Actueel

Schokkend onderzoek verplichte combi’s

Een paar jaar geleden. Je bent fanatiek, bezoekt iedere wedstrijd van je club en kijkt met vrienden naar die ene leuke uitwedstrijd uit. Lekker een weekendje in de speelstad doorbrengen, biertje doen met je maten en met de tegenstander en lekker lol hebben. Totdat een of andere burgemeester knikkende knieën krijgt en besluit een combiregeling op te leggen.

Ach, denk je, er zal wel goed over nagedacht zijn en er zal voldoende afweging gemaakt zijn over de risico’s. Het is niet voor niets dat ze deze regeling opleggen, toch? Om toch je club te bezoeken, ga je maar weer in de bus zitten en laat je jezelf als vee naar een uitwedstrijd vervoeren. Uiteindelijk gebeurt er niets en je hebt toch het gevoel dat je hele dag verpest is. De seizoenen erop vragen jij, en je mede-fans af, wanneer je weer eens vrij naar die uitwedstrijd mag gaan. Het gevoel bekruipt je dat de combi’s wel heel erg makkelijk worden opgelegd en dat er wel heel erg makkelijk met combi’s gesmeten wordt. Veel mensen doen het af als Broodje Aap Verhaal, want bij de politie en gemeentes weten ze wat ze doen, toch?

Nou, niet dus. Bij NAC hadden ze ook last van allerlei combi’s, die niet konden worden uitgelegd. De club degradeerde in 2015 naar de Eerste Divisie en de fans hebben vrijwel geen enkele uitwedstrijd vrij vervoer gehad. Er ging een brandbrief uit naar de burgemeesters van alle speelsteden, maar dat had niet het gewenste resultaat. Dit seizoen werden de fans weer geconfronteerd met een lading (nutteloze) combi’s en bij de Clubraad NAC en NAC Fanzine De Rat waren ze het zat. Het gevoel heerste waarschijnlijk al langer dat burgemeesters en politie maar wat aanmodderden en willekeurig combi’s oplegden, dus werd besloten om op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur de Eerste Divisie gemeentes aan te schrijven en ze te sommeren om alle communicatie en andere schriftelijke zaken toe te sturen rondom het besluit om een combiregeling op te leggen.

De conclusie van NAC Fanzine De Rat en de Clubraad van NAC naar aanleiding van dit WOB verzoek is niet mals. Als we het vrij mogen vertalen:

Gemeentes en politie modderen maar wat aan en leggen willekeurig en op basis van onderbuikgevoelens en negatieve verwachtingen combi’s op. Gedegen risico-analyses ontbreken hierbij.

Als deze zaken bij NAC gebeuren, dan durven we onze handen in het vuur te steken dat andere clubs ook de dupe zijn van deze ontluisterende en stotende gang van zaken. Komtie, de conclusie van De Rat:

“De treurige conclusie is dat gemeentes maar wat doen en de goedwillende uitsupporters de dupe zijn. Risico-inschaling is in de praktijk risico-uitsluiting, gevoed door onderbuikgevoelens en verwachtingen. Dat vermoedden we natuurlijk al, maar de WOB-verzoeken bevestigen het keihard. Burgemeesters volgen de procedures niet, laten zich informeren op basis van sentiment, verwachtingen en non-informatie en duperen daarmee de goedwillende supporters. Abnormalisering ten top.

Op de landelijke dag over toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal van de KNVB en Ministerie van V&J afgelopen mei was de slotconclusie dat “lef” het sleutelwoord tot normalisatie is. Hier waren alle partijen (Ministerie van V&J, KNVB, gemeenten, OM, politie, clubs en supporters) vertegenwoordigd. Alle partijen hebben in het beleidskader met elkaar afgesproken om zorgvuldig met de supportersbelangen om te gaan. In de praktijk blijkt echter (te) vaak helaas (nog) het tegenovergestelde. Hopelijk zet het Landelijk Supporterscollectief dat op 4 september samenkomt het hoog op de agenda. (…) Laat dit WOB-verhaal een eye-opener zijn voor alle wegkijkers!”

Dat is veiligheid in Nederland rondom voetbalwedstrijden: Veiligheid ‘waarborgen’ door in te spelen op vage geruchten, bangmakerij en geen kennis van zaken. En dat allemaal door of burgenmeestertjes met een groot ego of knikkende knieën. Tijd om deze achterlijke cultuur om te buigen en tijd om op basis van feiten, meer vrij vervoer en minder restricties voor fans te creëren.

Meer interessante informatie is te vinden op de website van De Rat. Enne, vanuit ons: Chapeau voor het goede werk mannen!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %