dit ook voelen, want ook op het veld zelf is het een gezapig geheel. Hoewel Groningen wel meer inzet toont dan de afgelopen weken leidt het maar tot weinig kansen. Niet gek dus dat de ruststand 0-0 is.

Vocale strijd

Dankzij de geleverde strijd op het veld koester ik de hoop dat de supporters in de tweede helft besluiten om vol gas te gaan en die wens komt uit. Zodra de bal weer rolt zet de capo de megafoon in de mond en komt de boel in actie. Meteen ontstaat er een vocale strijd tussen de thuissupporters en het uitvak. Het zijn de eerste echt interessante minuten van de hele avond. Een groot deel van de Noordtribune voelt hem nog niet, maar de 100-150 man die fanatiek meedoen aan Groningen-zijde zorgen voor een prima geluid.

Rond de zestigste minuut gaan de megafoon en de stokken echter weer neer en keren we terug naar een doodstille Euroborg. De supporters hebben even een kwartier laten zien hoe groot het verschil mét supporters is en gaan nu weer verder met de boycot. Het enige gezang dat nog klinkt komt vanuit de hoeken en is gericht op het inbrengen van spits Kevin van Veen, die deze wedstrijd verrassend genoeg gepasseerd is door trainer Dick Lukkien.

Kevin van Veen

Hier wordt rond de 80e minuut aan voldaan, maar ook de spits kan de boel niet openbreken. Er volgen nog wat halve kansen aan beide zijdes maar iedereen weet al dat de wedstrijd zal eindigen zoals hij begon. Met een 0-0 stand. Een uitslag waar FC Groningen niks mee opschiet. De spelers van FC Emmen worden toegezongen door het tevreden uitvak, terwijl de spelers in groen-wit juist kunnen rekenen op een fluitconcert.

Kevin van Veen vertrekt ondertussen duidelijk aangedaan als eerste van het elftal naar de kleedkamer. Een nieuwe rel is geboren. De rust is bij FC Groningen nog lang niet teruggekeerd. Dit wordt nog een lang seizoen. Het zijn lastige tijden voor de hondstrouwe supporters van de groen-witte FC. Maar vanavond is wel weer één ding duidelijk geworden. Zonder de steun van de supporters is de club al helemaal niks. Het is te hopen dat de spelers dat ook beseffen…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %