Voetbal in EngelandVoetbalgeschiedenis

Sandygate Road: meer dan 200 jaar geschiedenis

Niets is mooier dan voetbal in een oude bak die bijna uit elkaar valt. Wij moeten het niet zo hebben van ultramoderne stadions waar de nieuwste technologische ontwikkelingen tot de nok toe zijn geïmplementeerd. Daarom reizen we af naar Sheffield, om precies te zijn naar Sandygate Road: ‘The World’s Oldest Football Ground’. Een stadionnetje dat onder andere bekend staat om zijn geschiedenis en een bijzondere ligging in het heuvellandschap.

Vaak wordt gedacht dat Bramall Lane, gebouwd in 1855 en thuisbasis van Sheffield United, het oudste stadion ter wereld is. Echter reizen we daarvoor een klein stukje verder naar de buitenwijken van Sheffield. Hoewel de afstand tussen Bramall Lane en Sandygate Road hemelsbreed slechts 4 kilometer is, ligt de afstand tussen het bouwjaar van beide stadions een stuk verder uit elkaar. We gaan namelijk naar het jaartal 1804.

Hallam FC

Sinds 1860 is Hallam FC de vaste bespeler van Sandygate Road. Deze club komt, naast het stadion, ook vaak voor in de geschiedenisboeken over voetbal. Het is namelijk de op een-na-oudste club ter wereld. Enkel Sheffield FC zag eerder het licht, met 1857 als oprichtingsjaar. De eerste officiële wedstrijd tussen twee verschillende clubs staat dan ook naam van Hallam FC en Sheffield FC. Om het nog rooskleuriger te maken, werd deze wedstrijd gespeeld op de ultieme Engelse voetbaldag: Boxing Day in 1860.

Hoogteverschil

De regio South-Yorkshire is enorm heuvelachtig. Enkel in en rondom Sheffield lopen de hoogteverschillen al op tot in de honderden meters. Deze verschillen zijn ook te merken op Sandygate Road, zowel binnen als buiten de lijnen. Hoewel het hoogteverschil op het veld nooit exact is gemeten, zijn veel Hallam-supporters en -kenners ervan overtuigd dat de lat aan de ene kant van het veld ongeveer ter hoogte van de penaltystip aan de andere zijde ligt. Oftewel, gedurende een helft wordt er niet alleen tegen elf tegenstanders gevoetbald maar ook tegen een hoogteverschil van ongeveer 2 meter 40. Het is dan ook niet bijzonder dat veel tegenstanders na afloop klagen over opvallend veel spierpijn.

Hoogteverschil op Sandygate Road. Foto: Matt Hopkinson 

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Reageren is niet mogelijk.

0 %