Voetbal in SchotlandVoetbalderbys

Schotse League Cup prooi voor Celtic

Traditiegetrouw is de League Cup de eerste prijs die er te winnen valt in het seizoen. Als dan ook nog eens Rangers FC tegen Celtic FC uit de koker rolt, stijgt de adrenaline direct naar een hoogtepunt. Nu de clubs weer ouderwets aan elkaar gewaagd zijn, is er geen beter affiche denkbaar. Helemaal omdat de Schotse League Cup finale gespeeld wordt in het nationale stadion, Hampden Park. Kortom, het halve stadion blauw en de andere helft groen-wit.

Zo’n finale bijwonen is tegenwoordig extra lekker als je bedenkt dat bij de competitiewedstrijden de uitvakken inmiddels gedevalueerd zijn tot ongeveer 800-900 uitsupporters. Dat waren er in het verleden standaard minimaal 5.000. Die clubs zijn elkaar nu al jaren aan het treiteren met de aantallen uitsupporters, omdat ze de ander geen goed uitvak gunnen. Het hoort tegenwoordig bij de rivaliteit schijnbaar.

Hampden Park heeft een capaciteit van net geen 52.000 mensen. Het stadion wordt letterlijk in tweeën gesplitst. Niets geen duizenden kaarten voor relaties, sponsoren etc. Nee, alles voor de supporters. Neem daarnaast de authentieke Britse, emotionele voetbalbeleving met een ultras-sausje voor wat betreft grote sfeeracties en pyro en je hebt alle ingrediënten voor fenomenale finale.

Voorbeeld voor Nederland

Waar men in Nederland doodsbang is voor een finale tussen Feyenoord en Ajax, is men in Schotland sinds het bekend worden van de finale in opperbeste stemming. De grootste wedstrijd van het land is bepalend voor een prijs. Beter ga je het niet krijgen. Ze zijn daar dan ook stomverbaasd als je vertelt dat we in Nederland de Klassieker al sinds 2009 zonder uitsupporters spelen.

Het heeft alles te maken met organisatie en de mentaliteit. Zij die de regels overtreden dienen daarvoor gestraft te worden. Maar dat zal in Schotland never nooit niet ten koste gaan van de overgrote meerderheid die er een voetbalfeest van maken. The Old Firm is het voetbalvisitekaartje van Schotland een dat zal ook altijd zo blijven. De rivaliteit, de ongeregeldheden die er bij komen kijken zijn een geaccepteerd risico.

Old Firm of Glasgow Derby?

Als je die vraag stelt aan de gemiddelde Celtic-supporter zul je altijd te horen krijgen dat The Old Firm niet meer bestaat. Tegenwoordig is het de Glasgow Derby. Toen Glasgow Rangers in 2012 failliet ging, ging met hen ook The Old Firm ten onder. Zij zien Rangers FC als een geheel nieuwe club.

Aan de andere kant is de rivaliteit en de haat nog altijd minstens zo groot. Vanuit politiek oogpunt, vanuit geloofsovertuiging, afkomst en de liefde voor hun club, ze hebben een ontzettende hekel aan de andere kant. Neem daarbij dat Rangers voor het laatst de League Cup won in 2011 en Celtic de regerend cupwinnaar is, kortom alles staat op scherp.

Desondanks aan Celtic-kant geen gebrek aan zelfvertrouwen. Ook dit seizoen hebben ze de overhand en lijken ze op weg naar weer een landstitel. Maar zo’n bekerfinale is een geval apart en kan het alle kanten op. In een kroeg wordt nabij Hampden wordt druk gespeculeerd als de ‘pints‘ ouderwets over de toonbank vliegen. Met een aftrap om 15.00 uur kan er weer een goede pre-match drinking session plaatsvinden. In de competitie zijn de wedstrijden tegenwoordig om 12.30 uur en de kroegen voor die tijd gesloten.

Grote sfeeracties en pyro

In 2015 bezocht ik mijn eerste Old Firm. Ook toen op Hampden Park. Destijds had je vooral nog de pure Britse sfeer. Grootschalige sfeeracties zag je sporadisch, laat staan pyro. Er gingen in die tijd verhalen van een supporter die een rookpot had afgestoken en daarvoor een tijdje mocht gaan zitten, zo streng was het beleid schijnbaar. Wat er van waar is, weet ik niet, maar pyro in Schotland was een no go.

Vanuit de Green Brigade waren er toen een paar die het wel aandurfde. Enkele fakkels werden afgestoken. Hoe anders is dat nu. Grote sfeeracties met gecoördineerde pyroshows zoals we dat in veel andere Europese landen zien. Tijdens de halve finales pakten beide kanten al uit, dus dat beloofde veel voor de finale. Ook zien we de afgelopen jaren dat zowel de Union Bears (Rangers) als de Green Brigade (Celtic) prachtige sfeeracties produceren bij Europese wedstrijden en andere derby’s.

Ook nu worden we niet teleurgesteld. Op beide tribunes achter het doel grote sfeeracties. Aan Rangers kant het logo en het bekende uttras-mannetje die ook op veel van hun spandoeken voorbij komt. Aan de kant van Celtic een gecombineerde vellen en vlaggen actie om de boel in vuur en vlam te zetten, wat ook gebeurd met de nodige fakkels. Aan Rangers-kant vervolgens nog een pyro actie met blauwe rook en witte strobo’s. Ook verbaal laten beide kanten zich horen alsof een orkaan door Hampden raast. De toon is gezet. Dit is genieten.

Slecht voetbal, veel spanning

Waar ik vooraf al bang voor was, gebeurt ook vandaag. Grote derby’s, wedstrijden om de prijzen, het is vaak erg slecht voetbal. Beide ploegen doen er vooral alles aan om niet te verliezen en de spanning zit zichtbaar in de benen. De spaarzame kansen zijn vooral voor Celtic die de keeper enkele keren op de proef stelt. Een goed uitgespeelde aanval van Rangers wordt ternauwernood tot hoekschop verwerkt, maar meer creëren The Light Blues ook niet.

Vlak voor rust wordt dan toch de ban gebroken. Een beter moment kon Celtic niet uitzoeken. De aanval over de linkerkant en met een lage voorzet hoeft Kyogo Furuhashi de bal alleen nog maar binnen te tikken. Het groen-witte gedeelte ontplof. Supporters buitelen over elkaar heen tijdens het juichen. De gevaarlijkste man op het veld zet The Hoops op voorsprong.

Schotse League Cup naar Celtic

Als Hampden nog altijd gevuld is met rook van de nodige pyro is Rangers net na rust heel dicht bij de gelijkmaker. Het schot beland op de paal en de rebound is er voor in het inschieten, maar beland in het zijnet. En waar zij niet scoren, is het wel raak bij de eerste de beste goedlopende aanval aan de andere kant. Celtic combineert dwars door het centrum en wederom is het Furuhashi die de bal binnen glijdt. Het zijn de Japanners voorin die het doen.

Nog geen 10 minuten later is de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd. De verguisde Morelos werkt een vrije trap handig binnen en met nog 25 minuten te spelen is nog alles mogelijk. Het blijkt een flinke tik voor Celtic te zijn. Vanaf dat moment vergeten ze vooral hun spel te spelen en wordt het een knokwedstrijd. Rangers ruikt kansen, maar weten amper gevaarlijk te worden.

Het is Celtic die vlak voor tijd nog een aantal hele grote kansen krijgt vanuit de counter. Ze vergeten echter de genadeklap uit te delen en daardoor blijft het tot de allerlaatste seconde spannend. Zo’n bal hoeft maar één keer goed te vallen. Het gebeurt niet en dus pakt Celtic weer een prijs. De 22e in de laatste 11 jaar en dat laten ze duidelijk zien op de tribune: The Celtic Standard.

Aan Rangers-zijde het antwoord met een doek verwijzend naar diverse pedofilie kwesties gelinkt aan Celtic waar in 2020 een grootschalige civiele rechtszaak over is begonnen. Voor hen is dat de “Celtic Standard”. Het feest aan de groen-witte kant is er niet minder om. De blauwe kant van het stadion staan binnen no time buiten. Je aartsrivaal een feestje zien vieren is te pijnlijk. En zo is de Schotse League Cup, net als in 2022, een prooi voor Celtic.

Ook naar de Old Firm?

Staat de Old Firm ook nog steeds op jouw bucketlist? Kijk voor de mogelijkheden voor een reis naar deze wedstrijd en andere toffe voetbalbestemmingen op de site van Away Days Football Travel. Wat te denken van Belgrado, Sarajevo of Lissabon, maar ook Argentinië en Brazilië.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %