Actueel

Rotterdam, stand your ground!

Wat waren ze blij, afgelopen zomer, in Rotterdam. De Eagles promoveerden en zouden voor een frisse wind gaan zorgen in de Eredivisie. Het stadionnetje aan de Vetkampstraat in Deventer is een lust voor het oog. Menig voetbalsupporter hunkert tegenwoordig dan ook naar die ene uitwedstrijd in De Adelaarshorst, met name vanwege het feit dat de stadions er in Nederland verder niet veel mooier op worden. De thuishaven van Go Ahead Eagles is daarentegen nog lekker oldskool. Gelegen tussen de woonhuizen waant men zich hier in het Engelse. Met vier identieke lichtmasten en een toegangspoort waarmee de club pretendeert het ‘Home of Football’ te zijn, ruikt het hier nog naar dat mooie spelletje. De trouwe Eagles-fans zorgen er daarnaast mede voor dat de roodgelen al veertien maanden op rij geen thuiswedstrijd meer verloren hebben.

Ze keken in Rotterdam dan ook reikhalzend uit naar de uitwedstrijd van afgelopen zaterdag. Des te pijnlijk was het daarom dat de supporters weken geleden te horen kregen wederom verplicht te zijn de wedstrijd per buscombi te bezoeken. Tot overmaat van ramp werd een dag voor de wedstrijd ook nog eens een noodverordening afgekondigd door de burgemeester van Deventer. Kwam iemand niet uit de buurt van Deventer en was diegene voor een andere club dan Kowet werd hij of zij dringend verzocht de stad te verlaten. Beter gezegd: opzouten, en heel gauw. Het riep vraagtekens op bij velen. Zelfs de Go Ahead-supporters zagen geen aanleiding voor zulke drastische maatregelen. In 2011 speelden de clubs voor de beker nog tegen elkaar – er liepen zelfs Feyenoorders mee in de stoet van het centrum naar De Adelaarshorst, voorafgaand aan het duel. Tenslotte cirkelde er vanaf drie uur ’s middags al een politiehelikopter boven de Hanzestad. Complete waanzin dus.

Politie Deventer

Ondertussen worden de vierhonderd Feyenoord-supporters, die de wedstrijd per combi zouden bezoeken, behandeld als vee. De rit van twintig kilometer van Apeldoorn naar Deventer duurde liefst drie kwartier. Telkens als de Feyenoorders het gevoel hadden eindelijk richting het stadion te gaan werd weer een omweg genomen. Zo gebeurde het dat de meeste supporters pas vlak voor het eerste fluitsignaal het bezoekersvak betraden. Ook niet zonder slag of stoot overigens. Eenmaal aangekomen bij De Adelaarshorst bleek er liefst één tourniquet geopend, waardoor de Feyenoorders het vak dienden te betreden. Na drie kwartier in een bus te hebben gezeten, staan sommigen bij het stadion ook nog eens een halfuur te wachten. Wanneer iedereen eindelijk de sluis naar het bezoekersvak heeft bewandeld, zakt de moed bij de meesten in de schoenen. Het vak deugt niet, dat was algemeen bekend, maar eigenlijk is het ook nog eens veel te klein voor de vierhonderd meegereisde Feyenoorders. Het is er benauwd. De mensen staan op elkaar gepropt en voelen zich tijdens de wedstrijd eerder een leguaan dan mens. De omstandigheden waren erbarmelijk slecht.

Gelukkig onderneemt de club eindelijk actie. Ze hebben door dat de meeste supporters het spuugzat zijn om als stuk straatvuil behandeld te worden en Feyenoord schaart zich dan ook achter haar supporters. De club heeft aangegeven om tekst en uitleg te vragen aan de gemeente Deventer en Go Ahead Eagles. Dit is in eerste instantie het plan. Vervolgens zal worden gekeken hoe de club wil reageren op de uitwedstrijden in Leeuwarden en Waalwijk in november. In het eerste geval is reeds bekend dat ook in Friesland slechts vierhonderd supporters welkom zijn, met de buscombi uiteraard. Daarnaast zal de prijs voor een kaartje voor deze wedstrijd een schamele 43 euro zijn. U leest het goed: drieënveertig hele euro’s, voor Cambuur Leeuwarden v Feyenoord, terwijl FC Utrecht voor dezelfde wedstrijd slechts €23,50 hoeft af te tikken. Feyenoord vindt het ondertussen wel mooi geweest; niet alleen de supporters maar ook de club is het spuugzat. Ze denken er dan ook aan om helemaal geen kaarten af te nemen als de omstandigheden niet gaan verbeteren. Watching football is not a crime. Eindelijk, ze gaan het inzien; samen strijden tegen het moderne voetbal, dat is de beste strategie.

Wij van In de Hekken staan hier volledig achter: Rotterdam, stand your ground.

(Foto via Trots aan de IJssel)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %