Against Modern Football

Seizoenkaarten NL en BE; Een schokkende vergelijking

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Een eerder artikel dat Manchester City de seizoenkaarten met maar liefst 9% verhoogde, leidde tot discussie via onze Twitter en Facebook pagina. “Hoe zit dat nou in Nederland en België?”, was een terecht en logische vraag binnen de redactie. Een rondje Langs de Hekken van de fanatieke supportersvakken leerde ons dat Nederlandse clubs er ook wat van kunnen. Veel clubs in de Eredivsie en enkelen in de Eerste Divisie verhoogden de prijzen voor de seizoenkaarten van de fanatieke supportersvakken (ver) boven het inflatiecijfer. In België gaan clubs positiever om met de prijzenveranderingen van seizoenkaarten, waarbij KV Kortrijk haar prijzen zelfs met 43% verlaagde. Alle details en overzichten vind je in dit artikel.

De clubs uit de Belgische Eerste Klasse en de Eerste Divisie voeren een zeer positief prijsbeleid. De meeste clubs hielden hun prijzen gelijk en enkele clubs (zoals KV Kortrijk, FC Emmen, AGOVV en degradanten Excelsior en De Graafschap) verlaagden hun prijzen. KV Kortrijk besloot zelfs de prijzen voor het fanatieke staanvak met 43% te verlagen. In de Nederlandse Eredivisie verhogen de meeste clubs hun prijzen fors, zelfs (ver) boven het inflatiecijfer.

Wat hebben we gedaan?
Voordat we de overzichten tonen, is het belangrijk om uit te leggen wat we hebben vergeleken en hoe we het hebben vergeleken. Voor alle betaald voetbalclubs in Nederland en voor alle Belgische Eerste Klassers zijn de prijzen van seizoenkaarten van het afgelopen seizoen (2011-2012) en het aankomende seizoen (2012-2013) opgevraagd. Uitgangspunt was een seizoenkaart voor volwassene die op het fanatieke vak van zijn club staat (heej, je bent Hekkenhanger, of niet?!). De prijzen zijn zoveel mogelijk van de sites van de voetbalclubs afgehaald en er is geen rekening gehouden met kortingen (bijvoorbeeld aanbrengpremies, korting bij vroegtijdig verlengen, loyaliteitskorting, etc.). Waar geen informatie te vinden was, hebben we de fans van de clubs gecontacteerd. Voor FC Volendam en Sint-Truiden hebben we om uiteenlopende redenen geen prijzen, deze clubs zijn niet meegenomen en derhalev op 0% prijsstijging gezet. Daarnaast hebben we ook gekeken naar het HCIP Inflatiecijfer in 2012. Voor Nederland ligt dit op het moment van schrijven op 2,75% en voor België ligt dit op 3,47%.

Nederlandse Eredivisie
De Nederlandse Eredivisie spant in negatief opzicht de kroon met prijsverhogingen. Bij maar liefst 16 clubs worden de prijzen van de fanatieke supportersvakken verhoogd, waarvan 14 clubs dit zelfs (ver) boven het Nederlands inflatiecijfer doen.
NAC en FC Utrecht zijn de positieve uitschieters; Beide clubs hebben besloten om de prijzen voor de fanatieke vakken gelijk te houden met vorig seizoen. Bij NAC is dit erg bijzonder, aangezien de club in grote financiële problemen verkeert. Als de stijgingen van promoverende clubs buiten beschouwing worden gelaten (FC Zwolle 25%, Willem II 15,5%), dan verhogen RKC, Vitesse, Heerenveen, Feyenoord en ADO Den Haag (voor de Aad Mansveld Tribune) de prijs van hun seizoenkaarten voor de fanatieke vakkenfors. De nieuwe prijzen liggen 5% hoger tov vorig seizoen.

Belgische Eerste Klasse
In België is er, in tegenstelling tot de Eredivisie, iets heel opmerkelijks aan de hand. Van de 16 clubs voeren 8 clubs geen prijsverhogingen door voor de fanatieke supportersvakken. De prijzen zijn in vergelijking met Nederland erg schappelijk en daarnaast blijven alle bij ons bekende definitieve prijsverhogingen onder het inflatiecijfer van België. Dat clubs die successen boeken niet direct de prijzen hoeven te verhogen, bewijst KV Kortrijk. De West-Vlaamse club haalde de play-offs en de bekerfinale en de club verlaagde voor de staantribunes zelfs haar prijzen met 43% naar 99 Euro. De hoogte stijger is Sporting Lokeren (bekerwinnaar), waar een fanatieke supporter 3,45% meer betaalt voor zijn seizoenkaart. Voor de duurste seizoenkaart dien je naar Standard Liège te gaan, voor de fanatieke tribunes betaal je 220 Euro. Voordeel is wel dat je trommelvliezen dan minimaal 15 keer per seizoen bijna op klappen staan.

Nederlandse Eerste Divisie
In de Eerste Divisie is MVV lijstaanvoerder met de stijging van de seizoenkaarten, maar liefst 8% meer wordt er voor het fanatieke vak betaald. Ook Fortuna Sittard, FC Oss, Go Ahead Eagles en FC Den Bosch verhogen de seizoenkaarten boven het Nederlandse inflatiecijfer. Degradant Excelsior voert de grootste prijsdaling door, maar alle eer gaat naar FC Emmen. De Drentse ploeg slaat naar eigen zeggen een hele nieuwe weg in en wil haar fans belonen voor de steun. De prijzen van seizoenkaarten worden met ruim 26% verlaagd. Ook AGOVV (-20%) en andere degradanten Excelsior en De Graafschap verlagen de prijzen. Opmerkelijk is dat slechts zes Eerste Divisie clubs hun prijzen verhogen.

Al met al laten de diverse overzichten een zeer verschillend prijsbeeld zien. Het lijkt erop dat voor de meeste Nederlandse Eredivisieclubs in de barre economische tijden de jacht naar meer inkomsten onverminderd door blijft gaan. De focus in de Belgische Eerste Klasse en de Eerste Divisie lijkt, op basis van deze cijfers, duidelijk te liggen op het trekken van meer toeschouwers.

Ten slotte gaat er een dankwoord uit naar de bezoekers van onze site, enkelen van jullie hebben meegewerkt door de prijzen van jullie seizoenkaarten door te geven. Dank daarvoor!

Update 6 juni 2012, 1912u: In de periode 4 juni-5 juni hebben we vanuit supporters van diverse clubs -en zelfs de voetbalclubs zelf- goede feedback gehad over onvolkomenheden die in dit artikel zijn geslopen. We hebben op basis van de aangedragen gegevens en een check bij anderen het artikel en de overzichten aangepast. Voor zover ons nu bekend zijn de juiste prijzen gehanteerd, indien dat niet het geval is contacteer ons via Facebook of Twitter. Dank voor de (challengende) feedback!

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %