Against Modern Football

Repressie zat? Play Ultras!

De toegenomen repressie van fanatieke supporters zat? Die ene verloren confrontatie in eigen stad tóch winnen? Strijd leveren tegen de politie of rivaliserende supporters zonder het risico te lopen achter de tralies te belanden en je club nooit meer te zien spelen? Het kan! De Italianen hebben er namelijk iets op gevonden: Play Ultras, een bordspel voor ’the more radical supporters’.

Op vakantie in Italië kom je wel vaker rare dingen tegen, maar het bordspel waar in het centrum van Turijn voor wordt geadverteerd spant toch wel de kroon. ‘Per il nostro modo di essere – senza tessere!’ staat boven plastic poppetjes van een zwaarlijvige ultra, een supporter met riem in de hand en een ME’er. ‘Om te doen wat we willen – zonder clubkaart!’

Meer informatie over de achtergrond van het curieuze spel blijkt te vinden te zijn op de website: ‘Na decennia van passie, spektakel en rellen is de wet met stadionverboden, camera’s, duurdere kaarten en verplichte registratie steeds strenger geworden voor voetbalsupporters. De wet heeft overwonnen, betaal-tv regeert het voetbal en de stadions zijn rustig en veilig. De veranderingen zijn dodelijk voor de sfeer op de tribunes, met steeds meer supporters die afhaken. Alleen de meest radicale supporters blijven de club uit en thuis steunen.’

Met het spel kun je de situaties die je als ‘radical’ in en om het stadion (niet meer) meemaakt in alle rust thuis (her)beleven. ‘Leidt je groep supporters naar het stadion, terwijl je onderweg wordt geconfronteerd met vijandige supporters, ME, repressieve regels en andere problemen.’ Play Ultras is derhalve een strategisch spel waarbij de speler in de arena van het moderne voetbal strijdt tegen zijn medespelers, in dit geval rivaliserende supporters, om zo snel mogelijk het stadion/eindpunt te bereiken.

Naast het spel zelf zijn er diverse uitbreidingspakketten verkrijgbaar met hilarische plastic ultras, supporters, hooligans en ME’ers. Uiteraard zijn er al naar gelang de clubvoorkeur van de speler extra supporters(groepen) te bestellen in onder meer het granata van Torino, het bianconero van Juve en het giallorosso van Roma. Zelfs het blucerchiati van Sampdoria, het gialloblu van Hellas Verona en het rosanero van Palermo zijn verkrijgbaar. Bij het spel worden standaard al 10 ultras, 8 vlaggen en 24 stickers (om de vlaggen een persoonlijke tint te geven) geleverd.

Het spel is online te koop voor 49 euro, mogelijk iets meer voor bestellingen buiten Italië. Extra ultras zijn te koop voor 15 euro per pakket. Dat zelfs de meest woeste ultra aan liefdadigheid doet blijkt uit het feit dat een deel van de opbrengst uit het spel wordt besteed aan onderzoek naar de ziekte ALS.

Als toetje nog wat bewegend materiaal:

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %