Actueel

SC Toulon Var: Cultclubje aan de Cote d’Azur

Aan de Cote d’Azur spelen een aantal grote voetbalclubs. Denk aan volksclub Olympique Marseille en aan de meer hautaine clubs als AS Monaco en OGC Nice. Dan vergeten we voor het gemak maar even AS Cannes. De club uit het filmfestivalstadje ging een aantal jaren geleden failliet en speelt inmiddels weer op het vierde niveau van Frankrijk. Vandaag zijn we echter niet bij één van deze clubs. We zijn bij het “kleine” SC Toulon Var.

Faillissement

SC Toulon Var wordt in 1944 opgericht als Sporting Toulon. De club uit de havenstad kent vrijwel direct successen en speelt tussen 1983 en 1993 onafgebroken op het hoogste niveau van Frankrijk. Hierna verdwijnt Sporting Club Toulon naar het tweede niveau, waar in 2011 een faillissement wordt aangevraagd. Dat de club het financieel zwaar heeft, is niet heel vreemd. Overal in de stad zie je logo’s van de lokale trots, echter is dat niet de voetbalclub maar de rugbyclub. Rugby Club werd de afgelopen jaren regelmatig kampioen van Frankrijk en werd zelfs een aantal keer Europees Kampioen. Toch wordt het Stade Bon de Rencontre nog steeds redelijk goed bezocht. Het stadion bestaat uit 3 prachtige, unieke tribunes. De tribune achter het doel is stijl en is een ouderwetse staantribune die inmiddels niet meer gebruikt wordt. Aan de lange zijdes staan 2 grote tribunes.

Ultras

De Ultras hebben de club nooit in de steek gelaten. Vorig seizoen schreven we al dit artikel over de onvoorwaardelijke liefde van de supporters voor hun club. Ook tegen Pontarlier, een gemiddeld Frans amateurclubje, zijn zij vocaal sterk aanwezig. Het is een relatief klein groepje, maar de passie straalt van hen af. De termen “support your local” en “liefde kent geen divisie” zijn hier echt van toepassing. Het veel grotere Marseille speelt namelijk voor Franse begrippen op een steenworp afstand. Naast de Ultras valt het me op dat er nog redelijk veel jeugd op de tribune zit. Bovendien zitten er ook echte oude vandagen, die de glorieuze tijden bewust hebben meegemaakt.

“Du passé je suis amoureux”, vrij vertaald betekent dit: “door het verleden ben ik verliefd geworden”. Deze tekst is op enkele spandoeken en op veel shirts te zien. Wanneer Toulon in een zeer matige wedstrijd vlak voor tijd de 1-0 maakt, is deze liefde fantastisch te zien. Ultras in de hekken, moeders die samen met hun zoon juichen en een bejaarde man die het uitschreeuwt van vreugde. Het blijft daarna nog minuten spannend, maar de overwinning komt geen moment meer echt in gevaar. SC Toulon wint haar eerste wedstrijd van het seizoen en gaat op jacht naar de vurig gewenste promotie.

Foto’s

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %