Voetbal in Bulgarije

Rivalen uit Sofia staan zij aan zij: protest tegen de Bulgaarse bond

Het is al tijden een grote chaos in het Bulgaarse voetbal. Een land dat ooit tot een van de Europese toppers behoorde, is tegenwoordig gedegradeerd tot een figurant. Door jarenlange corruptie en bestuurlijke wanorde is de emmer nu vol. Gisteravond stonden rivalen zij aan zij om te strijden voor hervorming in het Bulgaarse voetbal.

De wedstrijd tussen Bulgarije en Hongarije eindigde gisteravond in 1-1. Daardoor blijft Bulgarije ook na 7 wedstrijden zonder overwinning in de poulefase van de EK-kwalificatie. Hiermee staat het land op de laatste plek, ver onder Litouwen, Montenegro, Servië en Hongarije. Een schande voor een ooit groot voetballand. Maar dat is niet waar het gisteren na de wedstrijd over ging. Het ging alleen maar over wat er naast het stadion gebeurde…

Zij aan zij

Vooraf was er al een groot protest aangekondigd tegen de Bulgaarse voetbalbond en de president Borislav Mihaylov. Uit angst hiervoor besloot de UEFA om de wedstrijd, die in Sofia gespeeld werd, achter gesloten deuren te spelen. Het had weinig effect, want duizenden supporters trekken voor de wedstrijd alsnog naar het gebied rondom het stadion. Supporters uit Varna worden voor de stad tegengehouden, maar de supporters uit Plovdiv en Sofia zijn massaal aanwezig. Hierbij staan ook de rivalen van CSKA en Levski zij aan zij.

De supporter hadden spandoeken bij zich en vroegen om het ontslag van president Mihaylov.  Rondom het stadion staan echter ook 1500 zwaarbewapende agenten klaar. Een recipe for disaster. Er ontstaan flinke vechtpartijen tussen de supporters en de politie. De politie zet het waterkanon in, terwijl de supporters een politiebusje in de fik steken. De rookpotten, stenen en flesjes vliegen door de straten van Sofia

De eindafrekening van de avond? 33 agenten gewond, 24 supporters gewond en 33 supporters opgepakt. Hoewel de president van de voetbalbond momenteel nog in functie is, lijkt zijn positie nu definitief onhoudbaar. Hopelijk is dit het startschot voor positieve ontwikkelingen in het Bulgaarse voetbal. Mooi om te zien dat de supporters voor een avond hun rivaliteit opzij weten te zetten om dit statement te maken. Tegen de corruptie en tegen het moderne voetbal!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %